diem Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Witam, Jako ze dyskusja przeniosla sie na SB to chyba warto miec taki temat do pogaduszek. Jesli macie JAKIEKOLWIEK pytania, rozważania, problemy, niewiadome, zastanawiacie sie nad jakims sprzętem - zadawajcie je tutaj. Zapraszam do wolnej rozmowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Skoro już taki temacik powstał to trzeba jakoś rozpocząć dyskusję 8). Temat FPV bardzo mnie zainteresował i postanowiłem na początku zbudować jakąś platformę którą oblatam, a w miedzy czasie będę kompletował sprzęt do transmisji video (jak fachowo brzmi ). Moje główne założenia to: estetyka, wszystko pochowane i nietypowy kształt :wink:. Z tym ostatnim mam najwięcej kłopotu, pierwsze co nasunęło mi się na myśl to czy stosuje się jakieś "strefy zgniotu"?? Przyjmijmy, ze kamera jest umieszczona z przodu kadłuba, czy robić coś co zamortyzuje upadek i model nie przyłoży obrazu kamera, czy raczej nie ma to sensu bo i tak się cały model posypie??. Następnie (i tu chyba rzecz najważniejsza) jaki wpływ będzie miało zamontowanie kamerki pod lub nad "środkiem oporów powietrza"?? Chodzi mi o zamontowanie silnika np. sporo pod płatem lub w drugą stronę, znacząco nad nim. Czy będzie się to dało skorygować odpowiednimi skłonami i wykłonami?? Myślę, że dość ważną rzeczą w takiej platformie jest komfort lotu, aby model nie zaciągał po dodaniu gazu albo przy szybowaniu nurkował. To na razie tyle , z czasem pewnie pojawi sie więcej pytań :twisted: ale myślę, ze na dziś wystarczy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Temat FPV bardzo mnie zainteresował i postanowiłem na początku zbudować jakąś platformę którą oblatamZobacz ten model:http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?p=12011727#post12011727 Konstrukcja bardzo ciekawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Widziałem wszystkie konstrukcje tego Pana, wszystkie są ciekawe ale kanciate i z kablami na wierzchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 z kablami na wierzchu jak to w FPV bywa :mrgreen: Ładnie by wyglądała spora prząśniczka (spora na tyle aby pomieścić wszystko do środka) z kamerą na miejscu pilota w kabince a antena od nadajnika wypuszczona gdzieś górą tak żeby wszystko było ładnie wkomponowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 skoro to luźne pogaduchy to ok ile waza wasze samoloty do fpv? ile sam sprzęt? . .zrobilbym wlasnie jakiegos stabilnego trenera o rozp okolo 125cm na silnik oczywiscie roton 200w albo wlasnie Diemowego turnigy... ( jeszcze sie zastanowie.. .bo do lata duzo czasu) kolejne pytanie to na 1 zlocie pilotow fpv zauwazylem ze wszyscy mieli anteny w modelach na metrowych wysiegnikach czy to jest konieczne? nieprzypadło mi to do gustu wiec chcialbym tego uniknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Wiem, ze i tak nikt tego nie będzie oglądał, ale nie lubię latać brzydkimi modelami :ble: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 http://cgi.ebay.com/800mW-Wireless-CCTV-Camera-Transmitter-receiver_W0QQitemZ180422718554QQcmdZViewItemQQptZAU_Security_Equipment?hash=item2a0208345a co wy na to? warte to te 120zl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Też mnie to zainteresowało, może na początek by się nadało a chyba wiele jak coś się nie wtopi bo można będzie sprzedać za te 100zł na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 ... albo zalozyc jako monitornig domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halabala83 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Myślałem swego czasu nad takim zestawem pod fpv . Twinstar z multiplexa . 2x turnigy 28-30b 2x regulator hkss 25-30A i 2x3s1p 2200 . Próbował ktoś czegoś podobnego :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Myślałem swego czasu nad takim zestawem pod fpv . Twinstar z multiplexa . 2x turnigy 28-30b 2x regulator hkss 25-30A i 2x3s1p 2200 . Próbował ktoś czegoś podobnego :?:Jacek ma takiego Twinstara nawet w gazetach był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Sprobuje na wszystko odpowiedziec po kolei bo sie nagromadzilo Standardowy osprzet FPV wazy ok 100-150g - to zalezy czy kamerka na serwie obracana, jak duza baterie dodatkową dasz itd. itp Zestaw podany tutaj to fatalna sprawa, na tej kamerce nic nie bedzie widac, duzo nie zaoszczedzicie a to co dalem w poradniku bedzie 100x lepsze. Jesli chodzi o wzmocnienia to duzo osob laminuje dzioby Przepis to woal (material z obi) na kleju polimerowym, trzyma jak diabli. Rob - najlepiej wlasnie zacząć od trenerka, zeby sie skupic na obrazie a nie na sterowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 W takim razie zbieram na zestaw polecany przez Diema, Wychodzi ok 130zł drożej ale jak mam kupić szajs za 120zł i nie wiadomo jak kombinować żeby było cokolwiek widać to wole poczekać i dozbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 No to co podalem to juz baardzo tanio, pomysl sobie ze przecietna kamerka w obudowie w zagranicznym sklepie fpv kosztuje 100$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Na razie rozrysowałem sobie plany na kartce i niedługo biorę się za szatkowanie depronu. Dozbieram trochę kasy i kupuje prosty zestawik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Kwasiu, buduj coś takiego http://img2.imageshack.us/img2/4269/bigbro.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Platforma już się buduje, wszystko obmyśliłem, będzie nawet możliwość wodowania w razie potrzeby Mam tylko jeden kłopot, jak wpłyną na sprawność i wydajność silnika dłuższe kable od regulatora?? Czy będą duże straty energii czy mogę śmiało przedłużyć kable?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Przedlużaj. Strat energi nie bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Daj grube kable, inaczej będą straty.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.