meteor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam Otóż mam pewien problem który mnie nurtuje. Posiadam emalię poliuretanową dwuskładnikową Polren - karta techniczna, po pomalowaniu modelu po kilku dniach chciałem przetrzeć kadłub szmatką nasączoną denaturatem. Można wyobrazić sobie moje zdziwienie gdy farba zaczęła schodzić z kadłuba. Czy może to być wina starego utwardzacza ? Ktoś miał podobne "przygody" ? :roll: Pozdrawiam Marcin
Swift Opublikowano 1 Stycznia 2010 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam Jak rozumiem, to powłoka utwardziła się dobrze, tylko nie trzyma się podłoża i schodzi. Może nie odtłuściłeś kadłuba przed malowaniem. Pamiętam podobny przypadek modelu, który malowany był po paru latach i z wnętrza komory silnikowej, która wielokrotnie przesiąknięta była rycyną z paliwa, lakier PU schodził. Jak stary jest sam lakier ? Utwardzacz można dokupić osobno np. tu: http://www.farby.shop.pl/product-pol-1181-Utwardzacz-PU-1.html Lakierem 2 składnikowym PU, bardzo ładnie maluje się natryskowo, po zmieszaniu rozrobionego już z utwardzaczem lakieru, z acetonem w proporcji 1:1. PP
meteor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2010 Powłoka dobrze utwardzona, kadłub malowany we formie więc raczej powierzchnia nie była tłusta. Problem w tym że lakier po prostu się rozpuszcza :evil: Chyba będzie trzeba kupić nowy utwardzacz. Technologia malowania jest mi znana :wink:
utopia Opublikowano 1 Stycznia 2010 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Gdyby schodziła płatami to wskazywało by na złe odtłuszczenie powierzchni bo Polren ma wysoki skurcz po utwardzeniu . Jednak Twój przypadek bardziej wskazuje bardziej na wyschnięcie lakieru poprzez odparowanie ksylenu albo na wadę samego lakieru. Np w czasie składowania został zamrożony i doszło do separacji sedymentacyjnej składników wtedy już nic nie pomoże. Co do samego Polrenu ... Firmy uciekły z jego stosowania bo powtarzalność barwy losowa a i jakość też problematyczna . Tylko cena niska
meteor Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedź. Spróbuję z innym lakierem.
johnyw Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Panowie podpinam się pod ten temat, jako, że nie znalazłem bliższego, a nie chcę zaśmiecać forum jednym pytaniem. Mam kadłub i skrzydła (styropian i styrodur) pokryte papierem szarym - błyszczącym (Raven w dziale "Jak zacząć?". Chcę pomalować model i nie wiem czy teraz pokryć całość jeszcze raz albo dwa razy wikolem i dopiero na to farba w spray'u, czy też zastosować bezpośrednio na papier farbę w spray'u. Boję się, aby w tym drugim przypadku farba na przesiąkła przez papier, i nie zaczęła rozpuszczać styropianu. Z drugiej strony nie chcę już obciążać modelu warstwami wikolu. Chcę pokryć model emalią uniwersalną w spray'u i później ewentualnie warstwę lakieru bezbarwnego.
karlem Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 ...jak cienko pryśniesz , to nie będzie problemu. Zawsze cienko, ew. kilka razy...
johnyw Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Dziękuję. Zrezygnuję w takim razie z wikolu i położę 2-3 cienkie warstwy emalii.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.