losko_rafal Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Póki co, na razie maluję płytkę ze schematu rafit'a. Zobaczę jak wyjdzie i wtedy zaprogramuję procesor oraz dołączę slot SD . Zawsze później slot SD można zmienić na lepszy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 to czasem działa a czasem nie , podeślij fotki jak zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Ok nie ma problemu . Postaram się na sobotę zrobić (ciężki tydzień na uczelni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Udało mi się na razie zmienić soft . Wygląda bardzo fajnie, czytelnie i przejrzyście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 a juz potrafisz się nim posługiwać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Dla mnie póki co za trudny, próbuję rozgryźć zegar na przełączniku TRN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 pobierz instrukcje ze strony radioclone.org jest co jakiś czas aktualizowana to będziesz więcej wiedział nadal Rafit pisze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Wersja instrukcji w PDF (ciągle niedokończona...) http://m2p.pl/Turnigy9X/Manual%20pl.pdf Wszelkie uwagi (konstruktywne) mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Doszedłem jako tako z zegarkiem, nie czytałem jeszcze instrukcji . Programując zegarek na S6 czyli TRN, ten włącznik jest samo powrotny i żeby czas został zliczany to trzeba cały czas trzymać włącznik . Jeszcze w zegarku mogłoby byś piszczenie buzerka tak jak w multiplexie 3010, ustawiając czas np. na 10 minut- po odliczeniu kolejnej minuty nadajnik robi beep, beep, gdy czas jest na ostatniej minucie to nadajnik robi co 10 sekund beep, beep, jeżeli zaś jest koniec czasu to nadajnik robi beep, beep, beep, beep, beep Nie pamiętam konkretnie ile razy beep końcowe pojawia się, ale jest ono w dużo szybsze niż beep, beep, te, które występuje co minutę. Pomierzę w MC3010 i dam konkretnie znać z tymi beep, Przydało by się również taka funkcja w zegarku też jak w MC3010. Po zaczęciu odliczania wywołanego włącznikiem np. S5 czas jest odliczany, a po ponownym jego cofnięciu zerowany- dobra funkcja gdy mamy np zgaśnięcie silnika podczas nieudanego startu. W przypadku radioclone żeby wyzerować muszę wyłączyć nadajnik i go włączyć. Jeżeli takie funkcje są w Radio clone to proszę się nie gniewać, nie wszystko jeszcze rozkminiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Doszedłem jako tako z zegarkiem, nie czytałem jeszcze instrukcji . Programując zegarek na S6 czyli TRN, ten włącznik jest samo powrotny i żeby czas został zliczany to trzeba cały czas trzymać włącznik Spróbuj przynajmniej przeczytać to co już jest - wtedy zobaczysz , że można przełączać zegar chyba że twoją intencją było zliczanie jak długo trzymasz TRN Jeszcze w zegarku mogłoby byś piszczenie buzerka tak jak w multiplexie 3010, ustawiając czas np. na 10 minut- po odliczeniu kolejnej minuty nadajnik robi beep, beep, gdy czas jest na ostatniej minucie to nadajnik robi co 10 sekund beep, beep, jeżeli zaś jest koniec czasu to nadajnik robi beep, beep, beep, beep, beep Nie pamiętam konkretnie ile razy beep końcowe pojawia się, ale jest ono w dużo szybsze niż beep, beep, te, które występuje co minutę. Pomierzę w MC3010 i dam konkretnie znać z tymi beep,Obecnie jest sygnał dźwiękowy PO zakończeniu odliczania. Jak podasz jakąś spójną koncepcję sygnałów dźwiękowych - mogę pomyśleć nad jej zastosowaniem.Wymagania - masz 4 zegary i tylko jeden ton pipczenia... (można regulować tylko jego długość). Przydało by się również taka funkcja w zegarku też jak w MC3010. Po zaczęciu odliczania wywołanego włącznikiem np. S5 czas jest odliczany, a po ponownym jego cofnięciu zerowany- dobra funkcja gdy mamy np zgaśnięcie silnika podczas nieudanego startu. W przypadku radioclone żeby wyzerować muszę wyłączyć nadajnik i go włączyć. Jeżeli takie funkcje są w Radio clone to proszę się nie gniewać, nie wszystko jeszcze rozkminiłem Zobacz reguły maszyny stanowej: ZReset - kasuje wskazany zegar, aktywacja - jaki sobie warunek ustalisz ZGo / ZStop - uruchomienie / zatrzymanie zegara ZCycle - przełączanie zegara z uruchomionego na zatrzymany Możesz sobie np ustawić na TRN uruchamianie i zatrzymywanie zegara poprzez jego przyciśnięcie, a przez przytrzymanie (np > 3 sek) - zerowanie. Ten przykład jest nawet tym co czasem śmiem nazywać "instrukcją" (choć jeszcze nieskończoną). