Skocz do zawartości

ABC-RC.pl - nowy sklep

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A na kiedy przewiduje Pan :lol: oddać pierwsze pakiety 2s do Testów... takie skromne pytanko :faja:

• Odpowiedzi 90
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A co do marzy to jest 30% a nie 20%

zawsze marze sie obliczalo wg cen nabycia i sprzedazy :mrgreen:

88zl +30,7%marzy = 115

Bzdura .

Od kiedy to marża od Vatu jest moim dochodem?

Cena netto zakup+marża+VAT (22%) bo Vat jest podatkiem który wszyscy płacimy .

A o istnieniu jego w cenie produktu, pomimo wprowadzenia go już kilka(jak nie naście ) lat temu, klienci detaliczni jakoś nie mogą zapamiętać.

Zysk, na szybko licząc, to różnica między kwotą netto zakupu a kwotą netto sprzedaży.

Dla firmy cena brutto to czysta fikcja i tyle. :faja:

Opublikowano

Bzdura .

Masz rację, ale to takie uproszczenie w liczeniu (dla detalisty). Zresztą dla klienta detalicznego to i tak jest wydatek, który musi zapłacić.

Inna sprawa że to jest podatek który trzeba oddać fiskusowi.

Opublikowano

A co do marzy to jest 30% a nie 20%

zawsze marze sie obliczalo wg cen nabycia i sprzedazy :mrgreen:

88zl +30,7%marzy = 115

Bzdura .

Niestety nie jest to bzdura. Marża przy tych wyliczeniach nie wynosi 20 czy nawet 30%! a 40% :) Marżę liczy (edit - oryginał w cytacie Ładziaka) się od kwot netto! VAT rozlicza się swoją drogą.

1329zł+2,5%cło = 1362,23zł

VAT od tej kwoty: 299,70zł

cena 1szt netto w zakupie (20szt): 68,12zł

po marży 40% cena netto 1szt: 95,37zł brutto: 116,36zł w tym VAT: 20,99zł

Zarobek na 1szt to 27,25zł -> ta kwota liczona jest jako zarobek (pomniejszony o koszta) -> ta kwota później obłożona jest podatkiem dochodowym i dopiero wówczas -> jest to zarobek właściciela :)

VAT od całości kwoty (20szt): 419,80zł

zobowiązanie VAT: 419,80zł-299,70zł(kwota wcześniej zapłacona)= 120,10zł

Przy czym zobowiązanie podatku VAT pomniejszone zostaje przez każdy koszt w którym ów podatek występował (zakup paliwa-jeżeli posiada się auto zarejestrowane jako ciężarowe, rachunki telefoniczne, prąd, opłaty za prowadzenie strony i wiele, wiele innych)

Nadpłata podatku VAT przenoszona jest na kolejny miesiąc.

Z powyższego wynika że odpowiednie generowanie kosztów w firmie okazuje się opłacalne. Należy zauważyć także iż część kosztów należy do wydatków i tak ponoszonych czy prowadzi się firmę czy nie :) to taki mały plus dla tych co prowadzą działalność :)

Podatek VAT ma tylko jedną złą cechę: Zawyża koszt towaru czy usługi a zbyt wysoki prowadzi do trudności konkurencyjnych wobec interesów z innych państw.

Między innymi dlatego sklepy Polskie borykają się i nie mogą utrzymać konkurencyjnych cen wobec sklepów zlokalizowanych w Chinach czy USA.

Marża 40% nie jest niczym nadzwyczajnym, to się tylko wydaje że jest wysoka. Należy pamiętać że koszty prowadzenia działalności w Polsce nie są niskie w porównaniu z zasobnością portfeli ewentualnych klientów (czyli obrót towaru).

Firmę prowadzi się dla zysku i musi być opłacalna :)

Opublikowano

Niestety nie jest to bzdura. Marża przy tych wyliczeniach nie wynosi 20 czy nawet 30%! a 40%

Bez kozery powiem pincet!

Marży nie liczy się od kwot netto!

A od czego? Z całego poniższego wywodu wynika, że możesz co najwyżej uzyskać zwrot VATu (nadpłata), ale wszelkie operacje i tak robisz na netto.
Opublikowano

Widzę że księgowego mamy.

Marcin bardzo dobrze liczysz - tylko jest kilka małych nieścisłości.

po marży 40% cena netto 1szt: 95,37zł brutto: 116,36zł w tym VAT: 20,99zł

Marżę liczy się (w określeniach handlowych) od ceny sprzedaży, przy wyliczaniu ceny sprzedaży od ceny zakupu określa się mianem narzutu.

