Skocz do zawartości

problem z RWD5

jadek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z oblataniem mojego depronowca RWD5 . Model warzy 700g i jest wyposażony według planów skazoo , tylko pakiet aku. jest inny 1100mah NICD. Model z tym wyposażeniem nie startuje z ziemi a z ręki zaliczyłem już dwa krety. Gdzie tkwi przyczyna bo ja myślę że z tym wyposażeniem to tylko po asfalcie mogę pokołować . Doradźcie coś proszę. :(

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Model z pewnością ma rozp.ponad 100cm? Mój o rozp 110cm i masie końcowej(po naprawach) ok 900g śmiga na zwykłym dzwonku ze sniegu, z wody, z ziemi i z ręki. Tak więc problem w twoim nie leży po stronie masy choć lipol zauważalnie zmniejszy masę. może należy jeszcze raz sprawdzić SC, kąty i takie tam ...

Opublikowano

a jak u Ciebie ze wzniosem ??(zakładam iż robiłeś z planów scazoo ) zwróć na ten parametr szczególna uwagę!! w moim RWD-ku (by scazoo) właśnie tu tkwił problem ...

Aha i sprawdź czy oś silnika nie "ślizga się " w samym silniku (jest to częsta przyczyną braku mocy czyli przysłowiowe "ja mu gaz a on zgasł") objawia sie to tym że możesz przesuwać śmigło( wraz z piastą ) względem silnika... też to przerabiałem ..

a waga jest przyznać należy nie mała (mój wyszedł "ciut" ponad 500g / w mojej galerii nawet chyba jest /przy płacie powiększonym o 8 cm rozp i dodanej maaaaasie węgla jako wzmocnienia) więc może pomyśl o "odchudzeniu" całości(może Li-Polek w okolicach min 1300mAh , popatrz na giełdę forum , kolega sławekmod ostatnio sprzedawał podobne "nówki"/dosłownie/ po 50 zł)

Opublikowano

Podaj jaki masz napęd. Jeżeli jest to szczotkowa 400 z przkładnią, to podaj nstępujące parametry:

- napięcie nominalne silnika

- przełożenie przekładni

- zastosowane śmigło (rozmiar)

- jakie NiCd (1100 maH): napięcie / marka / model

Pozdrawiam,

Michał

Opublikowano

Napęd to Sped 400 6v , przekładnia MPJ 4,1:1 , Śmigło GWS 10/6 a pakiet nie wiem jakiej firmy bo już go wcześniej miałem . Jeszcze jedno jak go wyrzucałem z ręki to leciał przez parę metrów ale po mojej pomyłce zaliczyłem kreta . Myślę że wina nie leży po stronie wagi lecz silnika . Ta szczotka jest za słaba lub pakiet jest za mały. Znalazłem taki silnik EMAX FC28-22 na stronie www. rc-elektrotown.pl ,czy ten nadawał by się do startu z ziemi .

Gość Anonymous
Opublikowano

Jeśli nigdy nie latałeś, to start z ziemi nie jest dobrym rozwiązaniem. Osobiście polecałbym wyrzucenie samolotu z ręki, i to najlepiej nad jakąś wysoką łąką (ta, tylko za oknem zima - gdzie tu znaleźć łąkę?) żeby zniwelować uszkodzenia.

Porób fotki modelu i wklej je, coś tutaj musi być nie tak skoro model nie chce latać wyrzucony z ręki. Jak zachowuje się model po wyrzucie z ręki? W jaki sposób go wyrzucasz?

Opublikowano

pakiet jest za mały.

Obstawiam j.w. Nie napisałeś jakie napięcie ma pakiet, ale nawet jeżeli ma min 6 cel, to może nie być przystosowany do 10A prądu, który lubi 400.

EMAX FC28-22 ? Ten silnik dobrze chodzi (przy zasilaniu 3s lipo) na śmigle 8X4, do RWD lepszy byłby jakiś dzwonek o KV < 1000, tak aby poradził sobie ze śmigłem np 9x5.

Na początek proponuję pomiar prądu pobieranego przez twoją 400 - najlepiej na kilku różnych pakietach.

Pozdrawiam,

Michał

Opublikowano

Witam Jadek ja miałem tez problem z oblataniem mojej rwd 5.Problem tkwił ze środkiem cieżkości.Koledzy doradzili mi by przesunąć pakiet na maxa do przodu.Tak zrobiłem i nie ten samolot.Ja mam silnik Emax 2822 waga to ponad 800g i daje rade.Wzmocniłem tylko skrzydła (dzwigary ze sklejki) bo pekały przy nurkowaniu :oops:

Opublikowano

pakiet jest za mały.

