lekarz Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Witam, Otoż mam samolocik: - axi2814/12 - regulator advenced 40 plus - Ray Li-pol 1600mAh 11.1V/3S1P Pelikan ( SPUCHNIĘTE:( ) Otóż ogniwa są nieco spuchnięte ale dają 12.25 V. Jakiś czas temu zaczął się odłączać silnik przy maksymalnych obrotach. Potem przy nieco niższych. Obecnie gdy silnik wyłączy się ( samoistnie ) muszę odczekać nawet parę minut aby go ponownie włączyć bo nawet odbiornik i serwa nie działają. Podłączyłem woltomierz. Zacząłem przesuwać gaz do przodu. Napięcie spadało od 12,25 do 9,8 i następowało gwałtowne odcięcie. Podłączyłem zwykły akumulator samochodowy zamiast Lipoli. Włączam silnik na 10% mocy po 3 minutach wyłącza się (razem z odbiornikiem). Czekam 1min i otrzymuję sygnał iż odbiornik znów działa. Jaka może być przyczyna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozi27 Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Stawiam na lipole.prad moze pokazuja ale przy max obciazeniu gwaltownie spada napiecie i regiel odcina blisko 9V na pakiet, i na Twoim miejscu nie bawilbym sie spuchnietymi Lipolami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lekarz Posted April 5, 2010 Author Share Posted April 5, 2010 A co jeśli podobna sytuacja występuje przy innych źródłach zasilania? Czy mogą być to za słabo zlutowane styki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodzioch Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 witam. Li-pole spuchniete to już raczej ich żywot dobiega końca. Jezeli na akumulatorze samochodowym zachowanie jest podobne to sprawdź dokładnie jak zacowuje się napięcie 5V z BECa. regulatora. Jeżeli cały czas jest 5V to wina może być odbiornika skoro nawet serwa nie działają. Brak impulsow z odbiornika wyłączy silnik( zabezpieczenie aby przy zaniku łączności model nie odleciał) .Podepnij odbiornik pod pakiet 4,8V i machaj serwami może objawy sie powtórzą - serwa przestaną działać. Będzie to wina odbiornika. Wszystko to oczywiście pod warunkiem że nadajnik jest sprawny. Trzeba eliminować poszczególne elementy zestawu RC. Posprawdzaj dokladnie napięcia zasilania odbiornika i nadajnika. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
lekarz Posted April 5, 2010 Author Share Posted April 5, 2010 A co sądzisz o mojej teorii ze stykami ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozi27 Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 Ale osobiscie bym sprawdzil programowanie regulatora i je powtorzyl. Mialem podobna sytuacje ale przy pakiecie 2S ,regiel samoczynnie sie przestawil na 3S. Link to comment Share on other sites More sharing options...
meteor Posted April 5, 2010 Share Posted April 5, 2010 BEc się przegrzewa i odcina napięcie odbiornikowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lekarz Posted April 6, 2010 Author Share Posted April 6, 2010 Przeprogramowałem regulator i nic. Próbowałem z różnymi śmigłami i nic. Będę musiał wywalić wszystkie bebechy:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.