Gość Kuba.K Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 I FPV staje się coraz popularniejsze :mrgreen: http://www.joemonster.org/art/13988/FPV_czyli_i_ty_mozesz_zostac_pilotem_bez_licencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Coraz bardziej się boję o tą dziedzinę modelarstwa :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Też się boję dlatego też omawiam z kolegami i instruktorami kurs pilotażu dla modelarzy FPV. W planie m.in. teoria lotu, prawo lotnicze,przepisy ruchu lotniczego, meteorologia, radiokomunikacja. Problem jest jeden - pełen przyśpieszony kurs to 2 tygodniowy obóz ... A teraz wytłumacz dziewczynie, żonie, dzieciom że musisz wyjechać na wakacje sam na 2 tygodnie ... Myślimy, działamy ale to trudny temat ... Kurs weekendowy to już jak widać co najmniej 5 sobót/niedziel ... Tym nie zajmują się młodzi nastoletni modelarze a raczej osoby trochę starsze, posiadające co najmniej prace [studia] oraz inne obowiązki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Problem jest jeden - pełen przyśpieszony kurs to 2 tygodniowy obóz .. Czegos Ty Pawel nazbieral az na dwa tygodnie? Jeszcze jako przyspieszony? :mrgreen: Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Mi chodzi o to ze teraz kazdy moze sobie kupic taki zestaw i latac. A wiadomo ze kadzy z nas lata na własne ryzyko. Teraz tylko czekac az jakis pilot awionetki nie zaywazy naszego modelu.... Chyba nie musze dalej tłumaczyc o co mi chodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Nie ja tyle znalazłem a tyle mi instruktor podał tego Ja bym sie ograniczył do prawa, nawigacji i radiokomunikacji. Nie ma wiekszych problemów aby zorganizować takie szkolenie, sami mozemy wybrac program. Ja podaje to jako informacje [możliwość] ale nie żebym jakoś gonił ten temat jako najistotniejszy bo i nie latam tak, nie mam w okolicy nikogo kto tak lata itd. Mam temat na tapecie jako odzwierciedlenie potrzeby ale to od kolegów zależy czy będą zainteresowani kursem, ile ma trwać, gdzie ma się odbyć a także właściwie i decydujecie sami czego ma on dotyczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Spokojnie mógłbyś mocno ograniczyć ten kurs do przepisów ruchu lotniczego, a konkretnie do przepisów i procedur w poszczególnych strefach przestrzeni powietrznej. Czyli gdzie NIE wolno latać i jak sprawdzić czy nie jesteśmy w takim miejscu. Teoria lotu - każdy kto zaczyna się zajmować lotniczym modelarstwem i tak to musi poznać, żeby w ogóle zacząć latać. Jak się bierze już za FPV to zwykle i tak to zna. Radiokomunikacja - Nam z wieżą rozmawiać nie kazano. :wink: A jeżeli latamy już w okolicy gdzie kazano, to zwykle lokalny kontroler ruchu poda nam wszystkie wymagane procedury. Na lotniskach prywatnych, stricte modelarskich - właściciele ustalają przepisy komunikacji. Meteorologia - W pewnym sensie mogłaby się przydać, ale jeśli mówimy o zestawach "dla każdego" czyli o zasięgu góra 1km, a zwykle ok. 500m to raczej zjawiska pogodowe nam nie straszne i przekroju atmosfery znać nie musimy. Byle wiedzieć, że w górze wiatr jest silniejszy niż przy ziemi i może zmieniać kierunek, a na froncie burzy lepiej nie latać. Na przeloty raczej się nie weźmiemy. Nawigacja też raczej powinna się ograniczyć do orientacji w terenie i umiejętności wyszukiwania punktów orientacyjnych. A taki kurs można zrobić w dwie godziny lub dać kilkustronnicowy bryk do opanowania. Nie pilotujemy maszyn osobiście i nie latamy na przeloty, nie korzystamy z radiolatarnii i systemów ILS. Mało kto lata na lotniskach, a jak już ktoś lata, to są tam określone lokalnie procedury. Wiem, że pomysł z płatną modelarnią ci nie wypalił, ale kombinuj dalej. Kurs jaki wyszykowałeś, w Czechach i na Słowacji, po zakończeniu daje licencję pilota ULM - też zagwarantujesz coś takiego? :wink: Nam aż takie wymagania nie są potrzebne szczególnie w zakresie "dla każdego". Jak ktoś się bierze za latanie wyczynowe FPV to już całkiem zmienia warunki i dostępność. Jak na razie jedynym zestawem FPV "dla każdego" jest drona firmy Apple która ma w tym roku pokazać się na rynku. Cena szacowana jakieś 6-10 tys pln, zasięg pewnie ze 200m metrów i sterowana I-Phonem. :wink: Chciałbym zobaczyć jak uczysz nabywców teorii meteorologii radiokomunikacji i nawigacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 grunt że forum podlinkowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Jeden artykul a Ert juz ogolnopolskie szkolenia zaczyna prowadzic Joemonster zaczal latac modelem z kamerka, nawet tutaj konto zalozyl. Domniemam ze stad wlasnie pojawil sie, nota bene bardzo fajny, artykul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Płatna modelarnia to nie mój pomysł, a szkolenie było omawiane dawno [tj. wyczyny Kefira], teraz tylko konkretyzowałem pewne rzeczy bo trafiłem na odpowiedniego człowieka który posiada stosowną wiedzę, uprawnienia i doświadczenie. A na to jeszcze hop mi ten temat no to pomyślałem że coś dołożę od siebie w temacie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 A dla kogo chcesz robic te szkolenie? Tak pół żartem, pół serio: 100 osob lata fpv w Polsce, 80 w zasiegu wzroku. 20 osob lata (badz chce latac) daleko z czego 18 zna prawo, 19ty poznal a filmikow 20tej osoby jeszcze nie bylo na necie Aa, zapomnialem, powyzej 1km lataly w Polsce 4 osoby z czego 3 zgodnie z prawem, jeden nie wiedzial (ale juz wie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Czy powiedziałem że szkolenie robię :?: Sprawdzałem możliwości, próbowałem ogarnąć zakres itd. dlatego ze ta forma latania jest nowa i rośnie, dość szybko. Poczekamy jeszcze troche na proste [tanie] zestawy kamer i się zacznie robić gorąco. Tylko po to aby nie obudzić się z palcami [jak nie całą ręką do łokcia] w nocniku poruszyłem temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 zło, szatan i orzeszki ziemne felixa!! miłego łikendu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Qba znowu coś brał PS. wole pistacje :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 Dopóki sprzęt będzie ogólnodostępny i nie będzie wymagał zezwoleń bądź licencji,jedyne szkolenie jakie będziesz mógł przeprowadzić to jak cały nie wpaść do nocnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 1 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2010 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.