Skocz do zawartości

Kąt wyprzedzenia w regulatorach do silników bezszczotkowych.

tadek041

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono modelarzy. Mam do was pytanie co możecie mi więcej powiedzieć o kącie wyprzedzenia w regulatorze np Tower Pro H40A. Posiadam taki regulator do helikoptera klasy 450. Działa bez zarzutu i jestem zadowolony z niego. I mam pyta ja zaprogramowałem sobie tę funkcję na mały kąt wyprzedzenia jakie powinno być prawidłowe ustawienie dla modelu helikoptera ? I czym różni się kąt mały od średniego i dużego ? Co ta funkcja daje ? Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

Meloonik - nie wprowadzaj ludzi w blad.

Tadek041 - regoly gry sa proste - robic to co producent pisze. Jezeli nic nie pisze - ustawic sredni.

Kat wyprzedzenia zalezy od konstrukcji silnika, ale nie od tego czy magnesy sa w srodku czy na zewnatrz.

Opublikowano

Zgoda że optymalny kąt wyprzedzenia zależy od konstrukcji silnika.

Faktycznie, w większości przypadków będzie to ustawienie średnie, albo wysokie.

Zmiany tego parametru wpływają na maksymalną moc silnika, jego sprawność, obroty i moment obrotowy. Trochę podobny efekt, jakby zmieniać w niewielkim zakresie kv.

Najczęściej jest tak, że zmiana kąta wyprzedzenia nie powoduje żadnych efektów.

Jeśli jednak silnik zrywa synchronizację, lub się nadmiernie grzeje, należy ten kąt zmniejszyć.

Opublikowano

Kąty wyprzedzenia w większości przypadków ustawiamy małe lub (w miarę wzrostu kv-średnie). Duże kąty stosujemy w silnikach z bardzo dużym kv i najczęściej w inrunnerach (które zazwyczaj są bardzo wysokoobrotowe-z magnesami właśnie w środku). pozdr.

Opublikowano

Duże kąty stosujemy w silnikach z bardzo dużym kv i najczęściej w inrunnerach (które zazwyczaj są bardzo wysokoobrotowe-z magnesami właśnie w środku). pozdr.

Zeby uscislic

Akurat w inrunnerach, z reguly wysokoobrotowych, kat wyprzedzenia zalezy od tego "ilupolowy" jest rotor. Czym miniej tym mniejszy kat wyprzedzenia.

Np: do Neu seria 15XX (4-polowe, 60k) producent zaleca 7-12°

Marcus, producent regulatorow 17° do 4-10-polowych, 22° do 6-14-polowych itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.