Gość Anonymous Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Witam zamieszczam link filmu: prosze o jakies porady itp. model miał złe zaklinowanie skrzydła lub statecznika przez co skręcały cały czas w lewo(mozna spostrzec na filmie ostre ruchy w lewo) oraz troche pozniejsze loty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Myślę, że to nie problem w zaklinowaniu szkrzydeł tylko brak wykłonu silnika w prawo o kilka stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 wykłon jest i to duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam Możliwe powody skręcania: zły wykłon silnika w prawo źle ustawiony ster kierunku źle ustawione lotki zwichrowane skrzydło zwichrowany statecznik poziomy zwichrowany statecznik pionowy Na filmie (pewnie to złudzenie)ale wydaje się jakby statecznik poziomy nie był w jednej lini ze skrzydłem (jakby przecylony w lewą stronę patrząc od tyłu modelu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Na filmie (pewnie to złudzenie)ale wydaje się jakby statecznik poziomy nie był w jednej lini ze skrzydłem (jakby przecylony w lewą stronę patrząc od tyłu modelu) Jeżeli to złudzenie to bardzo realistyczne A wyważenie nie jest zbyt przednie? Miałem wrażenie jakbyś co chwile pociągał go wysokością. A może skłon silnika za duży. Pomierz go dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 wojcio69 Chodzi po początek filmu jeszcze przed startem? jeżeli tak to jest to spopodowane raczej tym że kółko nie jest równo pod statecznikiem pionowym zamocowane. kr3cik Wykłon silnika zbyt mały w dól musiałem wytrymerować statecznikiem wiec musiałem pare razy zaciagnac mocniej bo od razu wytrymerowac sie nie da.[/b] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Sorki za brutalną szczerość, ale to nie jest kwestia kółka. Zatrzymaj sobie pierwszy filmik tuż po starcie. Zobaczysz położenie statecznika względem skrzydła. W widoku od tyłu jest pochylony na lewo. Na ziemi jest to samo. Sprawdź sobie wszystko według tego rysunku: http://www.modelarz.one.pl/porady-modelarskie/przedszkole-rc/jak-zaczac-latac-modelami-rc-cz-8/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Mam wrażenie jakby lewe skrzydło było "zwajchowane" w góre. Baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 To szaleństwo w powietrzu może też wynikać ze zbyt dużych wychyleń sterów. Mam wrażenie, że kiedy startujesz po raz ostatni w pierwszym filmiku to samolot wyrywa pionowo w górę a potem próbujesz go opanować. Zmniejsz wychylenia przez wybór innych "dziurek" na orczykach serw i sterów. Nadajnik to chyba E-Sky a one raczej nie mają nieliniowej charakterystyki (exp). A czy kadłub jest dość sztywny tzn czy przy zakrętach nie skręca się cały ogon względem skrzydeł? Poza tym ja też widzę, że statecznik poziomy nie jest idealnie "równy" w stosunku do skrzydeł. Miałem depronowego Edge-a, który skręcał się o dobre 45 stopni przy gwałtownych manewrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 pomierze kąty i odpisze, postaram poprawic się błedy. Kupiłem nową aparature komputerową gdzie już bedzie EXPO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 zrobiłem dorobne korekty skrzydło jest w kącie 0 względem statecznika poziomego.(zielone kreski) pomiędzy statecznikami kąt 90 stopni Oblot jak tylko śnieg stopnieje . Zmieniłem wychylenia sterów na 50%. Jedynie co teraz to może być jeszcze zle ustawiony wykłon silnika ale to wyjdzie podczas lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Albo mi się wydaje ale te skrzydła tak "opadają" i masz (moim zdaniem) za duży wykłon silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 tak skrzydła opadają bo nie są zamocowane całkowicie , dałem tylko jedna gume naciagajaca a maja byc 3(tak aby niepotrzebnie gumy sie nie rozciagały) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MałyRC Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 To jescze lata !@@ ? fajny nawet model buduję RWD 5 i nie wiem czy poleci bo gdzie niegdzie nie dopracowany w 100% ale widze ze u ciebie tez wiec sie mniej martwie ;P a co do tych skrzydel to przyczep je jak sie nalezy bo moze w powietrzy opadaja w gore i w dol i z tad ta zla sterownosc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruchu124 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 MałyRC, Pamiętaj : Drzwi od stodoły polecą byle by miały mocny silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam Możliwe powody skręcania: zły wykłon silnika w prawo źle ustawiony ster kierunku źle ustawione lotki zwichrowane skrzydło zwichrowany statecznik poziomy zwichrowany statecznik pionowy Co z wyważeniem poprzecznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.