Kret Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Proszę o pomoc w doborze profilu chodzi mi o bardzo szybkiego i zwrotnego motoszybowca o rozpiętości 2m :mrgreen: przewidywna masa 1000-1300 (wiem że dużo :devil: ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Szybki profil - rg15 ale trudno go otworzyć, Bardzo uniwersalny i też szybki profil - hn1033 - tego Ci polecam bo mam kilka modeli z tym profilem, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kret Posted January 16, 2010 Author Share Posted January 16, 2010 Będę próbował zobaczymy co z tego wyjdzie, dziękuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jerzy Markiton Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Zastanów się nad MH-43, zwłaszcza jak ma być szybki i zwrotny... 2m, szybki motoszybowiec i 1300g? To lekki, nawet za. Albo lekki albo szybki. Pozdrawiam - Jurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kret Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 no tak ale chciałbym nim coś poszybować a nie tylko latać na silniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba r. Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 to, że szybowiec jest ciężki nie znaczy, że nie będzie szybował zależy od profilu, jeden lubi małe obciążenie, drugi większe ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kret Posted January 17, 2010 Author Share Posted January 17, 2010 i tu mi się nasuwa kolejne pytanie który lubi duże a na którym poszybuje i szybko polatam wiem że to tak ciężko połączyć wszystko w jednym ale może jednak jest jakaś alternatywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jerzy Markiton Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Szybko polatam - pojęcie bardzo względne. Zupełnie fajnie mi się sprawdził MH-31. Jest m.in. w Swish-u. Lekki modelik, fajnie kręcił termikę, chociaż nie tak, jak Sweet na MH-32. Wydawało mi się, że jest szybki. Do momentu, aż przesiadłem się na Caleba czy Diona. A termikę też potrafiły kręcić tylko ja miałem problemy z jej znalezieniem i wycentrowaniem przy tych szybkościach... Jak przesiadłem się na Backfire-a to zastanawiałem się jak to możliwe, że te muły wydawały mi się szybkie....Koledzy latający FAI-kami, dziwią się jak można tak wolno latać. A z 1 wciągu te 6 min też spokojnie wykręcają. Ciężko coś jednoznacznie doradzić, nie znając oczekiwań, warsztatu, środków które masz do dyspozycji. Jeśli polatałeś trochę 2 kanałowym szybowcem to z czystym sumieniem mogę polecić Swisha, więc MH-31. Oryginał jest żeberkowy. Styropian oklejony balsą czy VB powinny tylko poprawić jego zachowanie w powietrzu. Można go przeskalować na 2m z zachowaniem profilu i obciążenia. Na HN-1033 też kiedyś miałem modele, Pozdrawiam - Jurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kret Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 Wybaczcie Panowie trochę mnie nie było i temat przycichł, więc tak zainteresowany jestem raczej motoszybowcem z lotkami na lataniu na termice średnio mi zależy model z założenia ma być szybki i zwrotny (myślę tu nawet o jakiś akrobacjach)od razu mówię że jeśli już zdecyduje się na jakiś polecany przez Panów profil żeberka będą cięte laserow (bo takie pytanie też często pada) jeśli mogę prosić o jeszcze jakąś dobrą rade to byłbym wdzięczny. P.S. do Pana Jerzy Markiton warsztat jest środki jak na razie są oczekiwania jak wyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Witam. Ja bym polecił temiczny sd7037 oraz mój ulubiony hn1033 - ma spory zakres prędkości , latam na takim w termice i na zboczu. Na hn1033 mam 3 modele i z każdego jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Walenciak Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Zobacz do mojego tematu motoszybowca Erwin. Zastosowałem w nim do skrzydła profil HQ 1.5/8,5. Model lata szybko i można trochę pokręcić akrobacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kret Posted March 12, 2010 Author Share Posted March 12, 2010 Mam takie pytanie do Pana Jacka Walenciaka czy ma Pan może narysowane już żeberka pod laser i czy byłaby taka możliwość żeby Pan je udostępnił bo bardzo interesująco wygląda ten model, i takie jeszcze jedno pytanie żeberka jak sądzę mają odcięty spływ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Walenciak Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 Witam, Tu na forum nie ma "panów". :jupi: Owszem, mam rozrysowane żeberka pod laser (w programie CorelDraw). Żeberka mają odcięty spływ i krawędź natarcia oraz zdjęte jest 1,5 mm po obrysie. Nie wiem jaki masz kształt płata, bo moje żeberka mogą nie pasować do Twojej konstrukcji płatów. Nie wiem też, jakie masz rozwiązania dotyczące całej konstrukcji skrzydeł, stąd też można mieć pewność, że nie za bardzo będą one pasowały. Ale mogę Tobie podesłać parę sztuk i sam ocenisz, czy się nadają. Podaj maila. pozdrawiam, Jacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kret Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 Witam, znów brak czasu na wszystko, więc bardzo bym prosił żebyś podesłał mi te plany na maila mlody354@gmail.com, ma takie pytani była by możliwość rozwiązania pokrycia samej konstrukcji skrzydeł trochę inaczej mianowicie myślałem o 1mm skorupy i na to szkło? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Lis Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Witam Dobrym profilem jest SELIG S6062 jet to cienki profil przeznaczony do szybowców zboczowych (F3F) EDIT: http://www.ae.illinois.edu/m-selig/ads/coord_database.html P> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.