Marcin K. Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Witam. Od kilku miesięcy głęboko chodził mi pogłowie model żaglowozu bo tak to sie nazywa(chyba wikipedia nie kłamie). W internecie znalazłem trochę informacji na ten temat no i kilka stron gdzie można kupić żaglowoz o nazwie Stealth, ale ceny są sporo za duże wiec trzeba coś samemu wymyślić. I tak przegląd tego co mamy i można ruszać ro budowy. No to tak maszt powstał z rurki węglowej z ASW, tylna belka to sosna 5x20mm a główna to sosna 10x10mm. Wszystko wzmocnione jest rowingiem węglowym. "Trumienka" na elektronikę zbudowana jest z balsy 1.5mm (burty) i 5mm(pokrycie górne, do mocowania serw). Model jeździ na piankowych kołach 63mm. Dane techniczne: Wysokość- 89cm Szerokość- 84cm Długość- 87cm Sterowanie koła- TP sg91 Wychylenie żagla- Hextronik HX 5010 Zasilanie- 4x Sanyo 2000mah Fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 A co z konkretami - jak bedzie rozwiązany napęd żagla od strony linek :?: Na przyszłą zimę chcemy zrobić takie modele ale na łyżwach, no i trochę większe bo mamy maszty ponad 2m :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 Jedyną linka ktora jest ruchoma prowadzi od serwa, przez przelotke(jest na foto) do poprzeczki przy zaglu. Jak zamontuje serwa to pokaże wszystko na foto zeby dalo sie zrozumieć w planach mam tez zastąpić żagiel skrzydłem dwuwypuklym. Wydaje mi sie ze w moim modelu nie bedzie problemu zastąpić koła plozami na sezon zimowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOBAS Opublikowano 14 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 na YT to się zwie YACHT LAND RC która jest określona kategorią K2 tu masz parę przykładów na ostatnim filmie gościu nawet użył połówki skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Dokladnie o to mi chodzi. Obejrzałem masę filmów, przegladalem sporo stron o zaglowozach. Tak jak juz pisalem planuje zastąpić żagiel połowa skrzydła z profilem symetrycznym, dwuwypuklym. Na tym filmie calkiem spoko to śmiga wiec u mnie nie powinno byc problemu:p mam nadzieje ze jutro wroce względnie z pracy to zamontuje elektronikę i uaktualnie zdjecia. Na pierwsza jazdę bedzie trzeba Troszke poczekac ponieważ radio jest na serwisie u pana Pieca. EDIT Foto sterowania: Napęd koła jest typu pull-pull zrobiony z drutów popychaczy ok0,7mm. Orczyk serwa hextronik jest zrobiony ze sklejki 2mm. Od osi serwa do zamocowania cięgna jest 5cm co pozwala wychylić żagiel maksymalnie o 14 cm od osi kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Witam A ja zawsze myślałem że to się nazywa bojer Zobaczymy jak to się będzie sprawować ciekawy jestem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazikfer Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=44732 a to moj modelik tylko ze na lod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.