madrian Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Latałem sobie dzisiaj, przy pięknej pogodzie, no może lekki wiaterek był wyżej. A przy okazji kręciłem widoczki z okolicy. Spędziłem na mrozie ponad 15 minut, aż zaczeły mi marznąć palce w rękawiczkach. Niestety, po sprawdzeniu nagrania okazało się, że po niespełna 4 minutach, kamera się wyłączyła samoistnie i włączyła ponownie już po wylądowaniu. Mocno się rozczarowałem, bo miałem nadzieję na kilka ładnych ujęć. Między innymi miałem nadzieję nagrać przelatującego niedaleko i nisko "pasażera" na Okęcie. No, dobra - było ze 2 km. Ale byłoby ładne ujęcie. Poza tym, miałem kilka wysokich lotów, z nadzieją na ładną panoramę okolicy. Zwłaszcza, że wyżej wiejący wiatr pozwalał w locie bez silnika, prawie zatrzymać Deltę. w powietrzu. Niestety ni c z tego mi nie wyszło. :cry: Mam pytanie, czym mogło być spowodowane to nagłe wyłączenie się kamery? Niską temperaturą? Zakłócenie? Kanał od kamery mam podpięty pod switch dwupozycyjny, co pozwala mi uruchamiać i zatrzymywać kamerę w locie, ale na pewno go nie przełączyłem. Najdziwniejsze jest to, że kamera rozpoczęła drugie nagranie już po wylądowaniu. Czyżby wstrząs i problem z łaczami? Kartę mam 2GB, a nagrało się tylko 188MB przez niecałe 4 minuty.
lukkow Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Zapewne winowajcą jest niska temperatura. Ten sam problem występuje w przypadku kamerek za kilkanascie $ z ebay, gumcam itp. Kilka minut nagrania i koniec. W temperaturze powyżej zera kamerka działa normalnie.
Peter Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Mam pytanie, czym mogło być spowodowane to nagłe wyłączenie się kamery?Niska temperatura,a wlasciwie to bateria.Wiekszosc takich urzadzen w takich warunkach dziala zle.Czesciowym rozwiazaniem jest zmiana bateri na ,,mocniejsza'' i owiniecie calej elektroniki np. w gabke.Wiatr potrafi bardzo wyziebic calosc.
bubi120 Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ale jak zapewne doczytaliscie kolega Madrian posiada kamerkę FCO2 ECO i zasilanie z odbiornika - więc pakiet napewno miał skoro delta dała się sterować
Peter Opublikowano 7 Lutego 2010 Opublikowano 7 Lutego 2010 Ale jak zapewne doczytaliscie kolega Madrian posiada kamerkę FCO2 ECO i zasilanie z odbiornika - więc pakiet napewno miał skoro delta dała się sterowaćNo wlasnie niekoniecznie,po to stosuje sie osobna galaz zasilania ze stabilizatorem LDO.Sprawdzone empirycznie-serwa dzialaja,kamerka po minucie juz nie.
madrian Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Opublikowano 8 Lutego 2010 Wychodzi na to, że trzeba będzie w modelu zainstalowac grzałkę. :wink: Faktycznie, poczytałem trochę i wychodzi, że nie tylko ECO, ale i normalne kamerki FCO mają problemy w niższych temperaturach. A dzisiaj było zimniej, niż przy poprzednich lotach. Będę musiał na to uważać. :? Dzięki za pomoc.
Peter Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Dodam tylko ze przy lotach np. pow 1000 m (w lato) ten efekt rowniez wystepuje-wychlodzenie.Przy lotach w chmurach dochodzi do tego jeszcze kondensacja pary wodnej.Objaw - zaparowany obiektyw lub w woda w kamerce :|
Jedrula Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Mam ten sam problem z kamerą w pilocie do samochodu.
diem Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Madrian a sprawdz jeszcze jak masz F/S ustawiony, moze chwilowy zanik sygnalu i sie kamerka wylaczyla na przelaczniku?
darek.3333 Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Dodam tylko ze przy lotach np. pow 1000 m (w lato) ten efekt rowniez wystepuje-wychlodzenie.Przy lotach w chmurach dochodzi do tego jeszcze kondensacja pary wodnej.Objaw - zaparowany obiektyw lub w woda w kamerce :| Przy lotach w churach kamerka jest zupełnie nieodzowna... zwłaszcza jak ktoś lubi różne odcienie szarości :lol2: Ja też maiłem ochotę na filmik z powietrza ale zwykły aparat Samsung D760 przytwierdzony do spalinki też nie wytrzymał temperatury. :cry:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.