ppompka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Moje pytanie jest takie same jak w temcie czyli jakie śmigło założyć na Permax'a 400 6V i regulator 20A. I jak zdjąć zębatke od przekładni z osi silnika. Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo o 12 jade do Białegostoku i modelarskiego
Konrad Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Smigiełko biały Gunter z tego co pamiętam 175x 160mm.Zębatkę lekko podgrzej i ściągnij(podważ) plaskimi szczypcami opierając się o obudowę silnika.Możesz też spróbować podłozyć pod zebatkę odpowiednie "łapki" przymocowane do platu i puknąc z góry w ośkę wybijakiem,ewentualnie gwoździem :wink:
ppompka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ta zębatka nie schodzi być może że jest załozona jakoś na stałe bo to jest zestaw npędowy od EG
mayo Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 zębatki zawsze wklejało się na ośkę na specjalny klej. Tak jak pisali poprzednicy. Należy mocno podgrzać owe elementy i delikatnie (aczkolwiek stanowczo ) ściągnąć zębatkę. Jeśli nie da się ściągnąć szczypcami, wybij ją delikatnie.
ppompka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Podgrzewałem aż już się dymiło i nic. Ale będe jeszcze próbowć.
Konrad Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Uważaj aby nie zrobić silnikowi krzywdy,ostatecznie rozetnij ją na pół dremelem(jeśli nie masz dremela to przy odrobinie wprawy zrobisz to nawet szlifierką kątową z cieniutką tarczą)
instruktor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zębatkę trzeba mocno podgrzać zapalniczka i w trakcie grzania podważać wkrętakiem .W zadnym razie NIE pukać uszkodzenie komutatora pewne. Do 400 setki najlepiej zastosowac śmigło 6 x 3
Konrad Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Instruktor-w zasadzie to samo napisałem juz wyzej ja i Mayo.
instruktor Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Tak masz rację, ale ja tego nie napisałem "puknąc z góry w ośkę wybijakiem,ewentualnie gwoździem "
Janosik72 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 biały Gunter z tego co pamiętam 175x 160mmkurcze jakies duze te smigielko 7calina 6,5 cala?Moje biale ginterki to cos kolo 5 cali czyli 125 mm do 6v czterysetki
Konrad Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Instruktor-e tam,szczegóły-w przeważającej cześci mojego postu napisałem o podgrzaniu zębatki :mrgreen: a jeśli umiejętnie by to wybił to nie ma szans na uszkodzenie komutatora. Janosik72-z tego co się orientuję(aczkolwiek mogę się mylić) to śmigiełko 125mm było do silnika 280,zaś do silnika 400 jest śmigło 175mm
Irek M Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Janosik72-z tego co się orientuję(aczkolwiek mogę się mylić) Skoro - aczkolwiek możesz się mylić - to może ogranicz swoje wypowiedzi tylko do tych, w których masz pewnosć na 100%, a nie tylko gdybasz... Do 400 jest właśnie biały GUNTHER 125x110 i na tych śmigłach mój model latał najlepiej. Co wcale nie oznacza, że inne będą gorsze, choć ja własnie zrezygnowałem z tych innych na rzecz wspownianego GUNTHERA.
Janosik72 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 teraz to dziwnie brzmi :-) tak to czytam, ze to ja zle napisalem :oops: :cry: :wink:
Irek M Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 teraz to dziwnie brzmi tak to czytam, ze to ja zle napisalem Dlaczego żle :?: Podałeś odpowiednie smigło i jego średnicę resztę pytający mógłby sam odszukać :mrgreen:
Dj. Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Czarne gunterki też są znakomite. Mój twinstar na tych czarnych z obciążeniem w postaci aparatu foto duzo sprawniej latał. W sumie rozmiar ten sam co białe, ale ten ich lekki tuning powoduje,że są bardziej "drapieżne"
Janosik72 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 chodzilo mi o sposob zacytowania :oops: ale jest OK @ DJ tylko powiedz gdzie sa dostepne online bo jakos nie rzucily mi sie w oczy, w faktycznie jekis taki ostrzejsze
Dj. Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=31_38_113 tutaj są :evil: Tutaj tez - białe, ale cena troche dziwna... http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/10/34/596/ :crazy:
Janosik72 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 dzieki serdeczne ,zapomnialem dopisac ze nie z polskiego sklepu Bo jakos dziwnie ,z polskiego sklepu zamawialem jakas pierdulke i za przesylke mnie policzyli cos kolo 22 funtow Za 10 razy wieksza paczke z USA 11 dolarow :? :? :x
Dj. Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 He,He - może już czas wrócic z emigracji :wink:
ppompka Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2009 Mam jeszcze jedno pytanie jak zamocować sam silnik bez przekładni do wręgi? Czy mozę tymi śrubkami co wchodzą w przód silnika, tylko one jakieś takie zbyt malutkie się wydają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.