Czyli jeżeli w sklepie coś kosztuję 100zł i mówimy że mam z tego 20% marży - to domniemam że cena zakupu wynosi 80zł (nie mówmy teraz o podatku VAT), ale po doliczeniu do 80 zł (ceny zakupu) 20% to już nie mamy 100zł (tylko 96zł)

Przy czym zobowiązanie podatku VAT pomniejszone zostaje przez każdy koszt w którym ów podatek występował (zakup paliwa-jeżeli posiada się auto zarejestrowane jako ciężarowe, rachunki telefoniczne, prąd, opłaty za prowadzenie strony i wiele, wiele innych)

Nie przez każdy koszt (bo można to źle zinterpretować) tylko o wartość VAT zawierająca się w tych kosztach (zresztą nie wszystkich)

Natomiast co do kosztów w firmie to ja bym wolał żeby ich wcale nie było :D

Mi by wystarczyły tylko przychody (nawet bym bym mógł zapłacić 40% podatek)

Kiedyś Lee Jacoca napisał że "Firma to jest idealna maszynka do robienia kosztów"

Opublikowano

no nie zdechnę ze śmiechu ........ Mirku jeszcze będą Ci kazać dopłacać do towaru :)

1- cena końcowa jest cena za która sprzedający chce sprzedać a kupujący kupić

2- Celem działalności jest dochód przewyższający koszty czyli zysk .

3- jak konus za drogo niech kupuje w Chinach itp.

Mysle ze Mirku nie odpowiadaj na takie wyliczanki bo ..... to piszą osoby które nie maja pojęcia o działalności gospodarczej :)

P.S Byłem wczoraj w sklepie i sądzę ze jeśli sklep się rozwinie i zacznie produkować własne modele z EPP to będzie to najlepszy sklep w PL . Mirek nie jest ustawiony na zysk tylko to jego pasja i hobby . Ale niestety sklep musi na siebie zarobić wiec ........ trudno wymagać

żeby jeszcze dopłacał .

Opublikowano

Amen

ponoć mlode pokolenie mowi teraz " Enter " :lol2:

:rotfl: nie za wiele wymagasz ? rozsądek w dyskusji :rotfl: ? Popieram moderatora mammuth . Ja sklep polecam . A czy ktos bedzie kupował to juz jego sprawa . Howgh !!

Opublikowano

A od czego?

Mój błąd. Jakimś cudem wkradło się to "nie".

Marcin bardzo dobrze liczysz - tylko jest kilka małych nieścisłości.

I powinny jakieś być :) To jest jedynie przykład, wyjaśnienie - wcześniej liczono w jakiś "dziwny" sposób :)

Mysle ze Mirku nie odpowiadaj na takie wyliczanki bo ..... to piszą osoby które nie maja pojęcia o działalności gospodarczej :)

Marku - jak dobrze doczytasz co wyżej napisałem być może dotrze że nie jest to w żaden sposób negowanie czyjejś działalności - wręcz przeciwnie, sztuką jest się utrzymać na rynku i tego koledze Leda_g życzę, sklep musi zarabiać choćby na utrzymanie a bez odpowiedniej marży tego nie zrobi. Jak już padły liczby i wyjaśnienie dlaczego takie a nie inne - to co stoi na przeszkodzie aby ewentualnie poprawić tam, gdzie mógł wkraść się błąd? Najwyraźniej coś stoi.... wystarczy negatywnie spojrzeć na post...

Opublikowano
Leda_g, przyznam szczerze że robisz niezła konkurencje innym sklepom :) . Masz bardzo dobre ceny i szybko powiększający się asortyment. Niedługo chyba zrobie pierwsze zakupy w sklepie 8)
Opublikowano

Trzeba przyznać, ze sklep się bardzo szybko rozwija. Ceny super, widać, że pełen profesjonalizm :P Teraz tylko czekam na recenzje Rainbow, trochę już akrobacę, kilkanaście depronów roztłukłem, przydało by się coś z EPP :P a ciekaw jestem jak to śmiga.

Opublikowano

Uruchamiam nowy dział na stronie sklepu.

Porady dla początkujących modelarzy

Myślę pokazywać w sposób przystępny podstawy modelarstwa lotniczego RC.

Mam nadzieje że uda się stworzyć w jednym miejscu przejrzysty poradnik podstaw RC.

Może przy odrobinie szczęścia udało by się stworzyć nawet jakieś wydanie drukowane.

Zapraszam wszystkich na przysyłanie pomysłów i tematów do opisywania w poradniku.

Opublikowano

A ja dalej czekam na pakiety Lipole 2s o pojemności około 1500mAh.. Kiedy można się ich będzie spodziewać ??

Opublikowano

Witam

Pakiety będą systematycznie się pojawiać - ale raczej 2S 1500mAh nie teraz.

Co do odbiorników Spektrum to jest z nimi problem na rynku - tak że nie sądzę abym szybko je miał. Inne odbiorniki z pełnym zakresie będą, m. innymi Corona 2,4GHz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.