kszczech Opublikowano 29 Grudnia 2009 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Jakoś nie mogłem znaleźć na forum odpowiedzi na moje pytanie. Jeżeli było to proszę o linka, może ktoś pamięta. Dlaczego w benzynach większość modelarzy stosuje oddzielny pakiet do zasilania serw i odbiornika i drugi do zapłonu? Pytałem kilku "benzyniarzy" i nie otrzymałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Jedną z odpowiedzi było bezpieczeństwo. Jednakże na logikę ww rozwiązanie jest bardziej awaryjne niż zasilanie z jednej baterii - jeżeli padnie bateria od odbiornika i serw to w jednym i drugim przypadku po zabawie. Oddzielenie zasilania spowoduje tylko zwiększenie masy samolotu i większe prawdopodobieństwo uszkodzenia (zawsze to 2 punkty do uszkodzenia a nie jeden). Druga odpowiedź to taka, że może "zabraknąć prądu". No tak, tylko że obecnie można kupić pakiet o praktycznie dowolnej pojemności i wydajności. Poza tym to jeden pakiet np 4200mAh jest lżejszy niż 2 pakiety po 2100mAh. Dodatkowa korzyść zasilania z 1 pakietu to taka, że po lotach ładujemy jeden pakiet a nie dwa co jest wygodniejsze i szybsze. Uprzedzę również niepotrzebne odpowiedzi dotyczące różnych napięć podawanych do zapłonu i do odbiornika. Ten problem można rozwiązać na wiele różnych (bardzie zaawansowanych bądź mniej) sposobów. Z góry dziękuję za podpowiedź.
buwi777 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Opublikowano 29 Grudnia 2009 A brałeś pod uwagę hasło "zakłócenia" :?: :idea: :shock:
Tomek Opublikowano 29 Grudnia 2009 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Ale jak padnie tylko na zapłonie to o ile masz farta i nie jesteś nisko nad ziemią , masz cały model. A poważnie to chodzi o zakłócenia które przez zasilanie przenoszą się z układu zapłonowego do odbiornik i mogą zrobić "kuku". :faja:
Marek:D Opublikowano 29 Grudnia 2009 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Osobiście poruszyłem ten temat w tym wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=21219&postdays=0&postorder=asc&start=15 Może Ci się przyda bo sam miałem taki pomysł
kszczech Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2009 Sprawa zamknięta - dzięki waszym odpowiedziom już wiem o co chodzi. Bardzo dziękuję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.