ECO400 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Gdyby ktoś był zainteresowany quadrocopterem lub jakimkolwiek innym kopterem na module Michała - FC Cyberdrones, to zapraszam: www.ecokopter.pl Na życzenie wystawiamy faktury VAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ami Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Imponująca konstrukcja. Obecnie po godzinach (nauki w 2 klasie tech. elektronicznego) spalam 8 bitowe kontrolery AVR :wink: Ostatnie z moich "osiągnięć" to robot jeżdżący po stole unikający krawędzi, robot sterowany przez pilot RC5 i system-kombajn zdalnego odpalania i gaszenia motocykla przez bluetooth zamiennie z... siecią GSM :wink: W najbliższym czasie chętnie spróbowałbym sił w temacie quadrocopterów. Rozważam zastosowanie silników szczotkowych, bo dla nich wystarczy uC z PWM i tranzystory-klucze. Współpraca z silnikami 3F wydaje się być dużo trudniejsza. Ramę chciałbym zlutować z odpowiednio długich i wąskich płytek laminatu. A jeśli chodzi o czujniki to zaczynam się z nimi obeznawać.... Trzymam kciuki za polskiego quadro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 Rozważam zastosowanie silników szczotkowych, bo dla nich wystarczy uC z PWM i tranzystory-klucze. Współpraca z silnikami 3F wydaje się być dużo trudniejsza.Wiec użyj fabrycznych regulatorów. Wystarczy sygnał PWM, ewentualnie przeróbka na I2C Ramę chciałbym zlutować z odpowiednio długich i wąskich płytek laminatu.Kiepski pomysł-słabe i ciężkie. Miedź odklei się od laminatu w najmniej odpowiednim momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Szczerze podziwiam kolegów, dla mnie elektronika i programowanie to czarna magia. Oczywiście super sprawa, ale po lekturze tego wątku (jak również innych) nie dowiedziałem się wciąż ile to kosztuje (na stronie Cyberdrones brak info chyba). Może to jakaś tajemnica. Może możecie podać choc orientacyjny koszt (raczej 500 czy 1500 a może 3500). Rozumiem że wyposażenie specjalistyczne to tylko płytka (2 płytki) + konwertery. Reszta to standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 A nie łatwiej było by zadać pytanie na cyberdrones Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyer Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 No nie prościej bo tam nie mam konta na forum (i akurat nie chce mi sie rejestrować). Ale ok, rozumiem że to tajna informacja i byle komu się nie mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjgajewski Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 A nie łatwiej było by zadać pytanie na cyberdronesJak strasznie irytujące są takie bez sensowne odpowiedzi, totalnie nic nie wnoszące do tematu :!: W takim razie w jakim celu istnieje to forum i ten wątek skoro odsyłasz "moderatorze" na inne forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 A to co jest ? http://cyberdrones.com/copter/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=6&lang=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 "Dejcie chopcy spokój" Kompletna elektronika z czujnikiem ciśnienia (stabilizacja wysokosci) kosztuje bodajże poniżej 1000zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjgajewski Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Kompletna elektronika z czujnikiem ciśnienia (stabilizacja wysokosci) kosztuje bodajże poniżej 1000zl.Dzięki Diem! O taką odpowiedź mi chodziło. A tak dla "blondynki", to do tej kwoty do kompletnego quadro czy hexo coptera trzeba doliczyć jeszcze tylko koszt regulatorów, silników, pakietu, odbiornika i elementów ramy? :wink: "Dejcie chopcy spokój" Forum jest po to by sobie pomagać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Dokładnie tak jak piszesz. Regulatory trzeba jeszcze przerobić na I2C - koszt 30zl/szt bądź zakupić konwertery - w Cyberdrones tez chyba po 30zl/szt. Lepsza przeróbka W temacie jest nazwa "quadrocopter" ale elektronika Mifaua obsługuje już do 8 silników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 w Cyberdrones tez chyba po 30zl/szt40zł / szt.W temacie jest nazwa "quadrocopter" ale elektronika Mifaua obsługuje już do 8 silnikówobsługuje do 12 silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 No widzisz, nie jestem na czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 tyle tej elektroniki jest na rynku że każdy się gubi. Ja na temat MK wiem tyle co co nic :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Ale tu miał być dostępny KIT i to dosłownie dostępny ... w sensie cenowym. Przeczytałem dziś cały wątek , no i początki iście pionierskie , potem rozwój też obiecujący a na końcu wątek cichnie i z KIT- a został tylko kit. Reszta z entuzjastycznego pionierstwa przekształciła się w komercję... A jakie są teraz alternatywy na rynku? Bo na tym projekcie to chyba skorzystali betatesterzy.... :wink: A co myślicie o tym produkcie: PRODUKT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjacek Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 To co podałeś to podobno chińska podróbka FC KK. Jeżeli chcesz zbudować jakiegoś koptera poczytaj o: - Kaptain Kuk - MultiWii Copter - ArduCopter Podałem tak mniej więcej w kolejności pod względem ceny. jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Podałes Kuka - najsłabiej latającego koptera, bez stabilizacji. Kolega Mifau spędził tysiące godzin, i dalej spędza nad tym projektem. Byłby głupi gdyby nie poszedł w komercję. Cena i tak jest przyzwoita, jesli chcesz by wyszly Ci oczy to proponuje sprawdzic ceny Mikrokoptera Jeśli chcesz zbudować coś sensownego sam, tanio, przy poświeceniu troche czasu na zbieraniu informacji (ale powtorze - tanio) to zdecydowanie MultiWii. edit. pisalismy razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Podałes Kuka - najsłabiej latającego koptera, bez stabilizacji. W sumie rozumiem , że nie ma nic za darmo - ale jako rodzić trójki dorastających dzieciaków muszę jakoś rozsądnie żonglować wydatkami. Temat już od dłuższego czasu przyciąga moją uwagę. Szukam więc kompromisu między ceną a w miarę pozytywnymi efektami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 W sumie rozumiem , że nie ma nic za darmo - ale jako rodzić trójki dorastających dzieciaków muszę jakoś rozsądnie żonglować wydatkami. Temat już od dłuższego czasu przyciąga moją uwagę. Szukam więc kompromisu między ceną a w miarę pozytywnymi efektami. Zaraz zjedzie mnie drużyna pierścienia za podawanie linka do innego forum ale... ten jeden raz podam. Poniżej masz opis taniego, bardzo dobrze latającego koptera. Kolega Rurek sprowadza komponenty i składa płytki. Nie ma innego projektu, w tak dobrej cenie, ktory ma tyle mozliwosci i tak dobrze lata. Proponuję poczytać. http://www.rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=1431&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Dzięki Diem - jak rada jest cenna to nie ma za co zjeźdźać. Zwłaszcza , że wiele wątków się przenika na różnych forach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.