Olaf Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam.Chciałbym zaprezentować kolejne cacko ze stajni Modellotu. Albatros 2,5 m.Ciut większy od Fregaty i ciut mniejszy od Barracudy Czemu Albatros a nie jeden z powyższych? Bo tak i już... Płaty i ogon pokryłem Oracoverem ale obiecuje że następny model będzie malowany ! Swoją drogą dziekuję Panom z Modellotu za super robotę ,model naprawdę wart swojej ceny.Świetna robota!! Oblot odbył się na początku lutego na hałdzie w Łaziskach.Mam wrażenie że będzie to uniwersalny szybowiec ,na termikę i na zbocze ,ale to tylko moje zdanie.Wszystko wyjdzie w "praniu".Póki co, lata jak marzenie :jupi: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3955 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3953 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3954 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3959 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3957 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3956 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Prezentuje się znakomicie 8) Ciekawe czy będzie wersja elektro, choć taki bez silnika jest pięny... No i ciekawe jaka jest cena? Życzę wielu udanych lotów! PS. sam szykuję na wiosnę Mewę z Modellotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olaf Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 koszt modelu 550 z wysyłką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pman Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Istotnie, bardzo fajny modelik. Ma inny (niż wszystkie z Modellotu) nos i mocowanie skrzydeł - bardziej w stronę blejzyka. Napisz coś więcej o konstrukcji, jeśli możesz. Co do oklejania - wcale nie takie głupie posunięcie. Na pewno bardziej efektywne finansowo Z resztą pewnie czytasz wątek z Barakudą, w którym opisujemy nasze zmagania z farbą... Jedno mi się tylko w nim nie podoba - wydaje się być podatny na uszkodzenia podczas "lądowania bocznego" 8), kręcenia piruetów/cyrkli... Trochę się też obawiam o zaklaskanie skrzydłami przy ciasnej pętli, ale może niepotrzebnie :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olaf Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 oto kilka detali w konstrukcji które rzuciły mi się w oczy: -kadłub oczywiście laminat ale bez węgla, chyba że na specjalne zamówienie. bardzo sztywny i dość gruby,wagi nie znam(powiedzą w modellocie) -motylek:depron kryty fornirem-dokładność wykonania na 6 -skrzydło styro-fornir z dzwigarem na całej długości z węgla o przekroju prostokąta, lotki wycięte i osadzone na zawiasie bezszczelinowo,otwory na serwa i kanały na przewody. -bagnet ze stali fi.10(chyba)- pasowany idealnie ,więc motyl nie grożny. -skrzydła praktycznie gotowe do oklejania tylko zamontować serwa. -do kadłuba mocowane na 2 śruby metalowe i 2 plast. fi.5 -motylek również przykręcany na 2 plast. sróbki fi.3(w razie draki je zetnie) i to chyba tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Rozmiar akurat na zbocze, tak z 20 cm więcej jak by było (Air One Mariana Masly ma dokładnie 2.74m i jest idealny, a jak fruwa ) Ja osobiście uważam, że każdy model >2m powinien być malowany. Dużo zachodu, ale efekt dużo lepszy i trwalszy - nic się nie odkleja itp. No i na zboczu przydatnym dodatkiem są klapy jaki tam profil jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Olaf brdzo ładne wykonanie modelu. Oklejenie naprawdę profesjonalne. Osobiście uważam że to dobre posunięcie z oklejaniem. I finansowo i wagowo. Malowanie to łatwizna, pryskasz i masz, a dobrze okleić to trzeba umieć. Ja nie umiem dobrze oklejać, nie mam tyle cierpliwości to maluję. Wiem tu wywołam teraz lawine krytycyzmu, bo malowanie to, bo malowanie tamto. A oklejać to trza umieć Nie uważacie że wszystkie modele z MODELOTU tak samo wyglądają, jak by tyko inna skala. Taka myśl szybka, te podobne zakończenia skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Poprosiłbym jeszcze fotki z zabudowy serw i bowdenów , bo "robię" fregatę Witek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 24 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam mam pytanie do Olafa. Jaka jest cięciwa płata przy kadłubie i jaka powierzchnia płata? Zamierzam zakupić to skrzydło do swojego kadłuba i nie wiem czy będzie pasować. Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olaf Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Poprosiłbym jeszcze fotki z zabudowy serw i bowdenów , bo "robię" fregatęniestety nie wiem czy Ci to coś pomoże.Kadłub Fregaty jest trochę inny niż Albatrosa.Większą wiedzę w tym temacie będzie miał kolega pman, który takową Fregatkę ma. Oczywiście zamieszczę zdjęcia kadłuba bez noska , jak będzie chwila. Jaka jest cięciwa płata przy kadłubie i jaka powierzchnia płata?cięciwa 223 mm. ,powierzchnia obu płatów +\- 36 dm2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikx Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Bardzo ładny modelik=) Może na wiosnę też sobie takiego sprawię. Mam motoszybowca (też Albatros ale trochę większy) tylko, że podczas przesyłki go uszkodzili :twisted: i model czeka na nagły przypływ czasu :? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 A ile waży model jak na obrazku ? Gotowy do lotu ? Coraz bardziej mi się zaczyna podobać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Olaf, jak będziesz miał jakiś filmik z lotów, to koniecznie zapodaj nam na forum. Bardzo jestem ciekaw, jak Albatros prezentuje się w powietrzu. Napisz też, jakie wyposażenie siedzi w modelu. Chyba na niego zachorowałem :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Model ładny, jak laminat wyszedł i tak samo pewnie polata albo lepiej. Ja jednak uważam , że lepiej takie modele malować - lakierować. Malowanie podczas eksploatacji maszyny mało się niszczy i zawsze można poprawić. Folia po 2 latach będzie strasznie pomarszczona i raczej lipnie to wygląda nie mówiąc o powierzchni. Naprawiać tez malowany płat łatwiej Model takiej rozpiętości powinien też mieć klapy tym bardziej , że jego żywiołem jest zbocze. Mam model 2m też bez klap i lądowanie na zboczu przy wietrze powyżej 6m/s jest wyczynem i znacznie to zniechęca do latania nim. Warto dołożyć 2 mg serwa , choćby chińczyki za 30zł ale klapy mieć. Ciekawi mnie jednak waga modelu i obc. powierzchni no i profil? Cena modelu w porównaniu do konkurencji jest naprawdę dobra. Wiatru w skrzydłach i powodzenia w oblotach i lotach. Dołączam się do Kolegów i czekam na relację z lotów 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olaf Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Profil to rg15 modyf. ,powierzchnia skrzydeł coś koło 36dm2.Waga do lotu +/-1800g. Lotki mam zmixowane jako klapo-lotki, plus mix z wysokością,bo faktycznie model jest szybki i lądowanie na placyku 50/50m. jest dość emocjonujące.Taki urok Łazisk.Klapy napewno by się przydały ale zrezygnowałem z nich z premedytacją, i na razie nie żałuję.Wylatałem Albatrosem jak narazie 5 godz.i przyznaję rację że to rasowy "zboczeniec".Co prawda planuję hak ale...chyba sobie daruję.Folia jako pokrycie sprawdza się świetnie, ale mam świadomość że po pierwszym sezonie jej wygląd się zmieni.Zawsze można zerwać i pomalować.Swoją drogą nigdy jeszcze nie malowałem modeli,zawsze folia,więc trochę się obawiam... Filmu z lotu narazie nie mam ,ale to kwestia czasu.Poprostu jak narazie latam sam i nie ma kto kręcić :| Serwa są cało metalowe i puki co nie sprawiają problemów,ale nie są to markowe wymiatacze.Wyposażenie nie powala na kolana,jak dla mnie narazie jest OK http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=4258 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=4257 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Fajne podwozie mu szykujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 A podwozie będzie chowane,czy nie? :twisted: Bo będą duże opory powietrza zapewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Już dosyć o kółkach. :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olaf Opublikowano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Pojawił się w sieci film z Albatrosem , albatros łaziska albatros lądowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.