HubertFab Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Witam. Kupiłem RTF TW-738-2 dostałem 3 kanałowe radio. Fajnie się latało dopóki nie kupiłem Zebry 4 FM PRO. Kolega powiedział mi, że miałem pomylone sterowanie kierunkiem w starym radiu. W prawym drążku sterowanie kierunkiem. Teraz posiadam Zebrę i chcę się pozbyć złego nawyku. Jednak jak podłączyłem zgodnie z MODE 2 serwa samolotu, to teraz nie mogę nim sterować, ponieważ zamiast skręcać lewym drążkiem nie kontroluję się i poruszam prawym co skutkuje - kretem. Czy może mi ktoś powiedzieć co z tym zrobić ? Na razie jest śnieg i model nie ucierpiał ale, żal mi go wbijać w ziemię. Pozdrawiam i proszę o pomoc... :oops:
slawko_k Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Pozdrawiam i proszę o pomoc...Nie ma o co prosić. Zmieniłeś mode to teraz siadaj za symulator i ucz się po nowemu.w zależności czy długo czy krótko latałeś przyjdzie ci to gorzej lub łatwiej. jeśli to twoje początki to nie masz się czym martwić tylko latać. Co do mode 2 to właśnie prawy drążek jest w większości modeli wykorzystywany do zakręcania
madrian Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Miałeś MODE 4. Bardzo przydatna konfiguracja dla 3-kanałowców. Zamień po prostu serwo kierunku na kanał lotek, albo ucz się latać na M-2. Kiedy przesiądziesz się na model z Lotkami, ponownie będzie ci wygodnie skręcać prawym drążkiem (lotkami), jak poprzednio.
TooM Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie przejmuj się .Latam na mode 4 ,ale jak mi się trafiła aparatura gdzie nie można było przełączyć mode 2 na 4 to bez problemów poszło na nowym mode . Żeby było śmieszniej syn lata w kombacie WWII ( 3 kanały + klapy) i WWI (4 kanały+ klapy) na mode 4 z b. dobrym skutkiem/MP w WWI i V-ce MP w WWII/, a szybowcami oraz ŚMIGŁOWCAMI ( Raptor 50,MT 325 ) na mode 2 i robi to naturalnie . Nie ma też problemów kiedy oblatuje nowe modele kolegom na lotnisku. Żeby jednak nie zrobić przypadkiem kreta ,zawsze machnę sobie sterami na ziemi a potem nie myślę o sterowaniu ,patrzę tylko co robi model i samo wychodzi. Sądzę że w Twoim przypadku będzie tak samo.
Locke Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Ja mam na lewym drążku wysokość i lotki, a na prawym gaz i kierunek. I to niby jest MODE 1. Tylko że jak czytam co piszą inni, to oni mają na lewym wysokość i kierunek, a na prawym gaz i lotki. To jakie ja w końcu mam mode?
Malker Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 mode 3 masz :] Autor tematu miał mode 4. Natomiast: Locke: "Tylko że jak czytam co piszą inni, to oni mają na lewym wysokość i kierunek, a na prawym gaz i lotki. " To jest MODE 1
andrzej_t Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 ,,NAJCZĘŚCIEJ" do skręcania używa się prawego drążka, zarówno w mode 1 jak w mode 2 więc złych nawyków nie nabędziesz skręcając sterem kierunku przypisanym do prawego drążka. Jak napisał madrian - z czasem zamiast kierunku, będziesz używał do skręcania właśnie lotek ale dalej prawym drążkiem. Różnicę odczujesz przy modelu z podwoziem, w czasie kołowania i startu oraz lądowania z bocznym wiatrem. Tam ster kierunku musi być użyty dosyć intensywnie. Z czasem dojdziesz do stosowania steru kierunku w modelu z lotkami w czasie lotu. Wszystko jednak w swoim czasie. Póki co zlituj się nad kretami i steruj prawym drążkiem.
