Motylasty Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Mam nadzieję umieszczać tutaj relację z wypadów na Siewierską Górę. Inni bywalcy też proszeni o wstawianie tutaj swych relacji z pobytu na tym sympatycznym zboczu. A było to tak. Zadzwonił Marek i zapytał : latamy ? Oddzwoniłem ja : latamy. Gdzie ?, zbocze w Górze Siewierskiej. Ruszyliśmy rano, u nas nie wiało, po 30 minutach jesteśmy na zboczu. Nie wieje, mówię spoglądając na trawę i krzewy, otwarłem drzwi w samochodzie. Powrót z drzwiami w rękach trwał jakieś 20 minut. Marek siedział zrozpaczony i takoż jednak zadowolony, jak widać jednak wiało. Jego samochód, jego drzwi. Mocno daje ?, zapytałem, wszak zajęty byłem walką z drzwiami i wiatrem przez ostatnie dwadzieścia minut. A tak jakoś zawiewa stwierdził, jak ręce ułożysz „na baczność” to możesz stanąć pod katem 45 stopni do poziomu, jak rozłożysz to nawet jakieś 30 stopni, czyli jednak daje nieźle. W krzewach za samochodami stali ukryci „szmaciarze” w kaskach. „Pościel” porozkładana na trawie, jeden widzę się odważył skoczyć w powietrze. Leci do tyłu. Daje nieźle, myślę. Rozpakowywujemy się. Nie opacznie otwarłem alukufer z zabawkami, %^&%&^#@ - wieko poszło w p…… , daje nieźle. Wróciłem z wiekiem , no nic jakoś nowe zawiasy będzie trzeba dać mocniejsze. Trochę walki z modelem i wiatrem. Przy okazji dotarła ekipa z Zawiercia. Porozglądali się przez zamknięte szyby samochodu, w końcu jeden się odważył drzwi otworzyć. Nie było go jakieś 25 minut, wrócił z drzwiami, nawet szyby nie rozbił po drodze. Też wyjęli modele. No nic polataliśmy trochę, szmaciarze też polatali. Było fajnie. Oby całą zimę taka pogoda gościła.
Marcin Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Kiedy mogę się do Was przyłączyć i coś polatać? Drzwi zostawię w domu
Damian-str Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam. Wiatr był naprawdę silny. Na początku bałem się złożyć model, aby go nie porwało, a co dopiero mówić o lataniu :| Był to mój pierwszy lot na zboczy i bardzo mi się spodobało. Żałuje tylko, że spróbowałem tego dopiero pod koniec sezonu, choć mam nadzieję, że jeszcze w tym roku polatamy Oto kilka zdjęć:
diem Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 To ja poprosze w takim razie rowniez zapowiedzi wyjazdow na GS'a. Ostatnio mialem okazje tam latac w kwietniu a z mila checia bym sie wybral
malinn Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Wszystko pięknie ładnie , tylko nikt nie napisał na jaki wiatr jest ta górka, a to myślę , że to ważna informacja dla tych których tam nie było i jeszcze nie polatali tam, a by chcieli ;-)
diem Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zbocze na wiatr poludniowy. Do latania są 2 miejscowki, gdy glowna zajeta przez rzesze szmaciarzy mozna polatac po prawej stronie (jakies 50m dalej). Moj stary filmik z Gory Siewierskiej:
Marcin Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Diem, jakbyś się wybierał, daj znać. Z chęcią pogonię Toma na zboczu. No i Motylasty w końcu mi nakopie pewnie za coś
Motylasty Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Jak jeno okazja będzie - latamy.
motyl Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dajcie znać wcześniej to i ja sie zjawie jak model nie polata to może szmatkę, znaczy pościel powietrze A ostatnio jednego, jak to kolega po .....nazwie .... powiedział szmaciarza na tej górce przewiało. Startował przy bardzo słabiutkim wiaterku i liczył na zlot, a jak sie okazało 10m wyżej wiatr wiał grubo ponad 10m/s Cóż sie dziwić jak ostatnio Halny w górach wiał:]
Jano Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Tak sobie czytam i oglądam ten temat i naszła mnie ochota by polatać szybowcem bo i blisko i jest kogo podglądać.Tylko ze brak mi doświadczenia w tej dziedzinie.Latam już trochę spalinami ale szybowiec na zboczu to chyba inna bajka.Dlatego chciałem zapytać czy to na początek wystarczy. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6892 No i czy można liczyć na wsparcie.
diem Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Jano a moze by tak motoszybowca? Chyba byloby najlepiej do bezstresowej nauki. Na zboczu mozna latwo wleciec na zawietrzna, wtedy moga zaczac sie problemy. Wiatr lubi wieczorem oslabnac a na silniku wciaz polatasz. Strikte zboczowy model w naszych warunkach moze lezec duzo nieuzywany podczas sezonu. Szczerze to ja mialem okazje odwiedzic tylko kilka razy Gore Siewierska wiec i pod tym kątem patrze
Marcin Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Jano, odezwij się na PW - mam do sprzedania fajny motoszybowiec, sprawdzony na zboczu i na 'płaskim' terenie Samo latanie na zboczu nie jest takie straszne jak się wydaje. Najgorzej wylądować Jak na ten weekend to ICM nie bywa łaskawy i chyba nie da rady na takim zboczu polecieć. Chociaż...
diem Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Odnosnie spotkania na GS'ie - moj szybowiec jest aktualnie w strzępach ale moge obyc sie bez latania badz wezme jakas inna zabawke Jest to mimo wszystko fajna miejscowka do spotkania i pogadania.
modelpiotrek Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Marcin ma rację w ten weekend zapowiada się że będzie smętne 0m/s czyli z latania na zboczu nici heh
diem Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Meteogramy czasem plotą figle. Choc jakos sobie zbocza nie wyobrazam jesli bedzie zapowiadana temperatura
Motylasty Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2009 Qrde ja w ten weekend niestety w pracy
modelpiotrek Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Michał temperatura to pikus ale wiatru ni ma ;(
diem Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zobaczymy w sobote co beda na niedziele zapowiadac i sie cosik zadecyduje
diem Opublikowano 6 Grudnia 2009 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Pisze post pod postem zeby Wam powiadomienia doszly Meteo na jutro na Gore Siewierska: (psary to wiocha 500m dalej) http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=712 Wieje dobry wiatr ale troche za slaby, bez 6m/s to nie ma sie co chyba wybierac...? A moze jednak ktos planuje wyjazd?
witold_pi Opublikowano 26 Lutego 2010 Opublikowano 26 Lutego 2010 A gdzie konkretnie jest ta górka (jak dojechać od gierkówki lub jaka jest długość i szerokość geograficzna) Pozdrawiam Witek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.