Skocz do zawartości

Czołg pościgowy 10tp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dzięki chłopaki :)

ritmens, tego obiecać nie mogę ale marzy mi się jakaś produkcja filmowa w terenie mam już ciekawe miejsce... niech tylko się osuszy :devil:

EDIT:zapomniałem napisać że elementy obrotu wieży nie są moje tylko dostarczone przez kolegę z zespołu

Opublikowano

Genialna Robota! Prawdziwy Majstersztyk!

Trzymam kciuki za budowę :)

Opublikowano

ale zajefajny... :D

po obejrzeniu tego tematu spodobały mi się czołgi rc i chyba zbuduję jakiegoś :P

mam tylko takie pytanko: jaki najcięższy czołg mogę zbudować na dwóch silnikach 8A i żeby osiągał prędkość powyżej 5km/h?

ps.: znalazłem fajną stronkę z czołgami rc - http://rctankcombat.com/tanks/

Opublikowano

No to jest bardzo ciężkie pytanie i nie odpowiem na nie bo to pierwszy tego typu projekt nad którym pracuje i zaczynając też nie było wiadomo i nadal nie do końca wiadomo jaki będzie efekt końcowy. Powiem może trochę wymijająco ale tego jestem pewien im lżejszy tym lepszy i mniej (troche) będzie chciał prądu. :wink:

A nawet jesli chodziło o pobór prądu to co to za silniki które chcą 8A na jeden bo tak zrozumiałem :)

Opublikowano

O! zaczęły się pytania na które nie znam odpowiedzi popatrzyłem po aukcjach i nie widzę żeby podawali moc choć powinni a może źle szukam :?: Zapytam jeszcze kumpla który to kupował może pamięta. Podejdźmy z drugiej strony jak duży chcesz zrobić swój czołg?

Opublikowano

ok. 60cm długości i 30 szerokości (może trochę większy, ale nie dużo)

po przemyśleniach wydaje mi się że te dwa silnik (8A) powinny go uciągnąć, a silnik to są podobne jak od wkrętarki tylko trochę słabsze

Opublikowano

Pytałem i niestety nie pamięta. 60x30 to jak ten 10tp widzisz jak jest nic dodać nic ująć niedługo zmontuje jakiś film i zobaczymy jego rzeczywiste osiągi dzisiaj dostał wyposażenie rc i przełączniki. Po braku odpowiedzi na uwagęKwasiu, wnioskuję że cały czas podajesz pobór prądu ale jednego czy dwóch silników (chcę mieć jasność sytuacji :wink: )czym planujesz to zasilić :?:

Opublikowano

:D zapomniałem o tym że cały czas podaje natężenie, a nie moc silnika...

moc silnika to niecałe 100w (o ile dobrze policzyłem) i jednego nie dwóch silników

a czym mam zamiar to zasilić to jeszcze nie wiem (pewnie jakiś akumulator żelowy, albo

od biedy dużą ilością ogniw NI-CD (trochę ich mam))

jak dorwę łożyska to zaczynam budowę

Opublikowano

Cóż próbować trzeba zobaczysz co wyjdzie ale to nie takie proste niestety ja widzę dynamike 10tp w troche ciemnych barwach ale zobaczymy.

Ten wpis jest raczej pod znakiem porażek:

- żeberka na błotnikach i łączenie alu i drewna chciałem je zrobić ze sklejki ale mała powierzchnia = łatwo ułamać. Balsa natomiast więcej kleju wchłonie i lepiej się będzie trzymać ale pęknie na następnym "słoju". ni w 5 ni w 9. Zrobiłem więc z balsy pomalowałem przy okazji dalsa się wzmocni ła ale nie jest to zadowalający efekt w sensie użytkowania bo wygląda ok.

-farba jest kichawa i jak na alu trzyma się nieźle ale przewód wydechowy do poprawki :/

wnioski: pośpiech jest wrogiem modelarza :(

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

IMG_0669.jpg

IMG_0670.jpg

IMG_0671.jpg

IMG_0669.jpg

Opublikowano

Też tak myślałem a potem chciałem żeby był cały szary ale przez dodawanie kolejnych detali dochodzę do wniosku że byłby okaleczony i kamuflaż musi dostać. Włożona praca i tak zsumuje się na efekt końcowy :wink:

fotki już były więc teraz film zrobiony na potrzebę prezentacji całego projektu więc jak kto nie chce oglądać obrazków to film zaczyna się na 2:54 :lol2:

Opublikowano

Cud, miód i orzeszki. Świetna robota. Wydaje mi się czy podczas jazdy lufa się trochę trzęsie jakby była słabo zamocowana?

Opublikowano

Dobrze Ci się wydaje :wink: lufa zamocowana jest w hmm jak to nazwać " jarzmach " i utrzymywana na 0 przez naciągniętą gumę. Taki zamocowanie jest trochę bezpieczniejsze niż na ośce i tulejkach no bo jak ktoś widzi czołg to jedno z pierwszych skojarzeń ... a lufa się rusza czy nie...? i dla sprawdzenia sobie ją tam odchyli. Wiadomo że nie każdy ( np. dziecko ) ma do czynienia na co dzień z jakby nie patrzeć jednak delikatnymi rzeczami więc jak podniesie za mocno i za wysoko to lufa wysunie się gniazda a potem wróci na miejsce. Takie trochę prymitywne ale jest. :)

Opublikowano

Z przyjemnością przyznam, że w moim odczuciu, jest to jeden z ciekawszych modeli zbudowanych i opisanych na tym forum. Słowa uznania dla Waszego teamu. Widać solidny nakład pracy i Waszą determinację przy jego budowie. Szczerze gratuluję.

No.

A teraz faktycznie pozostaje jeszcze wykończeniówka paru detali i chyba jakieś solidne malowanie na koniec, co by nie wyglądał jak puszka z tuńczykiem w oleju :mrgreen: Zgadza się ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.