Skocz do zawartości

Prototyp ESA FW190

Dj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak patrzę na Pogodynka

Od imprezy Airshow Radom 2009 zacząłem wierzyc w prognozy pogody. Na moje nieszczescie byłem w sobote - lało jak z cebra - pogoda sie sprawdziła :evil:

Daniel przyjechałes "na orkiestre" przyjedz i w sobote... Wymienimy doswiadczenia modelarskie :)

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W lutym ruszam z zawodowym tematem we Wrocławiu .... może polatamy jak odpuści ten syberyjski mróz?

Sprawdzimy w walce różnice dwóch wersji kadłuba FW-190 :-)

ms

Opublikowano

Jarku ...ile waży Twoja Foka z pełnym ekwipunkiem ?? Mieści się w normach ESA ??

Ja jak na razie skleiłem skrzydło, część kadłuba, okapotowanie i zamontowałem silnik. Przy następnym posiedzeniu zamontuję serwa. Muszę pewnie zrobić jakąś półkę ze sklejki pod serwo na ster wysokości, żeby w razie czego dało się je łatwo wymienić.

Opublikowano

może polatamy jak odpuści ten syberyjski mróz?

He, he mysle że to niezły pomysł...

Jarku ...ile waży Twoja Foka z pełnym ekwipunkiem ?? Mieści się w normach ESA ??

370g

Dziś -10, ale desperacja zwycięzyła. Znowu foczka polatała - tak to mniej wiecej wygladało:

http://www.youtube.com/user/Dj1414104#p/a/u/0/o8UKOBC460Y

Film krótki, ale rece po 5 minutach odpadały, jeszcze zimny wiatr brrrr...

...i pare ujęć z lotow:

Dołączona grafika od dołu fajnie widac model w powietrzu

Dołączona grafika wróg atakuje most :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika na tle "gołych" drzew

Dołączona grafika

Opublikowano

Właśnie - można by dorobić jakiegoś Ju88 do kompletu - to byłby bajer - "Mistel ESA"

Nie kuś! Marek tez to czyta...,kto wie? :lol:

Opublikowano

zdjęcia super :-)

Skoro model wszedł do "czynnej służby" to może jeszcze zrób delikatne brudzenia przy wylocie spalin z silnika .... nienaturalnie czysto wygląda na tle żywego krajobrazu :-)

Miał być kombat ESA a teraz bardziej przypomina makietę, czy nie będzie Ci żal wysłać go na front :rotfl:

ms

Opublikowano

Miał być kombat ESA a teraz bardziej przypomina makietę, czy nie będzie Ci żal wysłać go na front :rotfl:

No tak zapewne jest to jakiś dylemat, ale w sumie jest model (brzydal okropny), coś na wzór P40 E KITTYHAWK(chciałem aby był podobny do tego samolotu). Model zaprawiony w walkach, zna go Warszawa, Wrocław - kilka razy, Bolesławiec takze. Tu i ówdzie padały stwierdzenia ze trudno go uszkodzic - wyszedł taki -" młotek" i naprawde coś w tym jest. Trudno mi zliczyc kolizje w powietrzu - on zawsze dolatywał do końca rundy...

To był - jest - mój pierwszy pełnokadłubowiec, mimo masywnego wyglądu rozmiarami jest jak normalny model ESA, waga również - do lotu 340g. Zbudowany na bazie:

http://cyber-fly.pl/produkt-744.html

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wszystko jednak moze sie zdarzyc i jezeli w ferworze walki polegnie w/w,to jego miejsce zajmie FW190, może Sea Fury, albo F4U Corsair - wszystkie tu opisywałem. :)

Opublikowano

Śliczny Focke Wulf, gratuluję :)

Generalnie podoba mi się koncepcja pełnokadłubowych ES' - mogą wyglądać przepięknie.

Powiedz mi skąd miałeś przezroczystą kabinkę do FW, dostałeś ją razem z modelem?

