Marcin Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Takie krótkie pytanie : Latam w DL 50 na oleju Motul 800. Czy, gdybym znalazł inny, tańszy, olej, mogę tak po prostu na niego przejść? Czy nie jest to wskazane i lepiej, by pozostać już przy oleju, na którym silnik trochę już przepracował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Myślisz, że się przyzwyczaił i może dostać alergii :wink: ? Jest teoria, że jak silnik jest dosyć spracowany na oleju mineralnym i zostanie użyty olej syntetycznym, to wymyje uszczelniające silnik nagary. To jedyny przesąd jaki znam o zmianie oleju oprócz dywagacji o docieraniu. Dotyczy to jednak IMO czterosuwów. Dla dwusuwa nie umiem dorobić teorii do zalecenia pozostania przy oleju do którego silnik się "przyzwyczaił" :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 17 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2010 Powiem w ten sposób mam dwa quady w dwusuwie i na roznych olejach latałem nic im się nie stanie grunt to poprostu smarowanie ale Motula polecam najlepszy olej dla dwusuwów ! Drogi ale skuteczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Takie krótkie pytanie : Latam w DL 50 na oleju Motul 800. Czy, gdybym znalazł inny, tańszy, olej, mogę tak po prostu na niego przejść? Czy nie jest to wskazane i lepiej, by pozostać już przy oleju, na którym silnik trochę już przepracował? Latasz dużo? 40 l paliwa to nie jest mało.Ja bym nie zamieniał (sam stosuję Motula 800) latałem na Castrolu R2 ale to nie to samo a różnica w cenie hm. jest to prawda: Mobil- 70,- a Castrol -45,- raptem kilka piw. Ale jak rozbierzesz silnik (oby nie) to zobaczysz jak wygląda po Motulu A jak po Castrolu. Pamiętaj mieszaj motula 800 przed lotami i nie zmieniaj. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Na razie wypalił około 20litrów. W specyficznych warunkach - holówka, czyli 2 min full gaz, potem wolne obroty i stop Dziękuję za wypowiedzi - zostanę przy Motulu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.