EMAX FC28-22 ? Ten silnik dobrze chodzi (przy zasilaniu 3s lipo) na śmigle 8X4, do RWD lepszy byłby jakiś dzwonek o KV < 1000, tak aby poradził sobie ze śmigłem np 9x5.

Znajomy ma w mini magu tego e-maxa, i najlepiej sprawuje się na rozmiarach 9x5 oraz 10x4,7 (najlepszy efekt z 10'). Oczywiście przy zasilaniu 3S. Silnik jest ledwo letni.

Silnik znajomego, ale ja głównie testowałem śmigła i loty na tym silniku :P :twisted:

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Możesz mieć problem ze zbyt niskim napięciem pakietu. 400 z przekładnią (4/1) powinna tym modelem szarpać że aż miło, ale raczej na 10 celach NiMh czy NiCd czyli 3 celach Lipol.

400 z uzwojeniem 7,2 czy 8,4V z taką przekładnią na 10 celach chodzi ze śmigłem 12" z prądem 8-10A. Na śmigle 10" będzie kręcić ale ciągu może być za mało. Za mało danych z czym się faktycznie męczysz, żeby coś sensownego doradzić. Akumulatory można przesuwać jeśli S.C. jest w złym miejscu. Jeśli jest tam gdzie powinien to tylko pogorszysz sprawę.

Pozdrawiam - Jurek

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem fotki. Przód jest po remoncie bo zaliczyłem dwa krety, a pakiet to 8 cel 1100 mah NICD . Zmierzyłem też prąd i na pełnym gazie silnik pobiera tylko 4 A to chyba za mało ?http://img263.imageshack.us/img263/6595/dsc0572d.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/745/dsc0567.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/9807/dsc0568kj.jpg

http://img521.imageshack.us/img521/7162/dsc0569h.jpg

http://img215.imageshack.us/img215/2883/dsc0570j.jpg

http://img262.imageshack.us/img262/5858/dsc0571z.jpg

Opublikowano

I jeszcze jedno jak wkleić zdjęcia ?

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=409 - najważniejszy jest pierwszy post.

Poćwicz sobie używając przycisku: "podgląd" bez naciskania: "wyślij".

Gdy jesteś pewien, że już wiesz co i jak wtedy wrzucasz fotki do swojego posta.

Samouczek naprawdę działa- sprawdzałem na sobie :mrgreen: -pomogło :devil: :faja: .

Opublikowano

Ja dostałem jakiegoś odmieńca, bo przy zawisie(70%mocy) na 10x4.7SF i 3S po pół minuty był gorący. I nie była to wersja 2812.

Nie dostałeś odmieńca, tylko latałeś na 110% możliwości silnika.

Kolega pisał że latał trenerkiem na mniejszym śmigle, a ty że akrobatem przy większym. Nie można tego porównywać.

ka założyłem śmigło 11x6, gorący to mało było powiedziane.. a latał w trenerku, tyle że na pełnym gazie..

baxter

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Jeśli udało Ci się zmierzyć prąd to zmierz jeszcze napięcie na pakiecie, przed uruchomieniem silnika i na maksymalnych obrotach. Mogą być miękkie akumulatory. Jeśli jednak różnica jest rzędu 1-1,5V to załóż większe śmigło (12") i ponownie zmierz prąd. Jeśli efekt nadal będzie niezadawalający (słaby ciąg) to dołóż jeszcze 2 ogniwa, takie same ! Alternatywą będzie lipol 3s, 1000 - 1500 mAh.

- Jurek

Opublikowano

Dzisiaj zmierzyłem napięcie na aku. po naładowaniu wyniosło 10,78volta . Natomiast napięcie po dodaniu gazu na maksa spada do 8,7 volta ,czy to wystarczająco czy też dodać jeszcze ze dwie cele .

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Spadek napięcia typowy, nie są to jakieś rewelacyjne akumulatory ale też nie zajechane... Gdybym miał, to dołożyłbym 2 cele. Ale muszą być takie same ! Gdyby w wyniku tego prąd przekroczył 6-7A to zmniejsz średnicę śmigła i zadbaj o chłodzenie silnika. W takim kadłubie jest niezły termos ! Pozdrawiam - Jurek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.