Smekus Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Witam, chciał bym zaprezentować mój model An-2. Model wykonany będzie z depronu, wzmocnienia sklejka i balsa 1mm, dodatkowo listewki. Silnik: ???????????? < wyjdzie w trakcie> Długość kadłubu: 80cm Długość skrzydeł: 110cm Waga:?????? orientacyjnie myślę ze waga modelu nie przekroczy 1kg z wyposażeniem. Zastanawiam sie czy skrzydła pokryć folia modelarska do skrzydeł czy oklejic depronem. o to zdjecia: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: nie mogę doczekać się latania
madrian Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Dlaczego skrzydła są takie grube? Pamiętałeś o odjęciu grubości poszycia? Poza tym, żeberka mają różne długości, a to już świadczy o niestaranności. Ale, zobaczymy co wyjdzie. :wink:
krzysiek.riese Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Nie za bardzo widzę pokrywanie skrzydeł depronowych folią termokurczliwą.... Jak już tek chcesz robić to lepiej by było zrobić je balsowe, tym bardziej że masz jednakową cięciwę na całym płacie wiec w bloczku według sklejkowych szablonów opiłujesz w kilka minut. było by mocniejsze i sztywniejsze. Kolejna rzecz to jakość klejenia... nie ciapraj tak klejem, to też sporo waży. pozdrawiam
Łukasz K. Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Radze Ci słuchać porad pana bardziej doświadczonych modelarzy,bo tylko kupe kasy zmarnujesz,wiem po sobie.
laminat Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 a wiec AN-2 ma naprawde grube skrzydła wiec moze sie okazac ze te skrzydła beda miały odpowiednia grubosc ale tak jak koledzy radza zrob skrzydła na szkielecie nawet nie z balsy ale z sklejki cytrynowki i to pokryj depronem. EDIT po za tym konstrukcja kadłuba dla mnie juz jest do bani. Lepiej zrobic to jako konstrukcje przestrzenna bez podziałowej deski depronowej w srodku bo kazda strona kadłuba bedzie pracowac osobno. Ideowo mowiac wez 2 listewki nie sklejone przytwierdz do stołu jeden koniec i na swobodnym koncu wystajacym po za obrys stołu je obciaz. to samo powtorz po sklejeniu tych listewek. proponuje ten kadłub odstawic do galeri jak sie nie robi modeli i zaczac jako konstrukcje przestrzenna - spojrz do działu makiety i przyjrzyj sie jak np. kolega Fokker robi swoje konstrukcje i ty zrob tak samo.
karol p Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Brat bliżniak mojego an2, tylko twój trochę mniejszy: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=23343 A na tej stronie jest pionier takich konstrukcji: http://papykilowatt.free.fr/index.htm Mi akurat taka konstrukcja kadłuba przypadła do gustu. Podziałowe płyty depronu trzeba przed sklejeniem połówek dobrze wyażurować, gdyż niewiele wnoszą wytrzymałości w stosunku do ich wagi. Jeżeli chodzi o skrzydło, to raczej mi się nie podoba. Dzwigar za słaby w środku, a za mocny na końcach. Depron 6mm na poszyciu dolnym i tak nie usztywni płata, dużo lepiej dać 3mm na dół i na górę. Lepiej zobacz konstrukcję skrzydła w RWD5 by Skazoo- jest lekkie i dosyć sztywne Dziwny ten klej ma kolor, jeszcze takiego do klejenia depronu nie widziałem. Pozdrawiam karol p
Smekus Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2010 po za tym konstrukcja kadłuba dla mnie juz jest do bani. Lepiej zrobic to jako konstrukcje przestrzenna bez podziałowej deski depronowej w srodku bo kazda strona kadłuba bedzie pracowac osobno. Ideowo mowiac wez 2 listewki nie sklejone przytwierdz do stołu jeden koniec i na swobodnym koncu wystajacym po za obrys stołu je obciaz. to samo powtorz po sklejeniu tych listewek. proponuje ten kadłub odstawic do galeri jak sie nie robi modeli i zaczac jako konstrukcje przestrzenna - spojrz do działu makiety i przyjrzyj sie jak np. kolega Fokker robi swoje konstrukcje i ty zrob tak samo.Każdy się uczy na swoich błędach, Ja robię model po swojemu, fakt podpatrzyłem trochę od kolegi "Karola" kadłub ale chce go zrobić do końca i nie zmienię nic oprócz skrzydeł. Właśnie się zastanawiam nad skrzydłami z balsy skrzydła to dla mnie najgorsza rzecz do zrobienia :? pozdrawiam
Rob Mc Fly Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Nie pisz posta pod postem- istnieje możliwość edycji i warto z niej korzystać 8) .
Smekus Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 7 Stycznia 2010 Mały Update, tak wyglądają skrzydła do mojego Antka:) Oczywiście jest nie są skończone ale już jakoś to wygląda;p Update z dzisiaj, musiałem zaszpachlować łączenia depronu, wiem pewnie będziecie pisać ze dużo będzie warzył itp ale uwierzcie ze jak zacznę szlifować ta szpachle 3/4 jej nie będzie zostanie tylko to żeby zamaskować łączenia sprawdzony sposób:), aktualnie bawię się z wykończeniem kabiny pilotów chce żeby było jak w prawdziwym trochę zabawy będzie:) Kolejne zdjęcia po zakończeniu wykończenia kokpitu i całkowite oklejenie kadłubu. Oto zdjecie...
f-150 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Jeżeli mogę coś podpowiedzieć,to szpachlowanie lepiej robić dopiero po oklejeniu kadłuba np.papierem na wikol.Weszło by mniej szpachli ponieważ papier zniwelował by część łączeń.
karol p Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Tyle szpachli to ja jeszcze nie widziałem (na czymś co ma zamiar polecieć) :roll:
waldi1973 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Faktycznie.. troszkę poszło "kitu".. :wink:
Marcin81 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ja obstawiam na tak realistyczne malowanie! :rotfl: A tak na serio, to zgadzam się z przedmówcami.... Ciężkawo, to wygląda.. . . :|
mirolek Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Błędów sporo ale krytyki kolegów nie bierz za bardzo do siebie. Jeżeli ten model będzie miał problemy z lataniem (choć dwupłaty dużo potrafią wybaczyć) to następny będzie lepszy, ważne aby się nie zniechęcać i wyciągać właściwe wnioski. Czasem dobrze też jest skorzystać z gotowych rozwiązań ... np. opisany na forum zestaw AN2 Marka Rokowskiego. ms
baxter12 Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Dziwny ten klej ma kolor, jeszcze takiego do klejenia depronu nie widziałem. Zdaje mi sie ze to silkon kanalizacyjny. bAXTER
Smekus Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Opublikowano 1 Lutego 2010 Dziwny ten klej ma kolor, jeszcze takiego do klejenia depronu nie widziałem. Zdaje mi sie ze to silkon kanalizacyjny. bAXTER Zle Ci sie zdaje ;p to vikol:) Druga sprawa tamten antek poszedl na smieci. Poddalem sie bo wiedzialem ze i tak nie poleci:(, ale jest juz nowy i mam nadzieje ze ten wam sie spodoba
Smekus Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Opublikowano 1 Lutego 2010 Tak muszę teraz wykombinować mocowanie silnika i kupić zawiasy żeby lotki zamontować Edit: Tłumaczenie na POLSKI. Osa
madrian Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Zawiasy zrób z dyskietki, lub PET-a. Ostatecznie z taśmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.