artur.nesbyen Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Nie wiem czy, któryś z Was zwrócił ostatnio uwagę na zajawkę programu na kanale Discovery Science. Będą tam obalać (próbować odtworzyć) jakieś mity i opowiastki z internetu. Moją uwagę zwróciła zajawka, w której model RC, lecąc "na żyletkę" "odpina" skrzydełko (od strony ziemi) i leci dalej. Żadnych specjalnych wysiłków, tendencji do korkociągów. Z całości wynika, że modelem odtwarzają sytuację która miała się wydarzyć z prawdziwą awionetką... Coś mi jęczy w głowie, że to gwałt na prawach fizyki :shock: Czy ktoś z Was miał może taki przypadek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Wbij na Google, sporo tam filmów z lotami z oberwanymi skrzydłami lub połówką skrzydła . Przecież poza przeciw waga skrzydło w żyletce nic nie daje ( no działa jeszcze druga lotka ,ale przy tych wychyłach jakie mają akrobaty , jedna tez wystarczy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ładziak Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 oś mi jęczy w głowie, że to gwałt na prawach fizyki :shock:Dlaczego gwałt? Siłę nośną w takim przypadku wytwarza kadłub, a powierzchnie sterowe odpowiednio zamieniają się rolami... Z całości wynika, że modelem odtwarzają sytuację która miała się wydarzyć z prawdziwą awionetką...Z całości wynika, że film, który ma prezentować rzeczywistą sytuację jest fejkiem. Było o tym dwukrotnie na forum. Poszukaj . Aha, i unikaj słowa "awionetka", które zostało spopularyzowane przez dziennikarzy-ignorantów. Jest ohydne. http://pl.wikipedia.org/wiki/Awionetka Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur.nesbyen Posted November 18, 2009 Author Share Posted November 18, 2009 To się dowiedziałem. Coś z fizyki, coś z terminologii ;D Czyli ogólnie, "z jednym skrzydłem da się latać, a awionetka jest fo paux". Poniał i dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin133 Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Dlaczego gwałt? Siłę nośną w takim przypadku wytwarza kadłub, a powierzchnie sterowe odpowiednio zamieniają się rolami... Należy wspomnieć że na siłę nośną podczas takiego lotu składa się także część ciągu silnika podobnie jak przy lotach na małych prędkościach i dużych kątach natarcia. Taka też konfiguracja lotu jest strasznie "brudna" aerodynamicznie co znowu wymaga odpowiednio mocnego silnika. I teraz pojawia się pytanie co w tych rozważaniach robi w ogóle "awionetka"? Pod tym pojęciem można rozmieć mały samolot dyspozycyjny ale nie samolot sportowy. Obciążenie mocy w samolotach dyspozycyjnych jest zbyt duże aby w ogóle myśleć o takim locie a co dopiero szczęśliwym lądowaniu Więc jaki mit chcą obalić czy też potwierdzić? Odpowiedni model RC to potrafi i nie jest to mitem czy podważeniem fizyki ale co to ma wspólnego z innym "realnym" samolotem? Przecież nie można twierdzić że skoro rakieta potrafi latać poziomo, zmieniać wysokość i skutecznie manewrować a przecież skrzydeł nie posiada to i.... każdy samolot ich nie potrzebuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Callab Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Aha, i unikaj słowa "awionetka", które zostało spopularyzowane przez dziennikarzy-ignorantów. Jest ohydne A mnie się podoba. Jest bardzo sympatyczne :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturrro Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Moją uwagę zwróciła zajawka, w której model RC, lecąc "na żyletkę" "odpina" skrzydełko (od strony ziemi) i leci dalej. A to był model? :shock: Widziałem, ale byłem święcie przekonany że to raczej real-akrobatka... Jak Edge czy Extra. Chyba że nie mówimy o tych samych zajawkach. :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur.nesbyen Posted November 18, 2009 Author Share Posted November 18, 2009 Moją uwagę zwróciła zajawka, w której model RC, lecąc "na żyletkę" "odpina" skrzydełko (od strony ziemi) i leci dalej. A to był model? :shock: Widziałem, ale byłem święcie przekonany że to raczej real-akrobatka... Jak Edge czy Extra. Chyba że nie mówimy o tych samych zajawkach. :? Ręki nie dam bo stracę połowę frajdy z latania ale myślę, że to model RC. Coś tych spalin za dużo było, a na świecę za mało. No i trawa przy pasie zachowując skalę miała by z 2,5m :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko95 Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Video z tym samolotem jest w połowie prawdziwe a połowie to bujda. Na początku film jest kręcony normalnie lecz później obraz jest zmieniany :/ widziałem kiedyś w internecie było i jakiś człowiek się na ten temat wypowiadał w drugiej części filmy chyba paski na modelu sa pod innym kątem i statecznik pionowy ma minimalnie inny kształt . niestety teraz nie mogę tego filmu (tego z tym wywiadem) nigdzie znaleźć Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted November 18, 2009 Share Posted November 18, 2009 Filmy są dwa. Jeden jest nagraniem z prawdziwego lotu, prawdziwego samolotu akrobacyjnego. Jedyny kłopot w tym, że ktoś "usunął" jedno skrzydło. :twisted: Przy odrobinie wysiłku można odszukać ten film bez efektów specjalnych i wtedy samolot ma oba skrzydła. :wink: Drugi film jest nagraniem z lotu modelu RC, któremu faktycznie urywa się skrzydło i pilotowi udało się wylądować, po tym zdarzeniu. Nie mniej. Modele RC, mają często nieco odmienny stosunek ciągu do masy niż prawdziwe maszyny i trochę inne są zjawiska aerodynamiczne. Dla lekkiego modelu, powietrze jest "gęściejsze" niż dla dużej maszyny. Miłośnicy makiet wiedzą jak ciężko pogodzić zmniejszoną skalę modelu z utrzymaniem właśności lotnych takich samych jak oryginału. Link to comment Share on other sites More sharing options...
artur.nesbyen Posted November 18, 2009 Author Share Posted November 18, 2009 Video z tym samolotem jest w połowie prawdziwe a połowie to bujda. Na początku film jest kręcony normalnie lecz później obraz jest zmieniany :/ widziałem kiedyś w internecie było i jakiś człowiek się na ten temat wypowiadał w drugiej części filmy chyba paski na modelu sa pod innym kątem i statecznik pionowy ma minimalnie inny kształt . niestety teraz nie mogę tego filmu (tego z tym wywiadem) nigdzie znaleźć Czyli trochę kłamstwa i trochę prawdy. Nie ma co rozdrapywać, a temat uznaję za wyczerpany. ... 30min. wstecz "Łyli łąka" wrócił z łąki oczadziały nitrem i szczęśliwy jak dziecko. Nowy OS wkręca się na obroty jak marzenie, a prymitywne alu-płozy zdały egzamin. No i jeszcze ta mgła na 60/70ciu metrach. Tak się pięknie zatracał W i pojawiał, że... Ach, czekam na jutro. :devil: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.