ECO400 Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Witajcie. W ten weekend miałem trochę wolnego czasu i zrobiłem sobie małą platformę do polatania przed domem. Koncepcja modelu powstawała w czasie budowy, nie wzorowałem się na niczym ;-) taka tam luźna twórczość. Materiały jakie użyłem do budowy to: styrodur 9mm, listwy sosnowe, sklejka 3mm (łoże silnika), balsa (belki ogonowe) oraz tkanina szklana do zalaminowania dziobu. Waga gotowego do lotu z pakietem 2200mah do zasilania RC oraz FPV wynosi 800g. RC: -ESC 30A -silnik TP Black od ESA-y -3x serwa 9g -pakiet 3s 2200mAh WIDEO: -nadajnik 800mW 1,3GHz -kamera 480 linii Panasonic -OSD Remzibiego Tak- wiem, wiem ze jest brzydki jak noc ale to wersja testowa. Jeśli koncepcja się sprawdzi zrobię drugi taki model z EPP i rozpiętość około 1,6m. Teraz trochę zdjęć: Wyważenie zrobiłem na 40mm od natarcia. A tak wygląda moje przydomowe lotnisko ;-) Sorki za jakość zdjęć ale na dworze już ciemno. Próbowałem robić z lampą błyskową ale efekt był jeszcze gorszy :-/ Co do rozmieszczenia elektroniki FPV to jeszcze nie jest to dobrze zrobione (na razie tylko przymiarki) bo muszę przelutować kable, ponieważ są za długie. Belki ogonowe są wycięte z twardej balsy 5mm i wklejony w skrzydło (łączą się z dźwigarami w skrzydle). Modra została zalaminowana jedną warstwą tkaniny 80. W skrzydle są dźwigary sosnowe 2szt. 3x5mm. Płaty wycięte w styrodurze i pokryte papierem pakowym na wikol oraz taśmą pakową na natarciu i spływie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Hm, jako odśnieżacz do Transportera, pasuje idealnie A serio to bardzo mi się podoba ta konstrukcja, bo sam o takiej myślałem. Powiedz jak z lataniem. Brak wzniosu, czy uszu rekompensują stateczniki. jak lata, gdy włożysz mu ciężarek 0,5 kg (kamera do filmowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Oblot dopiero w sobotę będzie jak dojdzie kamera i będę mógł coś pokazać na forum. Co to wzniosu to skrzydła mają około 2* i lotki. Stateczniki pionowe mogą być trochę za małe ale okaże się w praniu. Co do obciążenia 0.5kg to raczej nie wchodzi w grę bo w modelu jest za słaby silnik (dzwonek Tower Pro). Wersja z FPV waży 800g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Witajcie. Dzisiaj mimo, że wiał spory wiatr postanowiłem oblatać brzy-dala. Ustawiłem D/R na 70% (lotki) i 50%(ster wysokości). Pierwszy start i... poleciał ale model trochę nerwowy. Lądujemy i zmieniamy lotki na 50%. Teraz już jest wszystko powinno być ok, więc lecimy. Model lata ładnie i jestem z niego zadowolony w 90%. Pozostałe 5% to to że mógłby być sporo ładniejszy i kolejne 5%, że jest trochę niestabilny (ale to będę mógł określić dopiero jak polatam w bezwietrzną pogodę). Oblot odbyłem z ciężarkiem 160g imitującym kamerę. Kolejny lot już z kamerą Aiptek C100 HD. Oczywiście mam film tylko jeszcze muszę go okrzesać i wstawić do Internetu. Modelem latałem z pakietem 3s 1300mAh i po 10 minutach latania z pakietu ulotniło się tylko 800mAh Mam ochotę wsadzić na tego malucha FPV i Aipteka HD ale nie wiem czy to nie przesada jak na tak mały model... Kolejny model będzie tej samej koncepcji z tym że rozpiętość 140-150cm. Wykonam go EPP. EDIT: Panowie jest film. Co prawda "obrobiony na kolanie" ale jest :roll: . Nagrywałem w jakości HD 720p i 8 minut materiały zajęło 380MB. Zmniejszyłem do 640x480 i wstawiłem na YT. Rozmiar 108MB. Miłego oglądania :faja: Film się jeszcze nie przetworzył. Docelowa jakość powinna być za około 15-20min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmaverick Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Ten model ma za mala rozpietosc. i to wedlug mnie mocno za małą. jest niestabilny i to widać. Poza tym widac ze kamera swoje waży. Krotko mowiac, nie wróże owocnej wspolpracy ciezkiej kamery i tego platowca. Szkoda kamery bo mocniej Cie dmuchnie i sie zwiniesz w kora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Ten model ma za mala rozpietosc. i to wedlug mnie mocno za małą.To ja wiedziałem od samego początku ale chciałem gdzieś wykorzystać mały silnik który miałem. Docelowa platforma będzie miała 1,5m.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.