Gość kotecek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 czy latał ktoś EG bez użycia lotek ? czy trzeba mu wtedy zwiększyć wznios ? a jak trzeba mu wtedy zwiększyć wznios to jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 1. bez lotek?, nie będzie w ogóle skręcał 2. na pewno 3. tutaj już niech inni się wypowiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 dlaczego miałby nie skręcać, jeżeli będzie taka potrzeba to wystarczy mu powiększyć ster kierunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 1. bez lotek?, nie będzie w ogóle skręcał 2. na pewno bzdura. Lata i skręca normalnie bez użycia lotek i wzniosu, choć wymaga pewniej wprawy i doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Jeden znajomy EG latał bez lotek masakra szczerze mówiąc, na dr 125%. Lepiej wyciąć miejsce na lotki, dopasować serwa 9g 2x i w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 1. bez lotek?, nie będzie w ogóle skręcał 2. na pewno bzdura. Lata i skręca normalnie bez użycia lotek i wzniosu, choć wymaga pewniej wprawy i doświadczenia. jeżeli tak to super, DZIĘKUJĘ !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Bartosz Mesjasz, szybowiec bez wzniosu i lotek ci nie bedzie skrecal. latalem czyms podobnym do eg i bez uzywania lotek ledwo co skreca. Cimek, kotecek pewnie ma skrzydla z lotkami, ale chce latac bez lotek, bo model ma byc dla mlodych na nauke latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 EG jest na tyle samostateczny, ze jak cos sie dzieje to wystarczy puscic drazki i niczego nie dotykac - nawet sam wyladuje. Powiekszanie wzniosu nie ma wiekszego sensu, Zawsze na poczatek mozna ograniczyc wychylenia lotek jakby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 mtk ,ja z swojego założenia wiem ,że z lotkami model jest łatwiejszy w nauce latania, EG jest dość dużym modelem i wybacza błędy pilota, Kotecek ma aparature gdzie można zbindować lotki z sterem kierunku ,wtedy model naprawdę będzie świetnie skręcał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Wiem o tym Tyle, że chyba jemu chodzi o to aby nauczyc mlodych latania w f3j/m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 właśnie,a w f3j/m można używać wysokość i kierunek,lotek nie wolno posiadać! dlatego ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kotecek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 właśnie,a w f3j/m można używać wysokość i kierunek,lotek nie wolno posiadać! dlatego ten temat zgadza się w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Ah. no chyba że tak , to zmienia postać rzeczy. no nic sorki za (OT) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Do tego prowadzi zle nazewnictwo tematu i brak informacji w pierwszym poscie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 latalem czyms podobnym do eg ja latałem eg bez lotek , nie twierdze że to lata energicznie jak z lotkami ale da się spokojnie bez nich obejść. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 1. bez lotek?, nie będzie w ogóle skręcałBzdura totalna.Bartosz Mesjasz, szybowiec bez wzniosu i lotek ci nie bedzie skrecal. latalem czyms podobnym do eg i bez uzywania lotek ledwo co skreca.Podobny to nie taki sam. Przetestowałem bez lotek... Odłączył mi się Y od odbiornika i tuż nad ziemią po starce lotki już nie działały. Skręcał normalnie z samym SK. Żadnego problemu nie było więc jeśli nie wiesz na 100% to się nie wypowiadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Bez problemu, możesz latać bez żadnego wzniosu :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Witam W 2008r. latałem EG Electric (na silniku szczotkowym). Pierwszy jego lot i lądowanie w duuużej kałuży na łące jaka zostałe po wylaniu Warty. Efekt - padło serwo od lewej lotki. Odpiąłem lotki od nadajnika i fruuu... no i co? Poleciał, na kierunek też reagował choć trochę "wołowato" i robił dość obszerne zakręty. Dodam, że pogoda była prawie bezwietrzna, dmuchało ok. 2m/s. Po powrocie do domu wymieniłem serwo i na drugi dzień kolejne loty. EG może latać bez lotek, raczej przy bezwietrznej pogodzie ale z lotkami to dopiero była frajda, lotki w lewo, obrót o ok. 60 stopni i zaciągamy wysokość i wychodzi zakręt prawie w miejscu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Easy Star nie ma lotek i skręca. Proponuję do EG bez lotek przy skręcaniu zastosować taką samą technikę jaką można stosować przy Easy Starze, czyli przy wychylonym sterze kierunku lekko zaciągać ster wysokości wtedy skręca lepiej. Przy Easy starze pozwala to na sprawne skręcanie przy wietrznej pogodzie. Oczywiście lepiej to poćwiczyć na początku na większej wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 A przy lotkach nie zaciagasz wysokosci ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.