Skocz do zawartości

Zasilacz Xbox

Artek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przez przypadek stałem się właścicielem zasilacza od konsoli Xbox, zasilacz ten ma 16 A na lini 12V. Chciałbym go wykorzystać do podłączenia ładowarki , zaletą jakiego rozwiązania w porównaniu do zasilacza komputerowego jest bezgłośna praca i zwarta estetyczna obudowa. Koledzy może już ktoś wykorzystuje Xboxowy zasilacz i może się podzielić doświadczeniami czy wymaga on jakiś dodatkowych przeróbek do zastosowań modelarskich.

Opublikowano

Witam

Przez przypadek stałem się właścicielem zasilacza od konsoli Xbox, zasilacz ten ma 16 A na lini 12V. Chciałbym go wykorzystać do podłączenia ładowarki , zaletą jakiego rozwiązania w porównaniu do zasilacza komputerowego jest bezgłośna praca i zwarta estetyczna obudowa. Koledzy może już ktoś wykorzystuje Xboxowy zasilacz i może się podzielić doświadczeniami czy wymaga on jakiś dodatkowych przeróbek do zastosowań modelarskich.

Żadnych przeróbek poza ewentualnie dodaniem włącznika (zwieranie PWRON (PIN7) do +5VSB (PIN8)) ten zasilacz nie wymaga. Uważam że jest to dużo lepsza opcja od wszelkiej maści przeróbek ATX. Ja u siebie wyprowadziłem na zewnątrz płytkę z gniazdami do zwykłych bananków i z tego zasilam ładowarkę (a właściwie to zasilałem, bo teraz "jadę" na zasilaczu od Thinkpada).

Pozdr.,

Michał

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Podpinam się pod wątek.

Zakupiłem na allegro zasilacz od Xboxa i mam problem. Chciałem go zastosować do zasilania ładowarki ale nie mogę „znaleźć” 12V.

Między stykami plus i minus miernik pokazuje 4,85 V. Między plusem a pozostałymi stykami 1,2,3,4,5,6 jest 5,18 V.

Zasilacz jest nie sprawny czy dopiero pod obciążeniem będzie 12V.

Jeżeli tak to proszę o podanie które styki należy wykorzystać.

Widok wtyczki

tabliczka znamionowa

A może wystarczy go tylko "wystartować"? Dioda pali się na żółto może to "standby"

Na stronie 9 coś znalazłem ale ze mnie elektronik ja z koziej :ass: trąba to i tak nic z tego nie rozumiem

Opublikowano

Jeśli zewrzesz pin 7 z masą to włączysz zasilacz i wtedy na 6 pinie będzie 12V.

Jest jak piszesz. Dziękuję.
Opublikowano

Jeśli zewrzesz pin 7 z masą to włączysz zasilacz i wtedy na 6 pinie będzie 12V.

Być może różne wersje (pochodzące z różnych wersji konsol) zachowują się różnie, ale te zasilacze startują po zwarciu +5VSB z PWRON (PIN7 i PIN8). Tak długo jak te piny są zwarte, zasilacz podaje 12V między PIN4..6 i PIN1..3, nawet bez obciążenia.

Pozdr.,

Michał

• 1 rok później...
Opublikowano

A wyjaśni mi ktoś jak?

Prosił bym zdjęcie na płytce podpisane liczbami i jakiś spis np, 1 masa, 2 12v itp.

Edit omg, tylko wkleiłem linkt do aukcji i już ktoś z tego forum się ze mną licytuję co za bezczelność :evil:

Edit 2 co jest od razu jak zalicytuję więcej to on odrazu mnie przebija??!

Edit 3 lol2 koleś który wystawił aukcje uczestniczy w niej co jest??

Opublikowano

A wyjaśni mi ktoś jak?

Może po kolorach kabli. U mnie trzy pary (czarny z żółtym) dają po 12V natomiast czerwony z niebieskim są zwarte.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.