HubertFab Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Opublikowano 2 Lutego 2010 MODE 4Myślałem, że to żart. Myślałem także, że są tylko MODE1 oraz MODE2, ale 3i 4 to już nie słyszałem. Kupiłem już interfejs USB do mojej Zebry 4 i nabiorę sobie nawyków MODE 2. Myślę, że nie będzie tak trudno bo latałem Lamą v3 ponad rok i w niej był obrót w lewym drążku. A jak będzie przychodziło ciężko to zostanę przy tym MODE 4. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. 8) EDIT: Żeby jednak nie zrobić przypadkiem kreta ,zawsze machnę sobie sterami na ziemi a potem nie myślę o sterowaniu ,patrzę tylko co robi model i samo wychodzi. Tylko problem polegał na tym, że zapominałem sobie o tej zmianie, przypominało mi się dopiero jak model był już nie do uchronienia... :oops:
instruktor Opublikowano 2 Lutego 2010 Opublikowano 2 Lutego 2010 latajac modelem z "pełnym "sterowaniem mam mode 2 natomiast latajac tzw"Pierdolotem" jak mawia nasz Prezio, ustawiam sobie mode 4 i tak zresztą dla wygody lataja "moi "ludzie
madrian Opublikowano 2 Lutego 2010 Opublikowano 2 Lutego 2010 Żeby ci calkiem zamieszać, to dodam, że Mode 1-4 to tylko kombinacje, dla gazu na pionowych drążkach. :twisted: Równie dobrze można dać gaz w poziomie, choć tak raczej nikt nie lata :devil: Ale wtedy będziesz miał jeszcze Mode 5-8 Choć słyszałem o kimś, kto lubił Mode 6. :wink:
Locke Opublikowano 2 Lutego 2010 Opublikowano 2 Lutego 2010 mode 3 masz :shock: Heh, ja zawsze bylem przekonany że mam MODE 1. Lata ktoś jeszcze tak jak ja ?
buwi777 Opublikowano 2 Lutego 2010 Opublikowano 2 Lutego 2010 Lata ktoś jeszcze tak jak ja ? Mistrzu - nikt nie lata tak jak TY :!: :!: :!: ps. zmieniłem na niebieski :devil:
Locke Opublikowano 2 Lutego 2010 Opublikowano 2 Lutego 2010 Mistrzu - nikt nie lata tak jak TY :!: :!: :!: Dlaczego mowi Pan na mnie ,,mistrzu" ? I po co 3 wykrzykniki i pogrubiony, w niebieskim kolorze napis ,,TY" ? :lol2:
Jedrula Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Napisał tak dla tego,żeby zwrócić ci uwagę że mało kto poleci na aparaturze z takim modem i radzi by to zmienić. PS. Tak mi się przynajmniej zdaje :wink:
madrian Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Napisał tak dla tego,żeby zwrócić ci uwagę że mało kto poleci na aparaturze z takim modem i radzi by to zmienić. PS. Tak mi się przynajmniej zdaje :wink: Zatem źle ci się zdaje. :wink: Poza tym, nikomu nie można mówić w jakim trybie ma ktoś latać. Każdy lata w takim, jak mu wygodnie. Jeżeli lubisz latać stojąc na rękach i trzymając nadajnik do góry nogami w stopach, to jest to wyłącznie twój wybór. Buwiemu chodziło raczej o podejście kolegi do tematu latania. Locke, oblatałeś w końcu któryś z ostatnich modeli? :wink: Ferie już sie zaczęły a pogoda przepiękna się zrobiła. :mrgreen:
Locke Opublikowano 5 Lutego 2010 Opublikowano 5 Lutego 2010 Locke, oblatałeś w końcu któryś z ostatnich modeli? :wink: Madrian, zapraszam do tematu ,,Shogo EPP'' w dziale Parkflyer, slowflyer,shockflyer. :wink: [/code]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.