modelpiotrek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam Szukam jakiegoś pomysłu na usunięcie rys z kabinki szybowca Kabinka po wilelu latach jest porysowana i lekko matowa i zastanawiam się czym ją wypolerować ? pasta Tempo ? jest lekkoscierna ale czy nie zmatowi mi jeszcze bardziej powierzchni?? Kabinka jest z pleksi z niemieckiego szybowca ASW 19B Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
10000Hz Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Generalnie pleksa (PMMA) najlepiej obrabia się na gorąco i choć metoda jest dosyć trudna i wymaga sporej wprawy to efekty są naprawdę super. Powiem jak to zrobić na przykładzie stojaków pod telefony komórkowe jakie swego czasu robiliśmy dla Tp.s.a i ORANGE więc tak : potrzebujesz palnik czyli lutownica palnikowa dostępna w sklepie typu Praktiker czy Castorama tylko uważaj na taniochę bo ciężko ustawić tam płomień przez słabej jakości dysze i niedopracowany układ mieszania z powietrzem , takie badziewie w 90% jest czerwone cylindryczne z dyszą pod kątem 90 stopni do zbiornika na gaz .Staraj się kupić coś w tym stylu:http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=116 jak juz będziesz miał lutownice to kup do niej PORZĄDNY gaz (to jest baaaardzo ważne) skombinuj troche pleksy (jak chcesz to mogę Ci przesłać jakieś spady zarówno wylewanej jak i ekstrudowanej) i ćwicz.Generalnie chodzi o to zeby powierzchnia zaczeła "płynąć" to wtedy uzyskasz efekt lustra (w ten sposób opala sie np.krawędzie pleksy po cieciu gdzie jest cała matowa a po tym zabiegu robi sie jak szkło bez żadnych rys). co do polerowania to też jest to możliwe ale jak nigdy tego nie robiłeś to odradzam bo jaest to wbrew pozorom trudne i bez wiedzy na ten temat pogorszysz sprawę mam nadzieje że pomogłem 3maj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Kiedyś w starej książce dla majsterkowiczów, znalazłem "domowy" sposób na polerownie pleksy. Nie pamiętam dokładnie, ale używało się jakiejś mieszanki, lub związku benzenu. Za cholerę nie mogę znaleźć tej książki :x Gdzieś mi wsiąkła. Była w białoczarnej okładce, w nietypowym formacie (dłuższa, niż szersza) i raczej NIE autorstwa Adasia Słodowego. A na początku był długi rozdział o różnych sztuczkach przydatnych w warsztacie. Może ktoś rozpozna i sprawdzi dokładnie. Efekt miał być podobny do opalania. Utkwił mi ten benzen w głowie, z uwagi na podobieństwo fonetyczne do benzyny PS - próbowałem znaleźć to w sieci, ale nie widać. Za to znalazłem małe info, że benzen z etylenem są wykorzystywane w produkcji tworzyw sztucznych. Może chodzi o to, że taka mieszanka "zalepia" rysy lub lekko je nadtapia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Dzięki za pomoc ale obawiam się że jak bym kabinkę potraktował palnikiem to by się zdeformowała a nie mam drugiej Przeleciałem ją pastą lekkościerną Tempo i przynajmniej zmatowienie zeszło pozostały rysy ale chyba się z tym już pogodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 ...no to pozostaje pasta do zębów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 A SidoluX nie wypełni rys? Może jakoś to ładnie pokryje i będzie nawet przeźroczyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Widziałem kiedyś na allegro pastę do usuwania rys - nawet tych głębszych - na osłonach wyświetlaczy telefonów komórkowych. Osobiście tego patentu nie sprawdzałem z chwilowego braku środków płatniczych, ale z tego co pamiętam to był wydatek około 10 PLN, więc gdyby wszystkie środki zawiodły, może warto uderzyć w tą stronę? Chodzi o coś takiego, wystarczy w znanym polskim serwisie aukcyjnym wpisać w wyszukiwarce "rysy" i wybrać z wyników "telefony komórkowe" http://allegro.pl/item835396114_pasta_serwisowa_usuwa_rysy_z_szybki_telefonu_100.html - tutaj nawet za 5 PLN http://allegro.pl/item837446229_pasta_polerska_displex_usun_rysy_z_lcd_najtaniej.html - ta trochę droższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Dzięki Wam za pomoc !!! ale jak przeleciałem kabinkę dwa razy tempem to juz wygląda estetyczniej i tak juz zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Co do pasty to zdecydowanie najlepsza jest pasta lekkościerna Sonax kratzer entferner i kawałek dobrego filcu. Co prawda przy tubce jest kilka kawałków materiału do polerowania, ale sa takie sobie. Jest to pasta w takim zielonym opakowaniu specjalnie do polerowania plasitków, w tym pleksiglasów. Tubka 250 ml kosztuje około 25 zł. Zrób próbę, na jakimś małym kawałku pleksi i poleruj do chwili jak się pasta lekko upłynni. Zadrapania i rysy powinny zejść. Używałem osobiście. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Dzięki Tomek !!! gdzie taką pastę dostać jeszcze mi powiedz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wotoma Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 generalnie możesz dostać ją w sklepie motoryzacyjnym, tzn. tam gdzie maja dobre kosmetyki samochodowe, albo w jakimś sklepie internetowym, wpisz tylko nazwę. Myślę, że znajdziesz bez problemu. ja kupiłem ją nomen omen w małym sklepiku, gdzie Mistrz handlował TYLKO materiałami do glanzowania aut. Uzyj mocy goglarki :rotfl: ..... Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Już znalazłem Dzięki !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Piotrek - pasta "Automax" z motoryzacyjnego za niecałe 4 zeta, a czyni cuda. pasta Najpierw papier wodny o gradacji od 400 do 1200, a potem pasta na ściereczkę i naprzód. Oto efekt, choć zdjęcie nie oddaje tego najlepiej: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=1386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Paweł już myślałem o papierze ale obawiałem się że nie wypoleruję później do przeźroczystości kabinki,chociaż kiedyś jak pamiętam Piotrek Niedoba tak polerował kabinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Plexi wypolerujesz bez żadnego problemu, gorzej z poliwęglanem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.