Slavkovic Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Witam wszystkich! Interesuje mnie zagadnienie systemów ratunkowych dle modeli. Czy Ktoś z Forumowiczów kiedykolwiek stosował takie sytemy? Ma ktoś jakieś plany, pomysły lub sugestie? Czy znacie jakieś książki/strony/ inne źródła mówiące o tym jak skutecznie ocalić model w razie awarii w trakcie lotu? Najbardziej interesują mnie te do modeli śmigłowców, ale jeśli takowych nie ma to prosiłbym o jakiekolwiek wskazówki na ten temat. Pozdrawiam i z góry dziekuje za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 a co rozumiesz przez pojęcie system ratunkowy ? w modelarstwie jest taki sprytny układ i nazywa się FAILSAFE jak model straci sygnał z nadajnika to failsafe ustawia zaprogramowane na taką sytuacje wychylenia serw i obroty silnika. Jeżeli zaś myślisz o jakimś sapadochronie to w jakich sytuacjach oprócz utraty sygnału sterującego miałby zadziałać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 poza tym jedyny system ratunkowy jaki znam dla śmigłowców to podwozie treningowe edit szybciej pisałem niż czytałem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 bzik4 proszę przeczytaj jeszcze raz moją wypwoiedź ale tym razem ze zrozumieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Ja się spotykałem ze spadochronami w modelach samolotów. Nawet na Discovery o tym było . Są układy które w razie zgubienia zasięgu włączają brzęczyk, to da się wypuścić spadochron (chociaż to raczej kłopotliwe rozwiązanie). Można też podłączyć spadochron do serwa na wypadek dezintegracji skrzydeł i kadłuba w czasie lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Potwierdzam, znalazłem kiedyś stronke z USA w internecie z takim zestawem. Niestety nie zachowałem sobie linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavkovic Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Chodzi mi dokladnie o to, aby w trakcie na przykład zasięgu samolot nie leciał prosto w nieskończoność, tylko wyłączył silnik i opadł bezpiecznie na spadochronie. Mogłoby to rówież działać w przypadku na przykład skończenia się paliwa lub prądu w baterii, automat odcinałby zasilanie i samolot (helikopter) opadłby na odpalonym spadochronie bezpiecznie a nie rozwalił o ziemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Co do modelu heli opcja odpada. Zazwyczaj po awarii silnika łopaty mają jeszcze swoją bezwładność (autorotacja), toteż wszelkiego rodzaju spadochrony zostałyby najnormalniej w świecie zniszczone. A właśnie autorotacja pozwala na awaryjne lądowanie, z wykorzystaniem pozostałej energii łopat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavkovic Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Zgadza się, w heli z jednym wirnikiem odpada, ale już dwu wirnikowym lub w modelu typu Quadro dużo trudniej o stabolne opadanie a w środku jest miejsce na spadochron:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Myślę, że jeśli nie ma takiego gotowego funkcjonalnie układu, a musi to być raczej układ elektroniczny "rozpoznający" utratę sygnału, to może dało by się przystosować układ sygnalizatora np. http://www.emodel.pl/download/Smart_Buzzer.pdf gdzie po małym przerobieniu zamiast buzzera sygnał inicjowałby sekwencję kolejnych zaprogramowanych czynności. Może dało by sie też wykorzystać w roli czujnika układ miksera z funkcją Fail-safe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 tylko po aż tak kombinować w końcu trzeba jakiś model rozwalić aby zbudować nowy PS. pytanie do Slavkovic ile modeli miałeś w swojej karierze modelarskiej ? czy pisanie nt. systemu ratunkowego to jakiś wymysł który ma podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 To są rozważania stricte teoretyczne... :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavkovic Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Na tyle ma podstawy pisanie na ten temat, że mnie to interesuje a to element mojej pracy dyplomowej i poszukuje wszelkich materiałów które mogły by mi pomóc rozwinąć się bardziej w tej tematyce. Mniej szukam gotowych rozwiązań gdyż wiem, że takowych się raczej nie stosuje, poza modelami rakiet. Będe wdzięczny za wszelkie informacje gdzie mam szukać. Większość z Was to doświadczeni modelarze i wierzę, że naprowadzicie mnie na właściwy kurs:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Moze to Ci cos podpowie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 17 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2010 Tytuł się udał, "spadochronu zapasowego", rozumiem, że główny się nie otworzył :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.