mrroberto Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Ostatni moj model szybowca zostal juz oblatany a i nacieszylem sie nim troche. za oknem zrobilo sie zimno i pomyslalem o czyms co mogloby mi zajac czas wolny. a ze w miare jedzenia rosnie apetyt pomyslalem iz po ostatnim 3.6m powinno byc cos wiekszego. na rynku sporo jest zestawow ale i ceny tez spore. uznalem wiec ze do wiosny daleko i majac sporo czasu poskladam cos od podstaw. wyszukalem kilka projektow ale jeden przypadl mi szczegolnie do gustu. Jest to szybowiec Slingsby type 13 petrel, konstrukcja klasyczna drewniana o rozpietosci skrzydel 5m. A oto link ze zdjeciem i dwa filmiki. http://www.scalesoaring.co.uk/VINTAGE/Plans/ChrisWilliams/images/Large_Images/PETREL_POSTER.jpg Po zapoznaniu z konstrukcja wczoraj zamowilem plany oraz wycinanie elementow laserowo. obydwie przesylki juz wyslane i sa w drodze do mnie. mam nadzieje ze prace rozpoczne jeszcze przed swietami. Zanosi sie na powazna robote wiec bede co jakis czas relacjonowal przebieg prac.
ertman_176 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Model ładny, dobry konstruktor. http://www.retroplane.net/forum/viewtopic.php?t=2644&postdays=0&postorder=asc&start=0 Chociaż nie KIT to konstruktor ten sam człowiek. Koniecznie pokaż zestaw gdyż wiele osób zastanawiało się nad nim gdyż cena jest dość korzystna.
kamil_rc Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Ile zapłaciłes za zestaw i plany oraz oczywiscie gdzie to wszystko zamawiałes ? Zapodaj koniecznie fotki bo jestem bardzo ciekawy
mrroberto Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2009 Tak czy inaczej klamka zapadla. Narazie nie dam odebrac sobie ekscytacji z zakupu a model i tak powstanie bez wzgledu na jakosc. dostawa powinna byc jutro... a zamawialem tutaj: http://www.myhobbystore.com/product.asp?p=18780 i tutaj: http://www.belairkits.com/Productdetail.asp?Id=557
smootny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przepiękne filmy :shock: Kilka kolejnych :]
Tomisław Piotr Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 smootny, Tomisław Piotr napisał/a: Przepiękne filmy :shock: Kilka kolejnych :] _________________ Nie, nie chodziło mi o model, tylko o zdjęcia,Nawiasem mówiąc to piękny ptok!
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Filmy bajka, aż chce się takim polatać.. Panowie ? Objaśnijcie gdzie ten interes - 125 funtów / 1000 zł ? - Jurek
ertman_176 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przesyłka jak pomne była dość droga :wink: Wychodziła całość jakos 200 funtów.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 18 Grudnia 2009 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jeżeli, Smutny, było to do mnie, to nie rozumiem dlaczego w liczbie mnogiej ? Przeczytałem całość jeszcze raz i jedyny wniosek jaki się nasuwa ..... a zresztą.... Przed laty, w Kabarecie Starszych Panów, leciał taki dowcip: -Mosiek ? Jest interes do zrobienia... - Tak ? A ile można stracić ? moje: 1000 zł ! Elementarz marketingu: - nigdy nie krytykuj konkurencji. Konkurencja ma wspaniałe rozwiązania ale My mamy lepsze !!! A jeśli wziąłeś pomysł od konkurencji, poprawiłeś i sprzedajesz jako swoje, to się przynajmniej do tego nie przyznawaj.... Większość i tak się domyśli, głupi się nie kapnie i nie wyjdziesz na skośnookiego..... Tylko Oni, w odróżnieniu od Ciebie, poprawione, oferują za 50% oryginału. A na poważnie: przecież nie kupię 5m makiety czy pół makiety od specjalisty od styropianowych hotlinerów....... - Jurek
Janosik72 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 przecież nie kupię 5m makiety czy pół makiety od specjalisty od styropianowych hotlinerów....... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: mrroberto jak otrzymasz zestaw to wrzuc fotki i jakas opinie na ten temat
smootny Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 To wszystko - lub "aż tyle" dostajecie za 700zł w sklepie UK Obiecane fotki: 3 zdjęcie w drugim rzędzie - pokazuje "całą" paczkę.
mrroberto Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2009 No i doszly dwie paczki. plany oraz elementy wyciete z balsy oraz ze sklejki. po pierwsze Ten zestaw ma 4,6 metra - mam identyczny od nich ( apropos lipa na maxa w ich wydaniu_) :] jak dostaniesz plany - to się przekonasz jaka ma rozpięość :] to nie jest prawda. jeden plat skrzydla 236cm+drugi 236cm+21cm+-2cm kadlub= 492cm+-2cm calosc. teraz jakosc. ja nie jestem rozczarowany zakupem. elementy ktore wymagaly idealnego wyciecia tez i takie sa. wiele elementow nalezy dorobic samemu ale nie powinno to przysparzac wiekszego problemu. jedyna niedorobka ktora zauwazylem jest to wyciety ze sklejki element listwy splywu w stateczniku poziomym i pionowym. nie jest idealnie krzywa lecz jakby wycieta troche na szybko lecz docelowo bedzie oklejana balsa i szlifowana wiec nie ma to wiekszego znaczenia. do minusow moge zaliczyc takze brak elementow skrzynki bagnetowej lecz jest ona rozrysowana na planie i bardzo prosta do wykonania. Jednym slowem wszystko co jest trudne do wyciecia i pracochlonne jest juz wyciete. Reszta jest dostepna w sklepie modelarskim. Jedyna trudnosc to oszklenie kabinki ale jest to do przejscia tylko troche bedzie z tym zachodu. do plusow nadplanowych moge zaliczyc wyciete wzorniki i podporki do utrzymania katow podczas montazu skrzydla. Ja jestem zadowolony i wiedzialem co kupuje, zamawiajac w firmie specjalizujacej sie w wycinaniu elementow laserem. wiekszosc zdjec juz widzieliscie wiec ja zamieszcze tylko dwa... http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3276 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3277
ertman_176 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 I powiedz kobiecie że kosztowało to tyle kasy ... Nie wspominając o tym co trzeba jeszcze włożyć :wink:
smootny Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 W takim razie mnie oszukano wysyłając inne plany ??? : Dzwoniłem do sklepu z informacją o tym problemie, odpowiedziano mi, że te plany są prawidłowe.. a więc ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.