tadek041 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam szanowne grono modelarzy. Mam do was pytanie co możecie mi więcej powiedzieć o kącie wyprzedzenia w regulatorze np Tower Pro H40A. Posiadam taki regulator do helikoptera klasy 450. Działa bez zarzutu i jestem zadowolony z niego. I mam pyta ja zaprogramowałem sobie tę funkcję na mały kąt wyprzedzenia jakie powinno być prawidłowe ustawienie dla modelu helikoptera ? I czym różni się kąt mały od średniego i dużego ? Co ta funkcja daje ? Proszę o pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Poczytaj to: http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=6750&highlight=timing+mode powinno ci to troszkę rozjaśnić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Meloonik - nie wprowadzaj ludzi w blad. Tadek041 - regoly gry sa proste - robic to co producent pisze. Jezeli nic nie pisze - ustawic sredni. Kat wyprzedzenia zalezy od konstrukcji silnika, ale nie od tego czy magnesy sa w srodku czy na zewnatrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Zgoda że optymalny kąt wyprzedzenia zależy od konstrukcji silnika. Faktycznie, w większości przypadków będzie to ustawienie średnie, albo wysokie. Zmiany tego parametru wpływają na maksymalną moc silnika, jego sprawność, obroty i moment obrotowy. Trochę podobny efekt, jakby zmieniać w niewielkim zakresie kv. Najczęściej jest tak, że zmiana kąta wyprzedzenia nie powoduje żadnych efektów. Jeśli jednak silnik zrywa synchronizację, lub się nadmiernie grzeje, należy ten kąt zmniejszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Dziękuje wam bardzo za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Kąty wyprzedzenia w większości przypadków ustawiamy małe lub (w miarę wzrostu kv-średnie). Duże kąty stosujemy w silnikach z bardzo dużym kv i najczęściej w inrunnerach (które zazwyczaj są bardzo wysokoobrotowe-z magnesami właśnie w środku). pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Duże kąty stosujemy w silnikach z bardzo dużym kv i najczęściej w inrunnerach (które zazwyczaj są bardzo wysokoobrotowe-z magnesami właśnie w środku). pozdr. Zeby uscislic Akurat w inrunnerach, z reguly wysokoobrotowych, kat wyprzedzenia zalezy od tego "ilupolowy" jest rotor. Czym miniej tym mniejszy kat wyprzedzenia. Np: do Neu seria 15XX (4-polowe, 60k) producent zaleca 7-12° Marcus, producent regulatorow 17° do 4-10-polowych, 22° do 6-14-polowych itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.