meteor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam Otóż mam pewien problem który mnie nurtuje. Posiadam emalię poliuretanową dwuskładnikową Polren - karta techniczna, po pomalowaniu modelu po kilku dniach chciałem przetrzeć kadłub szmatką nasączoną denaturatem. Można wyobrazić sobie moje zdziwienie gdy farba zaczęła schodzić z kadłuba. Czy może to być wina starego utwardzacza ? Ktoś miał podobne "przygody" ? :roll: Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam Jak rozumiem, to powłoka utwardziła się dobrze, tylko nie trzyma się podłoża i schodzi. Może nie odtłuściłeś kadłuba przed malowaniem. Pamiętam podobny przypadek modelu, który malowany był po paru latach i z wnętrza komory silnikowej, która wielokrotnie przesiąknięta była rycyną z paliwa, lakier PU schodził. Jak stary jest sam lakier ? Utwardzacz można dokupić osobno np. tu: http://www.farby.shop.pl/product-pol-1181-Utwardzacz-PU-1.html Lakierem 2 składnikowym PU, bardzo ładnie maluje się natryskowo, po zmieszaniu rozrobionego już z utwardzaczem lakieru, z acetonem w proporcji 1:1. PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Powłoka dobrze utwardzona, kadłub malowany we formie więc raczej powierzchnia nie była tłusta. Problem w tym że lakier po prostu się rozpuszcza :evil: Chyba będzie trzeba kupić nowy utwardzacz. Technologia malowania jest mi znana :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Gdyby schodziła płatami to wskazywało by na złe odtłuszczenie powierzchni bo Polren ma wysoki skurcz po utwardzeniu . Jednak Twój przypadek bardziej wskazuje bardziej na wyschnięcie lakieru poprzez odparowanie ksylenu albo na wadę samego lakieru. Np w czasie składowania został zamrożony i doszło do separacji sedymentacyjnej składników wtedy już nic nie pomoże. Co do samego Polrenu ... Firmy uciekły z jego stosowania bo powtarzalność barwy losowa a i jakość też problematyczna . Tylko cena niska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź. Spróbuję z innym lakierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyw Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Panowie podpinam się pod ten temat, jako, że nie znalazłem bliższego, a nie chcę zaśmiecać forum jednym pytaniem. Mam kadłub i skrzydła (styropian i styrodur) pokryte papierem szarym - błyszczącym (Raven w dziale "Jak zacząć?". Chcę pomalować model i nie wiem czy teraz pokryć całość jeszcze raz albo dwa razy wikolem i dopiero na to farba w spray'u, czy też zastosować bezpośrednio na papier farbę w spray'u. Boję się, aby w tym drugim przypadku farba na przesiąkła przez papier, i nie zaczęła rozpuszczać styropianu. Z drugiej strony nie chcę już obciążać modelu warstwami wikolu. Chcę pokryć model emalią uniwersalną w spray'u i później ewentualnie warstwę lakieru bezbarwnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 ...jak cienko pryśniesz , to nie będzie problemu. Zawsze cienko, ew. kilka razy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyw Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Dziękuję. Zrezygnuję w takim razie z wikolu i położę 2-3 cienkie warstwy emalii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.