mrroberto Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Ostatni moj model szybowca zostal juz oblatany a i nacieszylem sie nim troche. za oknem zrobilo sie zimno i pomyslalem o czyms co mogloby mi zajac czas wolny. a ze w miare jedzenia rosnie apetyt pomyslalem iz po ostatnim 3.6m powinno byc cos wiekszego. na rynku sporo jest zestawow ale i ceny tez spore. uznalem wiec ze do wiosny daleko i majac sporo czasu poskladam cos od podstaw. wyszukalem kilka projektow ale jeden przypadl mi szczegolnie do gustu. Jest to szybowiec Slingsby type 13 petrel, konstrukcja klasyczna drewniana o rozpietosci skrzydel 5m. A oto link ze zdjeciem i dwa filmiki. http://www.scalesoaring.co.uk/VINTAGE/Plans/ChrisWilliams/images/Large_Images/PETREL_POSTER.jpg Po zapoznaniu z konstrukcja wczoraj zamowilem plany oraz wycinanie elementow laserowo. obydwie przesylki juz wyslane i sa w drodze do mnie. mam nadzieje ze prace rozpoczne jeszcze przed swietami. Zanosi sie na powazna robote wiec bede co jakis czas relacjonowal przebieg prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Model ładny, dobry konstruktor. http://www.retroplane.net/forum/viewtopic.php?t=2644&postdays=0&postorder=asc&start=0 Chociaż nie KIT to konstruktor ten sam człowiek. Koniecznie pokaż zestaw gdyż wiele osób zastanawiało się nad nim gdyż cena jest dość korzystna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Ile zapłaciłes za zestaw i plany oraz oczywiscie gdzie to wszystko zamawiałes ? Zapodaj koniecznie fotki bo jestem bardzo ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrroberto Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Tak czy inaczej klamka zapadla. Narazie nie dam odebrac sobie ekscytacji z zakupu a model i tak powstanie bez wzgledu na jakosc. dostawa powinna byc jutro... a zamawialem tutaj: http://www.myhobbystore.com/product.asp?p=18780 i tutaj: http://www.belairkits.com/Productdetail.asp?Id=557 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przepiękne filmy :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przepiękne filmy :shock: Kilka kolejnych :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 smootny, Tomisław Piotr napisał/a: Przepiękne filmy :shock: Kilka kolejnych :] _________________ Nie, nie chodziło mi o model, tylko o zdjęcia,Nawiasem mówiąc to piękny ptok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Filmy bajka, aż chce się takim polatać.. Panowie ? Objaśnijcie gdzie ten interes - 125 funtów / 1000 zł ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Przesyłka jak pomne była dość droga :wink: Wychodziła całość jakos 200 funtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jeżeli, Smutny, było to do mnie, to nie rozumiem dlaczego w liczbie mnogiej ? Przeczytałem całość jeszcze raz i jedyny wniosek jaki się nasuwa ..... a zresztą.... Przed laty, w Kabarecie Starszych Panów, leciał taki dowcip: -Mosiek ? Jest interes do zrobienia... - Tak ? A ile można stracić ? moje: 1000 zł ! Elementarz marketingu: - nigdy nie krytykuj konkurencji. Konkurencja ma wspaniałe rozwiązania ale My mamy lepsze !!! A jeśli wziąłeś pomysł od konkurencji, poprawiłeś i sprzedajesz jako swoje, to się przynajmniej do tego nie przyznawaj.... Większość i tak się domyśli, głupi się nie kapnie i nie wyjdziesz na skośnookiego..... Tylko Oni, w odróżnieniu od Ciebie, poprawione, oferują za 50% oryginału. A na poważnie: przecież nie kupię 5m makiety czy pół makiety od specjalisty od styropianowych hotlinerów....... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 przecież nie kupię 5m makiety czy pół makiety od specjalisty od styropianowych hotlinerów....... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: mrroberto jak otrzymasz zestaw to wrzuc fotki i jakas opinie na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 (.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 To wszystko - lub "aż tyle" dostajecie za 700zł w sklepie UK Obiecane fotki: 3 zdjęcie w drugim rzędzie - pokazuje "całą" paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrroberto Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 No i doszly dwie paczki. plany oraz elementy wyciete z balsy oraz ze sklejki. po pierwsze Ten zestaw ma 4,6 metra - mam identyczny od nich ( apropos lipa na maxa w ich wydaniu_) :] jak dostaniesz plany - to się przekonasz jaka ma rozpięość :] to nie jest prawda. jeden plat skrzydla 236cm+drugi 236cm+21cm+-2cm kadlub= 492cm+-2cm calosc. teraz jakosc. ja nie jestem rozczarowany zakupem. elementy ktore wymagaly idealnego wyciecia tez i takie sa. wiele elementow nalezy dorobic samemu ale nie powinno to przysparzac wiekszego problemu. jedyna niedorobka ktora zauwazylem jest to wyciety ze sklejki element listwy splywu w stateczniku poziomym i pionowym. nie jest idealnie krzywa lecz jakby wycieta troche na szybko lecz docelowo bedzie oklejana balsa i szlifowana wiec nie ma to wiekszego znaczenia. do minusow moge zaliczyc takze brak elementow skrzynki bagnetowej lecz jest ona rozrysowana na planie i bardzo prosta do wykonania. Jednym slowem wszystko co jest trudne do wyciecia i pracochlonne jest juz wyciete. Reszta jest dostepna w sklepie modelarskim. Jedyna trudnosc to oszklenie kabinki ale jest to do przejscia tylko troche bedzie z tym zachodu. do plusow nadplanowych moge zaliczyc wyciete wzorniki i podporki do utrzymania katow podczas montazu skrzydla. Ja jestem zadowolony i wiedzialem co kupuje, zamawiajac w firmie specjalizujacej sie w wycinaniu elementow laserem. wiekszosc zdjec juz widzieliscie wiec ja zamieszcze tylko dwa... http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3276 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3277 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 I powiedz kobiecie że kosztowało to tyle kasy ... Nie wspominając o tym co trzeba jeszcze włożyć :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 W takim razie mnie oszukano wysyłając inne plany ??? : Dzwoniłem do sklepu z informacją o tym problemie, odpowiedziano mi, że te plany są prawidłowe.. a więc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.