kszczech Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Jakoś nie mogłem znaleźć na forum odpowiedzi na moje pytanie. Jeżeli było to proszę o linka, może ktoś pamięta. Dlaczego w benzynach większość modelarzy stosuje oddzielny pakiet do zasilania serw i odbiornika i drugi do zapłonu? Pytałem kilku "benzyniarzy" i nie otrzymałem żadnej konkretnej odpowiedzi. Jedną z odpowiedzi było bezpieczeństwo. Jednakże na logikę ww rozwiązanie jest bardziej awaryjne niż zasilanie z jednej baterii - jeżeli padnie bateria od odbiornika i serw to w jednym i drugim przypadku po zabawie. Oddzielenie zasilania spowoduje tylko zwiększenie masy samolotu i większe prawdopodobieństwo uszkodzenia (zawsze to 2 punkty do uszkodzenia a nie jeden). Druga odpowiedź to taka, że może "zabraknąć prądu". No tak, tylko że obecnie można kupić pakiet o praktycznie dowolnej pojemności i wydajności. Poza tym to jeden pakiet np 4200mAh jest lżejszy niż 2 pakiety po 2100mAh. Dodatkowa korzyść zasilania z 1 pakietu to taka, że po lotach ładujemy jeden pakiet a nie dwa co jest wygodniejsze i szybsze. Uprzedzę również niepotrzebne odpowiedzi dotyczące różnych napięć podawanych do zapłonu i do odbiornika. Ten problem można rozwiązać na wiele różnych (bardzie zaawansowanych bądź mniej) sposobów. Z góry dziękuję za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buwi777 Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 A brałeś pod uwagę hasło "zakłócenia" :?: :idea: :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Ale jak padnie tylko na zapłonie to o ile masz farta i nie jesteś nisko nad ziemią , masz cały model. A poważnie to chodzi o zakłócenia które przez zasilanie przenoszą się z układu zapłonowego do odbiornik i mogą zrobić "kuku". :faja: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek:D Posted December 29, 2009 Share Posted December 29, 2009 Osobiście poruszyłem ten temat w tym wątku: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=21219&postdays=0&postorder=asc&start=15 Może Ci się przyda bo sam miałem taki pomysł Link to comment Share on other sites More sharing options...
kszczech Posted December 29, 2009 Author Share Posted December 29, 2009 Sprawa zamknięta - dzięki waszym odpowiedziom już wiem o co chodzi. Bardzo dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.