hubert_tata Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Czy istnieje coś takiego, jak klej do przyklejenia radiatora do regulatora. Oprócz przewodzenia ciepła musi zapewniać wytrzymałość mechaniczną. Potrzeba mi czegoś takiego, bo oryginalny radiator został wessany przez turbinkę. Trzymał się typowo na termokurczce, ale dla lepszego chłodzenia wyciąłem w niej okienko i pewnie przesadziłem z rozmiarem, więc po rozgrzaniu regulatora termokurczka jeszcze się skurczyła, no i turbinka oderwała ten nieszczęsny radiator. Nie mam tam na tyle dostępu, żeby zrobić to po staremu, więc chciałbym spróbować przykleić radiator czymś o konsystencji silikonu sanitarnego. Czy jest coś sprawdzonego, co porządnie klei i jednocześnie przewodzi ciepło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam B Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 cienka taśma 2 stronna. ja tak przyklejałem radiator do regla w modelu kołowym. Żeby nie było taśma była wraz z regulatorem i radiatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zastosuj to http://www.allegro.pl/item844603812_zalman_klej_termoprzewodzacy_dwuskladnikowy_aab.html Sprawdzone i b. dobre. Są również specjalne taśmy dwustronne firmy 3M ale ten klej lepiej trzyma. Przewodność podobna. Polecam. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 Dziękuję bardzo za wskazówkę, nie przyszło mi do głowy, żeby szukać hasła klej termoprzewodzący. Zawsze myślałem, że to tylko jakieś pasty, "silikony" bez wytrzymałości. Taśma też pewnie dobra, ale ze względu na trudność w manipulowaniu i dociśnięciu, a też niebezpieczeństwo oderwania, gdyż występują tam spore drgania i dosyć duży pęd powietrza, raczej zastosuję ten klej dwuskładnikowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Można też zabezpieczyć opaską zaciskową, np. taką: http://allegro.pl/item833697550_zaciski_do_przewodow_opaska_kablowa_150x2_5_100sz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Klej dostępny we wszelkiej maści sklepach z częściami elektronicznymi. Małą tubka (taka na 3 małe wentylatorki ) - 15 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.