rapier Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Mam problem z laptopem Co jakis czas jak wkladam pendriva to laptop sie wylacza. Dzieje sie to momentalnie ( jakby wylaczyc zasilanie ) Po czyms takim nie chce sie uruchomic. Dopiero odlaczenie od zasilania i wyjecie i ponowne wlozenie bateri pozwala na uruchomienie. Co z tym zrobic sie da???? Sytuacje dzieje sie z roznymi pendrivami
MiQ27 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Problem z wydajnością prądową linii 5V dla USB. Chwilowy wyższy pobór prądu i wylatuje zabezpieczenie przeciwzwarciowe. W pececie można było wymienić zasilacz, tutaj to nie wiem. Może kondensatory Ci wysiadły...
meloow Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Być może problem z chipsetem. 1/ ustaw bios na ustawienia domyślne 2/ przeinstaluj sterowniki od chipsetu (płyty głównej)
marcin133 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Prawdopodobnie uszkodzone gniazdo USB - gniazdo ponieważ twierdzisz że dzieje się to z różnymi urządzeniami podłączanymi do USB. Dochodzi do zwarcia, przebicia, w momencie "mechanicznego" poruszenia gniazdem. Pytanie - czy dzieje się tak tylko z jednym gniazdem czy ze wszystkimi? Kilka dni temu przechodziłem podobną sytuację (identyczne zachowanie laptopa), w moim przypadku uszkodzony był kabel myszki.
rapier Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 21 Stycznia 2010 nie ma znacze nia jakie to gniazdo
Konrad_P Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Wystarczy włożyć przedłużacz do USB bez podpiętego urządzenia na drugim końcu. Jeśli samo gniazdo to i przy przedłużaczu wysiądzie jeśli nie to zasilacz w laptopie trzeba wymienić.
MiQ27 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Czy to samo się dzieje na samej baterii ? Jak tak to wymiana zasilacza raczej niewiele da. Zasilacz laptopowy czy bateria daje jedno napięcie, za to w środku laptopa jest elektronika, która to rozkłada na kilka różnych napięć potrzebnych do różnych linii zasilających. Jakieś przetwornice, stabilizatory i inne takie. Jak tam coś zdechło, to bez lutownicy się nie obejdzie. Naprawiałem już laptopa - miałem problemy z zasilaniem/ładowaniem. Wystarczyło poprawić zimny lut na gnieździe zasilania (popękał od użytkowania) i lapek żyje do dziś. Może masz podobny problem z gniazdem USB.
mazur Opublikowano 24 Stycznia 2010 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Mam problem z laptopem Dopiero odlaczenie od zasilania i wyjecie i ponowne wlozenie bateri pozwala na uruchomienie. Co z tym zrobic sie da???? Mój laptop dostał alergii na swój akumulator. Pewnego dnia zaczła straszliwie mulić, ruch myszką skutkował poruszenie kursora po ok. 15 - 20 sek. Wielokrotnie skanowałem kompa antywirusem, próbowałem diagnostyki systemu wszystko na nic. Gdy chciałem wyłączyć czekałem kilkanaście minut, gdy moja cierpliwość się skończyła wyciągnęłem akumulator.Później uruchomiłem laptopa bez akumulatora prosto z sieci i o dziwo zaczął działać płynnie. Akumulator odłożyłem na półkę, po ok. miesiącu przypomniałem sobie o nim załadowałem do laptopa i wszystko było ok. tyle, że nie do końca. Akumulator rozładował się na amen i nie chce się naładować. Taki z niego teraz pożytek, że laptop się nie kiwa bo brakowało jednej nózki, która była na obudowie akum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.