KrzysiekB. Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Witam !! Tak jak wiel z Was, tak też ja postanowiłem zbudować swojego TOTO-a . Na wstępie odrazu powiem, że z modelarstwem nie miałem nigdy doświadczenia. Jestem totalnie zielony w tej dziedzinie lotnictwa. Znając swoje zdolności artystyczne i w ogóle - mam świadomość, że ten model może nigdy nie polecieć ale mimo to chcę się podjąć tego zadania i spróbować stworzyć coś swojego. Założenia wstępne: Póki co (do okresu koło wakacji) planuje TYLKO zbudować kompletną konstrukcję TOTO-a, w późniejszym czasie będę chciał go doposażyć w całą niezbędną elektronikę (oprócz nadajnika, posiadam E-sky 0404). Podyktowane jest to względami finansowymi oczywiście... Czytając tematy z relacjami tworzenia modeli - wiem, że moge liczyć na Waszą pomoc za co będę ogronie wdzięczny. Nie będę improwizował, bo żeby to robić, trzeba się trochę na tym znać ! Niebawem pokaże co już uskubałem. Pozdrawiam!
kumza Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Pozdrawiam czekam na relacje z budowy pamiętaj lepiej się nie spieszyc i robic to dokładnie tak jak jest w planach to poleci xD
upgrayedd Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Witam. Życzę powodzenia w budowie i oblocie. Jak byś czegoś nie wiedziałem zajrzyj do mojego tematu - tam jest wszystko dokładnie opisane, i życzę pomocą via PW.
Gość Squa Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 No to powodzenia pomocy napewno nie zabraknie
KrzysiekB. Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Wyciąłem już pierwsze elementy, ale nie jestem z nich zadowolony więc chyba wytnę nowe (Na zdjęciu tego nie widać, ale są "lekko" krzywe ;p)
piotrwww Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Na tych fotkach mało co widać, ale pamiętaj, że dokładność to podstawa w tym hobby.
merlin1212 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Jako że temat wycinania mam za sobą,podzielę się małym spostrzeżeniem.Pokleiłem plany,wyciąłem, nakleiłem na depron.Wyschło to wyciąłem.Jakie było moje zdziwienie gdy praktycznie te same boki kadłuba po przyłożeniu do siebie maja całkiem inne kształty.Jeżeli schodziły się dobrze przodem to część ogonowa miała w skrajnym punkcie przesunięcie około 4-5 cm.Przeanalizowałem problem i znalazłem błąd.Plany sklejone były prawidłowo.Problem leżał w kleju i papierze.Użyłem zwykłego kleju do papieru. Przesączył papier a po wyschnięciu naprężył i przykurczył.Niezrażony niepowodzeniem ponownie wydrukowałem plany i po przymocowaniu szpilkami wyciąłem-wyszło idealnie.
Gość Kuba.K Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Można również wyciąć jeden bok kadłuba, przyłożyć go na depron i odrysować, na pewno wyjdą idealnie równe (potwierdzam, bo sam tak robiłem - można zobaczyć w moim temacie konkursowym)
madrian Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Jako że temat wycinania mam za sobą,podzielę się małym spostrzeżeniem.Pokleiłem plany,wyciąłem, nakleiłem na depron.Wyschło to wyciąłem.Jakie było moje zdziwienie gdy praktycznie te same boki kadłuba po przyłożeniu do siebie maja całkiem inne kształty.Jeżeli schodziły się dobrze przodem to część ogonowa miała w skrajnym punkcie przesunięcie około 4-5 cm.Przeanalizowałem problem i znalazłem błąd.Plany sklejone były prawidłowo.Problem leżał w kleju i papierze.Użyłem zwykłego kleju do papieru. Przesączył papier a po wyschnięciu naprężył i przykurczył.Niezrażony niepowodzeniem ponownie wydrukowałem plany i po przymocowaniu szpilkami wyciąłem-wyszło idealnie. W tym temacie świetnie sprawdza się UHU Spray. Psikasz, przyklejasz, wycinasz a potem bez problemu odklejasz. Przydaje się to zwłaszcza wobec części, które z jednego szablonu musisz wyciąć kilkakrotnie.
