piotrp Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Żona kupiła mi na urodziny ten model: http://www.hacker-model.com/uk/sky_star.html Model ma ładną, dopasowaną wieżyczkę silnikową, której nie chcę podwyższać. Przeznaczony jest na silnik klasy 400 i śmigło Guntera 125x110 (tzw. białe łyżeczki). I rzeczywiście nie ma miejsca na wiele większe śmigło. Sześć cali z obciętymi końcówkami to max. Panowie, miałem spory zastój w modelarstwie i trochę wypadłem z gry. Nie znam rynku modelarskiego i nowości. Poradźcie mi jakiś silniczek wysokoobrotowy na małe śmigiełko, zastępujący z naddatkiem 400tkę (lżejsze, mocniejsze). Mam silnik Tower Pro 2406-21. Pięknie pasuje do wieżyczki. Zalecane śmigło ma 8 cali. Może wymienić je na jakieś trzyłopatowe o mniejszej średnicy? Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baxter12 Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Jak ci pasuje to go zamontuj, do tego mozesz założyć każde smiglo. Śmigło NIGDY nie jest za male do silnika elektrycznego, moze byc za małe do samolotu. to znaczy bedzie dawalo za slaby ciag. Jezeli model latał na gunterze, to bedzie na nim latal dalej. Jezeli chcesz wiecej mocy pobrac z silnika zaloz wieksze smiglo, lub z szerszymi lopatami. kup smiglo GWS 10x4 i obetnij lopatki. Zobacz watek o Focusie i moje fotki w galerii. Baxter Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobiecki Posted January 12, 2010 Share Posted January 12, 2010 Ze śmigłem Gunter 125/110 będzie współpracował każdy "dzwonek" o kV ok 1200 do 1400 zasilany 3 lipol. Dobrze nadają się Tower pro, bo mają gwintowaną ośkę i nie ma problemu z montażem tego śmigiełka wystarczy trochę rozwiercić otwór, ale ten który wymieniasz też będzie dobry ewentualnie można go zasilać z 2 cel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrp Posted January 13, 2010 Author Share Posted January 13, 2010 Myślę o czymś z większym kV. Prawdopodobnie kupię RAY B2835/16 - 2200kV Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Kup mu e-maxa 2228 za 40zł i ną smigle 9x7 pójdzie Ci w pionie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobiecki Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Przy zestawie Gunter + dzwonek tower pro kV 1400 model o masie 400g dawał pionowo w górę bez problemu, natomiast założenie pakietu 4 s nie poprawiło ciągu , wręcz przeciwnie na pełnym gazie śmigło hałasowało - za mała sztywność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kankrz Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Pytanie tylko po co wymieniac. Nie lepiej latac tym co jest ? Nie ma gwarancji ze zakupiony silnik i regulator bedzie pasowal do nastepnego modelu. Znudzi ci sie to dasz komus bez zalu a sobie kupisz cos nowego. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted April 15, 2010 Share Posted April 15, 2010 Pytanie tylko po co wymieniac. Nie lepiej latac tym co jest ? Nie ma gwarancji ze zakupiony silnik i regulator bedzie pasowal do nastepnego modelu. Znudzi ci sie to dasz komus bez zalu a sobie kupisz cos nowego. pozdro Improwizacja jest istotą modelarstwa. :wink: Jeżeli za kilka złotych można mieć znacznie sprawniejszy napęd, to czemu nie? A rozwiązywanie problemów jest tym, co te tygrysy lubią najbardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirodo Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 Kolega z innego forum opisał ten model http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=10467 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 W zasadzie to ten sam kolega A temat stary Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.