Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 A więc spodobał mi się samolot JUNKERS JU 52. Znalazłem na forum plany poglądowe tego samolotu w wymiarach rzeczywistych. Więc odnośnie tego samolotu mam kilka pytań : 1. Jak zrobić ( przeskalować ) plany do modelu tego samolotu ? 2. Czy może być to depronowiec o długości ok. 2m ? 3. Czy będie mógł posłużyć jako trenerek ? 4. Czy dam radę go zrobić jako prawie 2 model ( temat niżej opis śmierci TOTO w trakcie budowy) ? 5. Jakieś uwagi ? Oto rysunek poglądowy SAMOLOTU ( nie modelu )
Y/F-22 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 1. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=6475 http://www.download.net.pl/3425/Posteriza/ 2. Wszystko da się zrobić ale licz się z tym że będzie to trudna i żmudna robota, wzmacnianie itp, ja bym brał KIT-a. 3. Według mnie za szybki jako trenerek. 4. Wątpię, zrób najpierw ToTa to zobaczysz ile trzeba w to włożyć roboty. 5. Trzy silniki....dużo problemów z okablowaniem i elektroniką i pakietem/pakietami.... oraz regulatorami
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 1. ? 2. Wszystko da się zrobić ale licz się z tym że będzie to trudna i żmudna robota, wzmacnianie itp, ja bym brał KIT-a. 3. Według mnie za szybki jako trenerek. 4. Wątpię, zrób najpierw ToTa to zobaczysz ile trzeba w to włożyć roboty. 5. Trzy silniki....dużo problemów z okablowaniem i elektroniką i pakietem/pakietami.... oraz regulatorami 1. Chodzi mi o to jak z tego rysunku poglądowego zrobić sobie plany w skali modelu tak żebym miał jakieś odniesienie. 2. Mam 8 arkuszy depronu na zbyciu wiec z checia zaryzykuje. 3. Z jednym silnikiem bedzie wiec nie bedzie taki szybki 5. Jak wyzej
Y/F-22 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Hola hola, za daleko zaleciałeś, chcesz robić dwu metrowy model bez normalnych planów i to z depronu....jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić....
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Ja też Dlatego pytam na forum jak to zrobić
Y/F-22 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Ale chyba nikt z forum nie robił jeszcze tego modelu z depronu, z jednym silnikiem i bez planów, radzę odpuść sobie.
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Nie ma takiej opcji Co najwyżej to mogę zmniejszyć model do około 1m Ale trzeba chociaż spróbować . Do odważnych świat należy Pozdro
ertman_176 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Daruj sobie, model za trudny dla ciebie :wink: Co nie oznacza że zadanie jest nie do wykonania :wink:
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 No to jeśli jest teza " za trudny " to może będą i argumenty dlaczego ? Bo inaczej nie odpuszcze trudna budowa ? Oblot ? Czy co ?
Y/F-22 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Wszystko, i oblot (kto widział tego junkersa z jednym silnikiem ? ) i budowa......i umiejętności pilotażu.....
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 (kto widział tego junkersa z jednym silnikiem ? ) Ja ;D W wyobraźni , i wcale tak źle nie wygląda
Adam G. Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 A ja myślę, że depronowy Junkers bez planów, to bardzo dobra alternatywa dla kogoś, kto nie potrafi sobie poradzić z budową TOTO-0. :crazy: :lol2: :crazy: :lol2:
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Heh. No z tym TOTO to wyszło jak wyszło ;/ Ale buduje sie nowy TOTO
Janosik72 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 To zbuduj kilka modeli typu Toto ,Rwd , potem sie przesiadz na balse zbuduj znow kilka modeli jak wyjda , zacznij myslec o Junkersie Ps co to Ju z jednym silnikiem ? :mrgreen: Jan
karambolis8 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Silniki na skrzydłach to mogą być atrapy. Jaka jest trudność budowy Junkersa? Sam się zastanawiałem nad budową tego samolotu (mam małe doświadczenie). Czytam ten wątek i nic konkretnego z niego nie wynika. Przecież kadłub Ju 52 jest bardzo podobny do RWD w budowie, więc na czym polega problem? 2m to może przesada, ale 1m? Raczej do zrobienia. Nawet rowkowany depron aż się prosi, żeby go wykorzystać jako imitację blachy falowanej...
Janosik72 Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 No co tu mam powiedziec ? faktycznie 2m to nie metr !!! w dodatku z depronu :-) jeden silnik i atrapy ? :wink: no w sumie mozna zrobic z samymi atrapami jako szybowca tylko jedno male pytanie - po co Jak model to model prawdziwego z TRZEMA silnikami a nie z jednym i dwoma atrapami ciezar modelu z trzema silnikami i zasilaniem do nich wymusi dosc mocna konstrukcje budowy , jesli ma to latac a nie stac na polce :mrgreen: spoko juz sie wylaczam z kolejnego lotniskowca Jan
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 To zbuduj kilka modeli typu Toto TOTO-0 właśnie 2-go buduje Ps co to Ju z jednym silnikiem ? :mrgreen: 2 na skrzydłach to miały być właśnie atrapy tak jak mówi kolega karambolis8, Również zauważyłem podobieństwo kadłuba do rwd5. Jest tylko problem jak ruszyć bez planów ;D Albo samemu coś wykombinować albo szukać i jeszcze raz szukać . ;]
Eski Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 Squa- Ja proponuję Ci abyś posłuchał kolegów i dał sobie siana z tym. Ja osobiście pokusiłem się na budowę Pipera Cub J3 który jest dla niedoświadczonych budowniczych i możesz mi wierzyć lub nie jest to Cholernie Trudna sprawa. Ja rozumiem, że pięknie wyglądają zbudowane modele przez bardzo doświadczonych modelarzy. Jednak jestem 110% pewien, że wywalisz kasę zniechęcisz się i taki będzie finał imprezy. Ja mam Plany , Pomocnego Przyjaciela który zawsze służy mi pomocą a i tak są problemy. Ty zaś nie masz planów, nie masz doświadczenia , nie masz pomocnego ów przyjaciela więc z tego co widzę pozostaje Ci Twoja wyobraźnia, też rozumie Twój zapał bo na pierwszy model chciałem kupić P-47 z silnikiem tak wielkim, że w myślach moich się on nie mieścił, spuść wodze wyobraźni i zejdź na ziemię wyjdzie Ci to na dobre. Eski
Gość Squa Opublikowano 1 Maja 2010 Opublikowano 1 Maja 2010 No jak w temacie to tylko pomysł ;D Poważnie sie do tego nie zabierałem bo najpierw planuję skończyć TOTO i potem myśleć o wicherku 25 z CNC
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.