Skocz do zawartości

Dobór aparatury :)

Artur16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Wiem, że temat był już wałkowany wiele razy, ale dalej nie mogę zdecydować się na odpowiednią aparaturę. Chciałbym wkroczyć w świat 2,4 Ghz, ale rozważam też opcję 35 MHz + moduł. Miałem na oku głównie Spektrum DX6i i Futabe T6ex. Na temat pierwszej słyszałem/czytałem dużo negatywnych opinii, ale podobno problem jaki w niej tkwił został naprawiony. Natomiast o działaniu Futaby nic złego nikt nie mówił. Wielkim minusem T6ex (przynajmniej dla mnie) są bardzo drogie odbiorniki w przeciwieństwie do DX6i które są w przystępnej cenie. Jak już mówiłem myślałem też nad opcją 35 MHz+ moduł. Do wydania mam 800zł, aparatura ma służyć na razie do elektryków, chociaż kto wie co czas przyniesie, może stanę się posiadaczem jakiegoś spaliniaka ;). Liczę na waszą pomoc , Please Help Me!

Pozdrawiam Artur!

Gość Anonymous
Opublikowano

A może MX-12? ;) Gdzieś widziałem jedną w giełdzie :)

Kup nadajnik najlepszy na jaki Cię stać :)

madrian - jedyna wada MX-12 i 16 to fakt, że mają wbudowany moduł i ewentualne przejście na 2,4 GHz wymaga zakupienia wewnętrznego modułu. Poza tym to bardzo fajne nadajniki i można je polecić.

Opublikowano

Kup Graupnera MX-16s

A może Sanwa RDS 8000 :roll:

A może MX-12? ;)

Każda sroczka swój ogonek chwali.

Kup Spektrum DX7. :rotfl: :twisted:

A tak na poważnie:

Pierwszą moją aparaturą z komputerem była Sanwa RD6000Super.

Drugą, i nadal jest Spektrum DX7.

Gdybym dzisiaj był na początku swojej drogi modelarskiej i miał wybrać między nimi, to wybrałbym:

Sanwa RDS 8000

Pozdrawiam

Gość Anonymous
Opublikowano

A może lepiej zakupić aparaturę Turnigy 9X? Poczytaj na forum 0 jest o niej wątek na kilkanaście stron. Istna kopalnia wiedzy, opinii i domysłów. Ja sam przymierzam się do tego nadajnika pomału.

Gość Anonymous
Opublikowano

Szczepan, a może kolega Artur nie preferuje pulpitówek? :)

Opublikowano

Witam

Szczepan Prima Aprillis był 4 dni temu. Z taką aparaturą to można latać na bezludnej wyspie i tylko w nocy, co by się ryby ze śmiechu nie potopiły.

Ta cena to chyba taka dlatego, że to zabytek z minionej epoki - 35MHz.

Młodzi to teraz tylko na 2,4GHz latają. Cała reszta to badziew.

Tak na marginesie, kolekcjonuję takie starocie i gdybyś miał ten egzemplarz na pozbyciu, to chętnie go przyjmę jako eksponat do kolekcji :wink:

Gość Anonymous
Opublikowano

PPompka - nikt ci nie powiedzial ze nie to sliczne co blyszczy? Pomysl pare razy zanim cos napiszesz.

Leszek, więcej luzu :) Kilka ostatnich postów w tym temacie to OT :)

Opublikowano

madrian - jedyna wada MX-12 i 16 to fakt, że mają wbudowany moduł i ewentualne przejście na 2,4 GHz wymaga zakupienia wewnętrznego modułu. Poza tym to bardzo fajne nadajniki i można je polecić.

Za to możesz mieć nadajnik dwusystemowy. :wink: 2,4GHz w towarzystwie a 35MHz przy FPV lub przy kiepskich warunkach terenowych.

A przeróbka zajmuje góra dwie godzinki, a potem tylko pstrykanie przełącznikiem i mamy różne systemy.

Opublikowano

Osobiscie posiadam MX-12 juz ponad 2 lata zadnych problemow z nia nie mialem,ponadto pakiet oryginalny trzyma dobrze do dzis,w sezonie laduje gora 2 razy nadajnik ponadto odbiorniki sa tanie dlatego moge sobie pozwolic zeby miec ich 5-6szt. najtansza opcja Corona synteza za 22$.

Opublikowano

Wnioskując z wypowiedz najlepszym wyborem jest MX-16s + ew. moduł 2,4 GHz lub Sanwa RDS 8000, tak ? Szczerze mówiąc bardziej się przychylam ku Graupnerowi :) A co ze Spektrum ? DX6i nie zdałby egzaminu ?

Opublikowano

Potwierdzam.

Z odbiornikiem Corony nie mam z nim żadnych problemów, a z oryginalnym Graupnerowskim na SPCM to musi być bajka :D

Jetem latam do granic widoczności zero problemów.

Na hali również, nawet gdy telefon zadzwonił będąc przy samym nadajniku, co podobno potrafi zakłócić, mi nic nie za szwankowało.

8ch z czego 5 proporcjonalnych, można sobie przypisać "wszystko pod wszystko" co jest bardzo dobrą opcją.

Zakupiłem u kolegi z forum, i jestem bardzo zadowolony :)

Opublikowano

Witam

nawet gdy telefon zadzwonił będąc przy samym nadajniku, co podobno potrafi zakłócić

Yhy, taaak, a świstak siedzi i zawija w te sreberka :lol:

Podczas lotów mam włączoną słuchawkę bluetooth i niejednokrotnie rozmawiałem podczas latania i... Wiecie co? Nie dacie wiary, ale mnie to zdziwiło bardzo. Nic się nie zakłócało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.