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 zakończyłem prace nad adapterem SD ale z niewiadomych powodów mój aparat nie zrobił zdjęć samej karty. Niestety nie mam na razie jak tu zamieścić fotek wiec zapraszam http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=61&t=975&p=15567#p15567 Jeśli uda mi się zamieścić fotki na serwerze to zmienię posta . Oczywiście jeśli to komuś będzie przeszkadzało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Skończyłem dzisiaj adapter do SD. Podłączyłem do Nadajnika i :ass: , nie działa. Wyświetlacz wcale się nie włączył. Prąd leciał z pakietu jak szalony, co się później okazało, że sprzedano mi uszkodzony stabilizator, po odpięciu adaptera wszystko na wyświetlaczu wróciło do normy. W poniedziałek kupię nowy i zobaczę jak będzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 jesli zrobiles prawidlowo to bedzie OK A do Rafita proponuje żebyś napisał kilka przykładowych konfiguracji takich do rożnych modeli od najprostszych 4 kanałowych do coraz bardziej skomplikowanych . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamN Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Wiecie co mi się spodobało w instrukcji. Wersja instrukcji w PDF (ciągle niedokończona...) http://m2p.pl/Turnigy9X/Manual%20pl.pdfNa stronie 20 no płakałem tak me to rozbawiło rafit już to mówiłem jesteś wielki i teraz jak rozmawiam z kimś o radiach modelach to ty przewijasz się w nich dość często. Dla mnie ustawienia fabryczne są pogmatwane te wszystkie mixery cuda na kiju a tu nowy soft i taki text aby nie włączać ustawień zaawansowanych bo cię przygniotą. No mnie to chyba już by zabiły dostał bym zawrotu głowy i zawału Pozdrawiam AdamN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 bo możliwości programowania radia są ogromne a i sposób programowania jest zupełnie inny niż znasz , o ile masz jakies sensowne radio chyba że masz cos w rodzaju jak lama to nie wiesz o czym mowa . Instrukcja jest tez wersji alfa wiec pewnie bedzie nieraz zmieniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Wymagania - masz 4 zegary i tylko jeden ton pipczenia... (można regulować tylko jego długość).wystarczy wstawić głośnik piezo i będziesz wygrywał hejnał . hardwerowo to żaden problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Na stronie 20 no płakałem tak me to rozbawiło Cieszę się, że dostarczam nowych wrażeń - niespotykanych przy czytaniu innych instrukcji No mnie to chyba już by zabiły dostał bym zawrotu głowy i zawału Pozdrawiam AdamN. No nie przesadzajmy... nie chcę mieć Ciebie na sumieniu, nawet z powodu ataki kolki spowodowanej śmiechem A tak na serio jeżeli nie opanujesz podstaw, to wyłączenie trybu "pro" lub co gorsza "autor" spowoduje wyłączenie WSZELKICH ograniczeń. W trybie podstawowym wpisanie modelu wymaga chwili zastanowienia z powodu różnic pomiędzy tym firmare a innymi. Jeżeli wyłączysz ograniczenia, to moja szklana kula podpowiada, że frustracja która Cię dopadnie z powodu braku zrozumienia tego co ustawiasz i dlaczego to nie działa, zniechęci Cię do tego programu. wystarczy wstawić głośnik piezo i będziesz wygrywał hejnał . hardwerowo to żaden problemTo kolejna modyfikacja hardwarowa..., a pamięci coraz mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Czy ta aparatura jak już będzie miała ten głośnik posteruje tym modelem http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=24558&highlight=lotniskowiec oczywiscie samoloty wszystkie rc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Czy ta aparatura jak już będzie miała ten głośnik posteruje tym modelem http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=24558&highlight=lotniskowiec oczywiscie samoloty wszystkie rc jeżeli ulotnisz te samoloty i dodasz do nich RC, to gwarantuję że nawet bez dodania głośniczka dam radę Tylko pamiętaj, jako że to makieta więc w odrzutowcach instaluj napęd tunelowy! A tak na serio, można by podłączyć i zbindować 2 odbiorniki jednocześnie. 4 i 8 kanałów. 4-kę - instalujesz w samolocie, 8 kanałowy w statku (lecz używasz tylko kanałów od 5 do 8 ). Ponieważ nie podejrzewam nikogo o umiejętność sterowania z jednej aparatury 2 samolotami jednocześnie, to jeden w powietrzu powinien wystarczyć. W konfiguracji tego po stronie aparatury nie widzę najmniejszych problemów i ograniczeń. Można by ustawić sterowanie statkiem na pokrętłach gdy samolot w powietrzu (miałbyś koło sterowe jak w okręcie ). Jak samolot na pokładzie to mógłbyś przenieść sterowanie statkiem na drążki. ... tak wiem, nawet na pytania zadawane dla jaj mogę odpowiedzieć, że nie ma problemu aby to zrobić To teraz, skoro rozwiałem wątpliwości, czekam na relację z budowy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Rafit a moze odwrotnie 4 w lotniskowcu a 8 w samolocie ? przełącznikami i pokrętłem obsługujesz okręt a samolot juz drążkami , tyle ze pilotowi zalecam zez rozbiezny :mrgreen: :mrgreen: górno dolny .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.