tomson Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Witam Dzisiaj na lotnisku w Parzniewie miało miejsce niecodzienne zdarzenie, wyholowywanie szybowca za pomocą holownika spalinowego Holownik Szybowiec Fox @Motyla Bohaterowie dnia Lądowanie szybowca, prawie katastrofa Lądowanie holownika, mała katastrofa Fox lądując metr dalej spotkałby się z panem "Betonem" Holownik miał mały kapotaż, uszkodzone zostało serwo steru wysokości Zapraszam do obejrzenia Filmu Szczegóły opisze zapewne @Motyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 "Piękny" start. Prawie jak żabą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Chyba źle dobrana para bo albo holówka za wolna albo ten fox za szybki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Ja bym powiedział ,że stres za duży . :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 Fakt stres wielki bo jesteśmy chyba jedyną para w okolicy Wawy która dokonała tego nie codziennego przedsięwzięcia jakim jest holowanie szybowca holownikiem. Jest to pionierski wyczyn, ponieważ ani Konrad vel CAT, ani ja nigdy wcześniej tego nie robiliśmy. Zaczynając od początku: Holownik w postaci YAK12 najpierw CAT wykonał 2 loty na rozgrzewkę i w pierwszym locie wyłamał tryby od klap. drugi lot OK. Mój FOX ustawione miał wychyły jak przystało na rasowego akrobata 3D, i delikatne dotknięcie lotek czy wysokości kończyło się ostrym kręceniem. Na filmie tego dobrze nie widać, ale od początku holowania krzyczałem ze mnie nie niesie dlatego CAT wyrwał do góry i praktycznie ja "wisiałem " mu na ogonie. W ostatnim ujęciu filmu niw widać dobrze ale jak rozpoczęliśmy lot poziomy i FOX zrobił się sterowny delikatne dotknięcie lotek zakończyło się przewrotem na plecy, po czym wyczep i lądowanie które aż takie łatwe nie było:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 jak w 24h zdjęcia nie będą w galerii lotniskowej, to dam całemu towarzystwu 2 tygodni bana na lotnisko :rotfl: a film wrzucimy na stronę, jak wam lepiej wyjdzie :jupi: apodyktyczny cieć lotniskowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 Oczywiście sprawiedliwie napisałem podobny post na forum lotniskowym aby uczestnicy lotniska również mogli to zobaczyć Jesli chodzi o galerię to nie wiem jak dodać tam zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 20 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 dziś odbyły się holowania Staudacherem 300 2,5m. Jest to model pochodzacy od Darka DJDITa i opisany na jego stronie Wykonaliśmy dziś 8 całkiem fajnych holowanek Nasz cieć lotniskowy widzial na własne oczy, tomson uwiecznik pierwsze holowania nie wiem jak z lądowaniami na 8 lotów 6 trafiłem w pas lotniska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Będą filmy z tych ostatnich holowań? Gdzie macie zaczep holu w holowniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Gdzie macie zaczep holu w holowniku? W YAKu jest na górze skrzydła. W Staudacherze linka przyklejana taśmą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Ja w swoim Piperze umieściłem zaczep w środku ciężkości na górze skrzydła (tak wyczytałem że tak powinno być). Niestety mój model mały i lekki jest jako holownik i szybowiec podrywa mi za wcześnie dziób. Nie wiem czy przesunięcie zaczepu do tyłu (kilka centymetrów) coś mi pomorze Jeśli wy macie zaczepy przesunięte w tył względem środka ciężkości to sprawa rozwiązana i mogę śmiało próbować dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 Za SC jest na pewno ale jak daleko to ci nie odpowiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Witam Tak jak obiecałem rano zdaję króciutką relację foto + film z holowania FOX`a za pomocą Staudachera Zapraszam do obejrzenia Filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Dobrze zlapaść ostrość na FOXie to sztuka Ale dwa ostatnie zdjątka rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 No nieźle. Widzę się działo niemało Już widzę jakie nerwy i stersy mieliście no i satyswakcję oczywiście. Chciałbym takiego piracika zobaczyć w akcji na żywo. Motyl jak opanujesz sprzęta to byśmy jakiś zlocik mogli zrobić gdzieś na zboczach w okolicy Grudziądza? Może by Pegaz z mefisto wpadł , Marcin 133 i Elektron. By się działo wtedy. Tam piękne zbocza (najlepsze w Kiełpiu i Nowem nad Wisłą) i fox dałby rade ale by musiało wiać minumum 10m/s , a myśle optimum jakieś 12 m/s. Ja próbowałem falcona koło 42g/dm2 przy 8m/s i się nie utrzymywał na żaglu. Twoj myśle musi mieć jeszcze lepszy wicher. Ja zawsze ustawiam na przęłaczniku 2 rodzaje wychyleń. Jedne słabe , a drugie max. i do tego jeszcze rózne reakcje na drążu. Pieknie to działa i poprawia bezpieczeństwo. Spróbuj bo warto. Jedno pstryk i model już chodzi inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Szkoda tylko że motyl mieszka tak daleko --> ogólnie zlocik fajna sprawa. Pogodę idealnie można znać dwa dni na przód. Z wyroczni z której korzystam można wierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Dodam smutną wiadomość że Staudacher poległ na polu bitwy :/ Podobno zakłucenia przy locei plecowym. Ale na sobotnie otwarcie sezony będzie YAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Ile razy w roku otwieracie ten sezon :?: ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Ile razy w roku otwieracie ten sezon Oj się czepiasz - każda okazja do wypicia jest dobra :jupi: A poważnie, to motylowi chodzi zapewne o to: http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1969 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Staudacher poległ na polu bitwy T_T Szkoda mi Konrada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.