Tomek Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Witam! Mój nowo zrobiony model Pierka Pico. Model powstał na potrzeby nauki latania osoby pierwszy raz zaczynającej naukę latania RC. Ponieważ szybowców nie lubię to uważam że ten model idealnie się do tego nadaje. Po pierwsze nie do rozwalenia z powodu b.małej masy ok.250 g masy. Po drugie długi czas lotu ,powyżej 20 minut. No i najważniejsze , bardzo małej prędkości lotu bez nieprzyjemnych zjawisk typu korkociągi itp. Model w "malowaniu" polskim No ,to malowanie jeszcze nie naklejone tylko przyłożone bo nie wiem czy to większą czy tą mniejszą szachownicę założyć na skrzydłach. :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 większą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ale numer,jak prawdziwy :!: fotka 2 Brawo,widac ze z tej samej manufaktury co samolot Los. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 No to będą większe szachownice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Tomek, ja w sprawie szachownic: na stateczniku masz szachownicę ułożoną kolorem białym w lewym górnym rogu - zgodnie ze schematem obowiązującym od '93 i zgodnie heraldyką. Na skrzydłach masz szachowice ułożone kolorem czerwonym w lewym górnym rogu - zgodnie ze schematem obowiązującym do '93 i zgodnie z tradycją historyczną. Szachownice na stateczniku pewnie masz przyklejone, więc na skrzydłach również powinieneś zachować aktualnie obowiązujący standard. Aha, bardziej podobają mi się małe szachownice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Nie mam jeszcze przyklejonych. A swoją drogą to mnie zaskoczyłeś ,że zwróciłeś na to uwagę. :shock: Szachownice będą tradycyjnie ułożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Świetna sprawa ten model. To GWS. Za 95zł można nabyć Fokera, konstrukcja ta sama, wymiary praktycznie też. To był mój pierwszy kupny model, nadal go mam - czeka na remont generalny :-) Potwierdzam idealny do nauki latania. Na 280+4:1+9x7"+7x750mAh Twicell loty po 20 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Bardzo ładny ten modelik Jaki napęd w niego zapakowałeś? Koniecznie daj jakieś fotki i opis z oblotów! Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Już po oblocie. Zostało skorygować kąt silnika bo na pełnym gazie stawia go w pionie Ale też nadmiar mocy niesamowity bo przy wadze modelu 260g ciąg silnika to prawie 400g. :mrgreen: Tak więc aby okiełzać tą moc to dam silnik jeszcze ze 3 stopnie do dołu. Wyposażenie. silnik GWS na 2 cele regiel 18A TP pakiet Dulski 1050mA Serwo kierunku Conrad Serwo wysokości jakieś (nie pamiętam wziąłem do testu) Śmigło 8x4 GWS-a. Film z lotu . (Trochę szybciej lata niż rzutka z papieru ) http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/piperek2.avi Oraz start i lądowanie http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/piperek1.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Skladam wniosek by Tomasz nie bral udzialu w zadnych konkursach.A juz na pewno nie w tym na model platforma.Bo i po co? On to po prostu juz wygral !!! W cuglach jak to mowia. Tomek,na upartego to i w pokoju tym polatac mozna :rotfl: To naprawde lata WOLNO. Gratuluje udanego modelu- nawet kobieta tym moze latac (chyba?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 nawet kobieta uch cóż za dyskryminacja:P dobrze, że na forum nie mamy kobiet bo by Ci sie oberwało;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 :* wszystkie kobiety zainteresowane PZL-1 goraco przepraszam :* Kobiety za stery ,nowe haslo forum ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Jaka się wywinę z wyjazdu do Wa-wy to wezmę córkę na latanie , jak sobie poradzi to znaczy że każdy sobie poradzi. Z tym ,że szanse na to są minimalne albo równe 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Jak się wywinę z wyjazdu do Wa-wy to...... A niech tylko cie nie spotkam 26.05 z łosiem to masz pojechane Bierz żonę o pifko tez się zorganizuje teraz twoja kolej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Tomek, powinniście się z Adamem zamienic rolami: on oblot, Ty kamera. Na pewno dałby radę, w końcu rok temu już takim latał, a film byłby pewnie trochę lepiej skadrowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Hubert . Mówisz i masz . Lot młodszego pilota-Adama. http://www.szabatowski.livenet.pl/atos/piperek3.avi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Teraz to co innego, lot ładniutki i film niezły Jak widać model jest bardzo łatwy w pilotażu (i budowie), więc można go polecać jako elektryczka na początek (Pico Stick F o którym wspomniał Doman ma te same zalety, a Pico Tiger Moth to już naprawdę potrafi bardzo powoli latać). Wogóle modele GWSa są bardzo przyjemne w pilotażu, dopracowane i o dziwo dosyć trwałe. Można wśród nich znaleźć coś dla poczatkujących, jak i trochę bardziej zaawansowanych pilotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 20 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 Jedyną wadą Fokera był problem z ŚC - wszystko na przód trzeba było dać :-) Zresztą to znana przypadłość GWS'ów ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 20 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 kamere mu dolozyc,kamere.....na przod :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 kamere mu dolozyc,kamere.....na przod :lol2: Zboczeniec :mrgreen: A poważnie to do tego modelu nie da się włożyć więcej niż 30 g. Już w tej chwili bym powiedział że to co ma to max. Najpiękniej lata z pakietem 600mA ale tylko ok.10 minut no i tedy to już naprawdę nie może wiać . A dziś wylatałem 2 pakiety (fizyczne 2 sztuki) i czas lotu przy minimalnych obrotach oraz noszeniu to do 25 minut na 1 lot. Aż się szybownicy śmiali że mam niezły motoszybowiec :rotfl: Czekam na odbiór dziś szachownic . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.