Opublikowano

No to czekam na prezentacje nowej odmiany :D

"Niedlugo" w moich ramach czasowych oznacza co najmniej kilka miesięcy, mam w tej chwili dość sporą kolejkę modeli czekających na budowę ;). Ale jak zbuduję EPĘ, to na pewno się pochwalę.

W tej chwili możesz zobaczyć moje dotychczasowe ESY:

FW-190 (drugi) i

Ki-61

Co prawda trochę mało zdjęć z budowy, ale za to opis bogaty ;)

Opublikowano

To jak Jarku? Sprawdzimy w niedzielę wytrzymałość tej ślicznej makiety.

Wybieram się w Wasze strony, więc chętnie sie spotkam.

Opublikowano

moje dotychczasowe ESY:

fantazyjne fioletowe malowanie nie pasuje do tego modelu, jest trochę nierzeczywiste jak jego waga ..... 300g do lotu (?)

Mam taką samą wersję FW190 i z trudem mieszczę się w regulaminie. Oczywiście po wielu kretach ilość CA i węgla wystarczyłaby teraz na dwa modele ale pierwotnie i tak ważył ok. 340g z bardzo podobnym wyposażeniem.

KI wygląda super .... wojowniczo :-)

To był - jest - mój pierwszy pełnokadłubowiec,

Nieźle wygląda.... masywnie :-)

Pełny kadłub był wynikiem sklejenia dwóch kadłubów z zestawu i "strugania" czy też na zamówienie powstał szerszy kadłub?

Kolega ma P40 ale kadłub jest tak "cieniutki" że po zaokragleniu krawędzi wyglądał w przekroju jak "przecinek"

Trochę mnie to irytuje, że w całej polsce powstają nowe modele ESA a w Krakowie nie ma komu obciąć tasiemki :-) :-)

ms

Opublikowano

Trochę mnie to irytuje, że w całej polsce powstają nowe modele ESA a w Krakowie nie ma komu obciąć tasiemki :-) :-)

ms

Jak być sie dobrze zamachnął to kamieniem dorzucisz do Wrocka. A-4 odśnieżona, chwila moment i jesteś na miejscu. Myślę, że stała ekipa się zjawi. Kwestia kilku telefonów.

Mam rację? :wink:

Opublikowano

masz rację ....

jednak tym razem nie odległość ale ferie w małopolsce są problemem. Właśnie wróciłem z dzieciakami z nart i zostaję w górach jeszcze do końca tygodnia :-)

Przy kolejnej okazji takiego spotkania ESA, prześlij na priv-a zajawkę - umówimy się i będę.

W temacie "okołokombatowym" umieściłem informację, że poszukuję chętnych do lotów ESA z okolic Krakowa ..... cisza :-(

ms

Opublikowano

To jak Jarku? Sprawdzimy w niedzielę wytrzymałość tej ślicznej makiety.

Wybieram się w Wasze strony, więc chętnie sie spotkam.

Pewnie ze mozemy sie spotkać, ale do "walki " wystawie P40 vel młotek... foczka i inne napewno polata, ale póki co bez tasiemki :) Na Niskich łakach w niedziele?

Pełny kadłub był wynikiem sklejenia dwóch kadłubów z zestawu i "strugania

Dokładnie trzech, przy czym srodkowy jest wycięty wewnatrz aby gdzieś pomieścić "bebechy" kadłub nie posiada zadnych wzmocnien weglowych - jak modele płaskie

Przy kolejnej okazji takiego spotkania ESA

Najbliższe oficjalne beda pewnie w marcu lub kwietniu(tak chyba napisał Wojtek na forum), ale towarzyskie mogą chyba byc cześciej... Musisz miec ogromną "wole walki", skoro chcesz pedzic do Wrocka tam i spowrotem 600kilosów z hakiem :shock: , ale na zachcianki nie ma barier- też tak mam :wink:

Aby zaostrzyc Wam apetyty dodam, że : wkrótce zaczynam nowa relacje z budowy... :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.