Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że w naszym kraju dostać odpowiednią szarpankę cholernie ciężko, a sklepy modelarskie są jakie są i (albo mi się wydaje) jeśli chodzi o klienta to generalnie olewają jego maile, a pieniążków nie za wiele, pomyślałem sobie, że a może samemu zrobić starterbox? Robiliście coś takiego kiedyś? silnik, akumulator i jakieś koło zamachowe wydaje się wykonalnym być. Co myślicie?

Opublikowano

ja myśle, ze to jest dobry pomysł. W sumie potrzebujemy akumulatorek żelowy i silniczek, widziałem w przekroju starterboxa ze silnik jest nisko a napęd przenoszony jest do koła (ono jest gumowe chyba) i z tego koła na silnik. Jeśli masz czas i materiały to rób i się nie zastanawiaj. pozdro

Opublikowano

rób i się nie zastanawiaj

:) Właśnie się zastanawiam czy:

1. silnik jedno fazowy

np taki: http://allegro.pl/item939954813_silnik_elektryczny_gz_400.html

tylko że 15tyś obrotów to chyba za wiele

tu jest 6500 obrotów: http://allegro.pl/item946343093_silnik_elektryczny_em_529_rs445pa14233r_12_42_v.html

2. koło zamachowe na silniku czy na przekladni

3. akuimulator...hmmm

jakieś sugestie?

obudowa sklejka, mechanizm włącz/wyłącz jak wszędzie przez dosiśnięcie.

EDIT:

ach jeszcze pytanie co do one way`a(?) tzn. tego mechanizmu, który był przez szarpankę poruszany, wyjmuję bolec i zostawiam czy lepiej wyjąć bole ze wszystkim i nakręcić dobrze zabezpieczoną przed brudem obudowę szarpanki?

Opublikowano

w strefiehobby nie mają i nie zapowiada się żeby mieli,

w z-m też nie mają i nie wiadomo kiedy będzie,

modelesklep omijam szerokim łukiem, po cyrkach z nimi

rcabc fajna ale 230zł?????????????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: ale dzięki :)

Opublikowano

zmierz rozstaw otworów w obudowie lub na deklu oraz one way i podaj na PW.

Na tych silnikach z alledrogo możesz co najwyżej ugotować zupę.Minimum 600 i to najlepiej z przekładnią (np.paskowa o odpowiednich przełożeniach aby mieć moc ale i odpowiednią prędkość rozruchu),a jeszcze lepiej dwa i obowiązkowo dwa pakiety.Poza tym nie wiadomo czy w twoim modelu podejdzie skrzynka (wielkość koła zamachowego i szczeliny) oraz koszty budowy będą na pewno większe niż szarpanki.Trzeba by sprawdzić czy nie podejdzie rotostart.Jak jest umieszczony one way,wewnątrz czy na zewnątrz skrzyni korbowej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.