KrzysiekB. Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Jeśli chodzi o klejenie planów do depronu, to ja używam taśmy samoklejącej :| wycinam obrys elementu ze sporym marginesem, przyklejam go do okoła taśmą i już. Drugiego boku kadłuba jeszcze nie zrobiłem, ale chyba obrysuje z tego, który już mam. P.S Mam pytanie trochę z innej beczki: Da się jakoś ustawić drukarkę HP Desjhet F370, żeby drukowała "bez marginesów"? Każdą kartkę z planami musze obcinać z 4 stron, i gdy potem przyłożę jedną do drugiej - linie się nie pokrywają ;/
Gość Squa Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Tak to już jest niestety wątpie ze to ustawisz bo ja bylem w profesionalnej drukarni i rowniez wycieli mi tak ze linie sie nie pokrywaja ;\
darek_op Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Każdą kartkę z planami musze obcinać z 4 stron Wystarczy obciąc tylko z dwóch stron. Następną częśc wydruku nakładasz na poprzednią i dosuwasz do wydrukowanych znaczników.
Gość Squa Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 KrzysiekB. napisał/a: Każdą kartkę z planami musze obcinać z 4 stron Wystarczy obciąc tylko z dwóch stron. Następną częśc wydruku nakładasz na poprzednią i dosuwasz do wydrukowanych znaczników. Dokładnie tak samo robiłem ; )
Vespa Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Ja, gdy drukuję z części, zawsze ustawiam dodatkową zakładkę w opcjach drukarki, np. 3 mm. Jest wówczas możliwość łatwiejszego dopasowania i nie ma bata, żeby się to nie spasowało. Jeśli chodzi o oprogramowanie to np. Corel Draw ma opcję drukowania z podziałem na strony i umożliwia robienie zakładek.
KrzysiekB. Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Żeby nie było, że praca staneła; ). Cały czas coś długie przy tym modelu, i cały czas z różnymi efektami. Ja nie wiem, czy to takie trudne jest wyciąć prosty element "prosto", czy to ja jestem taki uzdolniony, ale narazie z żadnej części nie jestem zadowolony;p, wszystko jakieś koślawe wychodzi niestety.. Ale staram się jak mogę. Co do szablonów części depronowych: Ja postanowiłem przypinać je szpilkami, jakoś najmniejszy problem mi sprawiają: Elementy balsowe (sklejkowe) byłem zmuszony wycinać dzisiaj wyżynarką elektryczną. A chciałem ręcznie, tą piłką którą zawyczaj używacie, tylko na całe moje miasto, nikt nie miał do sprzedania takiego sprzętu :|. Ma być dopiero w tym tygodniu.. zobaczymy Dlatego wyszło coś takiego: To tylko 2 elementy, bo tyle narazie obzdjęciowałem. Jutro postaram się zrobić coś jeszcze, i też pokaże to na forum Pozdrawiam!.
Gość Anonymous Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Przy wycinaniu w sklejce/ balsie zwracaj uwagę na kierunek słoi.
KrzysiekB. Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Przy wycinaniu w sklejce/ balsie zwracaj uwagę na kierunek słoi. Czyli jak muszą być ustawione?
Gość Anonymous Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 W tym modelu akurat masz zaznaczone kierunki - Przez długość / szerokość idą "linie"(taki wywinięte). Tak samo powinny iść słoje.
KrzysiekB. Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 A nawet o tym nie pomyślałem:D, Ale widze, że jest dobrze. Dzisiaj wkleiłem sosnową listwę w obydwa boki kadłuba: (wybaczcie, że akurat TYM postanowiłem przygnieść tą listwę, ale nie miałem nic innego pod reką . Kolekcja jakby co nie moja ) depronową wręgę: i wręgę ze sklejki, Użyłem do tego preparatów pokazanych na zdjęciu powyżej. Czekam aktualnie na wyschnięcie. Jak wyschnie, wkleje wręgę silnikową Poza tym przygotowałem sobie też dolny i górny dźwigar. Zrobiłbym to wszystko dużo szybciej, tylko ja zawsze przykładam element do elementu po 30 razy, zanim wzbogace je klejem:D stąd takie opóźnienia Pewnie jeszcze niewiele można na tym etapie powiedzieć, ale jakby co to wysłucham wszelkich uwag! Pozdrawiam!.
Gość Kuba.K Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Ładna kolekcja :lol2: :lol2: Jak na razie ładnie Ci idzie, tak trzymać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.