Gość wotoma Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Tak Tak należą się achy i ochy. Model jest piękny. Co do malowania to, jeżeli jest jeszcze przed malowaniem to polecam farby Gunze Sangyo, bogata paleta barw oraz doskonała chemia (podkłady, szpachle, etc.). Kryja dobrze zarówno plastyk jak i metal (konieczne jest tylko zastosowanie podkładu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Cóż nie przewidziałem, ze czołg będzie macany przez mniej delikatne osoby . Bez skojarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Lubią sobie potrzymać lufę,o przepraszam tutaj lufkę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Dzięki koledzy za słowa uznania Zgadza się ? Zgadza !!! ale trochę to potrwa bo dopracować trzeba wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Trochę czasu minęło od ostatniej aktualizacji i pewnie wszyscy myślą że postępy nie wiadomo jakie a to błąd. Niestety koniec roku szkolnego więc prace stanęły. Jedyne co się udało zrobić to tylni czerwony reflektor i 3 przednie żółte z których jeden kopnął w kalendarz. Na razie nieprzytwierdzone na stałe i bez zbrojenia na szybce które zostanie założone po malowaniu. Istotna zmiana to w stosunku do prototypu to wypukłe przeszklenie. :jupi: Zapomniałbym o napędzie wieży na razie na przełącznik. I jako że wspomniany rok szkolny się kończy tak przerywam prace nad 10tp bo na warsztacie RWD 8 już piszczy :wink: . Następne fotki we wrześniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Super model i świetna prezentacja, pozdrawiam P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Prace ruszył z początkiem szkoły?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 3 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 Ja dopiero kończe wakacje... no co ty taki prędki do szkoły :| :mrgreen: Cierpliwości, rozmowy trwają..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Troszkę podrobiłem jak już tak nalegacie :roll: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Od dłuższego czasu pracuje nad drugą generacją 10TP. I o to co mi się w głowie ulęgło. Nowa wersja ma być/mieć/itp: -lżejsza -szybsza -pobierać mniej prądu -zamiast dwóch silników jeden -przekazanie napędu poprzez przekładnie kątową, 2 sprzęgła i mechanizm różnicowy. -amortyzowana -bardziej skomplikowana -niekoniecznie bardziej zwrotna -cholernie ryzykowna - jak się wysypie to "ino raz" Od tej chwili mogę powiedzieć że projekt nie jest już grupowy a mój prywatny Taka formalność bo praktycznie jest jak było. Przekładnia ze szlifierki, łożyska z odkurzacza, dyferek od kumpla z jeździdła, wałek poliamidu PA6 na sprzegła, za pomocą prostej tokarki (z biciem :evil: ) powstało takie sprzęgiełko, frezowanie odbywało się również na tokarce tyle, że za frez posłużyło ścięte wiertło (nie próbujcie tego w domu :twisted: ), przekładnia z wstawką i sprężyna sprzęgła, zdjęcie złożeniowe, doszła tarcza i podkładka odciągania sprzęga... ... łączone prętami, połączenia wał-mechanizm różnicowy za pomocą rurki alu z wkładem mosiężnym na śrubę M3, wał napędowy z imbusów, Trzeba było przetoczyć osłonę mechanizmu, wymieniłem wał na dłuższy... ... dałem tulejki ze starej anteny... i jak się póżniej okazało niepotrzebnie, ale to historia na nowy post . Część drugiego sprzęgła, zdjęcie złożeniowe, znowu łączenie, nowa wanna z balsosklejki 3mm, das Boot! podpory wału napędowego, podpora w miejscu łączenia wału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Wszystko pięknie, ale jak się prezentuje wersja pierwsza wykonana na gotowo? :wink: Chyba nie rzuciłeś jej już w kąt? 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 I tak, i nie. W kąt poszła stara wanna i silniki. Analogicznie do nowej wersji awansowały koła, gąsienice, błotniki, kadłub powyżej linij błotników, wieża, i inne detale :roll: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Skończyłem budowę wanny, https://lh3.googleusercontent.com/_lr6Dsx0rUFA/TXPDx8wYWeI/AAAAAAAAAqg/XIakmBB9_MY/s640/IMG_0773JPG wymontowałem błotniki Zamontowałem główny wał napędowy wraz z dźwigniami i silnik z wkrętarki, No i mam problem: zawieszenie. Ogólna idea była taka: koła jezdne przedniej i ostatniej osi amortyzowane sprężynami naciągowymi z regulacją śrubową; wahacze osi 2 i 3 po każdej stronie połączone sprężyną z sekatora - amortyzator nieutwierdzony. Osie wahaczy z pręta gwintowanego M6 osadzone na nakrętkach. Wszystko ok ale połączenie lutowane wahacz, dźwignia/pręt gwintowany to tragedia. Niby cyna "obleje" elementy nie ma spawów ale większość takich układów pękła na łączeniach. Wahacze zostały zrobione z płaskownika mosiężnego. Luzy też za duże. jednym słowem porażka. Ma ktoś pomysł na zawieszenie do niego??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 20 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Ale ty wymyslasz, no przeciez jezdził :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Jak na razie film i zdjęcia. Jak uporządkuje sobie życie to opiszę co i jak: było, działa, zepsuło się, nie działa...itp. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nUEEqavl6Rs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Piękna robota! Gratuluję udanego modelu! Bedzie jakieś malowanie, bo taki srebrny to by chyba został szybko ustrzelony przez jakiegoś Tygryska :rotfl: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Świetny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dzięki. Będzie malowanko oczywiście... jak przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 14 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 no to uzupełniam, co mi się odwlekło: układ sterowania sprzęgieł na 3 pozycje za pomocą 4 krańcówek i 4 przekaźników. Trzeba jeszcze przekonstruować ponieważ bezwładność jest tak duża, że wózek potrafi przejechać przez krańcówki pomimo ich prawidłowej reakcji :shock: Sprężyna naciągowa - zrób to sam - Pręt stalowy sprężysty + wkrętarka + trzpień 10-tka na kanale i bebechy również do dopracowania. Ciekawe jak się spisze 2,4ghz w 10-tce bo 35 mhz wysiada przy aluminiowym "pancerzu". Wszystko wariuje i czołg robi co chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 A: wyprowadź antenę poza pancerz. B: 35MHz tylko do modeli latających. Czołgi - 40MHz. C: 2.4GHz spisze się pewnie jeszcze gorzej, bo im wyższa częstotliwość tym gorsza przenikalność. C: Oryginał już jeździ, a twój model dalej stoi... Wsytd. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.