adrian06adik Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Mam farbki Pactra, rozpuszczalnik do tychże farb i 2 pytania również ich dotyczące :!: Po pierwsze: Instrukcja na etykiecie jest dość uboga i nie wiem jakich proporcji użyć przy mieszaniu farbki z rozpuszczalnikiem. :!: Po drugie: Farbę rozrobić w słoiczku, czy w osobnym naczyniu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesQ Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 farby paktra, to bardzo popularne, farby akrylowe, do ich rozcieńczania używamy wody, bierzemy ile nam potrzeba do miseczki dolewamy wody, ja daję 70% farby, 30% wody. Róźnią się od emalii tym, że dużo szybciej schną, i nie ma tego smrodu co jest przy humbrolach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 czyli zamiast specjalnego rozpuszczalnika można użyć wody (ponoć pleśnieją po kilku godzinach) :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Moje akryle z domieszką wody stoją już łohoho, może pleśni nie widac bo najczęściej zaglądam do zielonej :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesQ Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 dokładnie, mogą się pokryć pleśnią, dlatego ja w oddzielnym naczynku rozczieńczam. Ja przez praktycznie rok używałem farbek pactry, do modeli redukcyjnych. Jeżeli będziesz kładł na depron, to cienkimi warstwami,-jak masz kompresor i aerograf to tym lepiej spróbuj, chyba że wolisz smugi i parę gramów więcej Edit: W sumie to równie dobrze zamiast pactry, możesz użyć Śnieżki w spreyu, jest to farba akrylowa, więc nie powinna wejść w reakcje z depronem, aczkolwiek nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 I chcesz mi teraz wmówić że te moje kilkadziesiąt opakowań zawiera pleśń :?: Nie spotkałem się z takim problemem jak długo się bawię farbami ... A lałem wode z kranu do nich w Manchesterze, Londynie, Warszawie i Iławie ... I jakoś 3 rok nic nie wyrosło ... Ba mam nawet jedną taka od kolegi co ma 10 lat, potraktowałem kranówczanką i pleśni nie ma ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 GrzesQ, chodzi mi o namalowanie drobnych detali (pędzelkiem), zrobienie poprawek (w przypadku źle przyłożonych szablonów :oops: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Dobry rozpuszczalnik do Pactry to płyn do mycia szyb (niebieski) taki z amoniakiem.Jeżeli maluję aerografem to odkręcam słoik (nowy), dolewam płynu do pełna, kulka ,nakrętka w środek do mieszania, zakręcam i macham.Pod pędzel to jak ci wypadnie co malujesz i tu woda, wódeczka, płyn, co masz pod ręką będzie dobre.Możesz też malować pędzlem bez rozcięczania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregoorr Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Jeśli rozcieńcza się czymś bardziej alkocholowym, to troszkę szybciej odparuje i wyschnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 O dziwo też używam kulek do mieszania Jeszcze magiczne zabiegi z płynem do naczyń by się przydały ale to już w oddzielnych tematach :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Jeszcze magiczne zabiegi z płynem do naczyń by się przydały ale to już w oddzielnych tematachCo z płynem do naczyń :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesQ Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 KolegaNielot, dobrze mowi, widzialem na modelwork'u używają do rozcieńczania, by szybciej wyschło,- płynu o naznie mc masyl o ile dobrze pamiętam. W sumie z płynem do mycia naczyń, powinien być lżejszy od standardowej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 W swoim czasie panowie przedstawię :wink: Jeżeli ktoś potrzebuje informacji już to może tylko zdradzę że chodzi o to że niektóre płyny są trochę bardziej gęste a inne bardziej lejące od wody, sama woda moze tez mieć inne właściwości w zależności od regionu kraju dlatego warto używać wody destylowanej :wink: edit: To o czym wspominasz to inne preparaty :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzesQ Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 ertman_176, ma rację kup destylowaną wodę, najekonomiczniej wychodzi, bądz też płyn do mycia naczyń Zupełnie nie opłacalne jest kupowanie rozcieńczalnika pactry do akryli za 10ml chcą 4zł zdzierstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 ja daję 70% farby, 30% wodya jak sprawa się ma z "Pactrowym" rozpuszczalnikiem :?: Czy proporcje te same :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 adrian06adik, rozcieńcza się starożytną metodą, o ile pomnę nazwę, "ad oculam" czyli po krajowemu "na oko". Żeby było dobrze dla konkretnego środka malującego (pędzel, patyk, rozpylacz czy inny aerograf). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 to wszystko wyjaśnia :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.