kojot Opublikowano 29 Maja 2007 Opublikowano 29 Maja 2007 cześć, Uzgodniliśmy (lotniskowo) po długich bojach z Allianz warunki opcji ubezpieczenia OC dla modelarzy latających RC. Opis na stronie lotniska Parzniew . Uwaga - jest opcja dla modeli do 25kg! Może komuś się przyda. Lotniskowo rekomendujemy posiadanie OC. -- Pozdrawiam, Krzysiek "kojot" Choroszko
Tomek Opublikowano 29 Maja 2007 Opublikowano 29 Maja 2007 O wreszcie ktoś pomyślał . Tylko mam pytanie bo umowy nie ma . -Czy dotyczy to też latających w miejscach nie oznaczonych np własna łąka? -Czy trzeba być gdzieś zrzeszonym . I co pisze drobnym drukiem ? Czyli najważniejsze w całej umowie
kojot Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Opublikowano 29 Maja 2007 -Czy dotyczy to też latających w miejscach nie oznaczonych np własna łąka?-Czy trzeba być gdzieś zrzeszonym dotyczy, nie trzeba - OC jest ubezpieczeniem indywidualnym nic nie wiem o drobnym druku, ale niestety - to zawsze wychodzi w praniu :twisted: mamy na lotnisku 5-6 takich polis, może niestety kiedyś przetestujemy :ass:
Air Opublikowano 15 Września 2009 Opublikowano 15 Września 2009 Ja niebawem ubezpieczam się w Allianz właśnie. Ubezpieczenie kosztuje o ile pamiętam 80zł i obejmuje szereg rzeczy jakie robi się w życiu (nie tylko latanie modelami). Jeśli chcecie, to na komputerze mam ogólne warunki tego ubezpieczenia - mogę udostępnić.
pawel4090 Opublikowano 15 Września 2009 Opublikowano 15 Września 2009 Air, z chęcią zobaczę warunki ubezpieczenia, już od dawna o tym myślałem...zawsze nie było po drodze...
meloow Opublikowano 15 Września 2009 Opublikowano 15 Września 2009 ja też mam takie ogólne ubezpieczenie od prawie wszystkiego + zapis o modelach latających zresztą temat już był dwa razy poruszany i opisany dość szczegółowo !
TooM Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 zresztą temat już był dwa razy poruszany i opisany dość szczegółowo ! I należy go poruszać jeszcze raz ,jeszcze raz i jeszcze raz...... Wyjaśnię dlaczego. Nasze ubezpieczenia obejmują bardzo wąski zakres i niewielką kwotę w porównaniu do tego jakie szkody może wyrządzić model. W chwili obecnej najrozsądniejsze jest ubezpieczenie w Aianzz o którym pisał Kojot .Jednak gdy na ostatnich zawodach spadł model 30 cm !!! przed moim synem ,zainteresowałem się czy ubezpieczyciel wypłacałby rentę w przypadku niepełnosprawności syna .Owszem Alianzz by wypłacił ale jak byłbyś ubezpieczony w Niemczech.Tam organizacje modelarskie wynegocjowały ubezpieczenie 3000 000 euro od KAŻDEGO zdarzenia obejmując CAŁY swiat w tym również zawody.Sposób likwidacji szkody przetestował Piotrek Eciak kiedy Niemiec wleciał mu modelem w przyczepę na terenie Włoch.Zero problemów! Dlatego trzeba o tym pisać .Może to zmieni świadomość . W Polsce nie ma jednego karnetu na wszystkie stoki narciarskie w jednym paśmie gór więc i o wspólne ubezpieczenie trudno.Mój przytyk odnosi się do panów którzy mienią się reprezentacją wszystkich modelarzy.Podobnie się ma w moim ukochanym środowisu żeglarzy .Oficjalni "przedstwiciele" robią co mogą aby nam amatorom i armatorom uprzykrzyć pływnie i jeszcze na tym zarobić.Mieli n.p. pomysł obowiązkowego ubezpieczenia przez jedynie słuszną organizację. Dopiero oddolne ględzenie podobne do tego jakie tu w tej chwili uprawiam ,coś potrafiło wymusić na "leśnych dziadkach" na etacie.Może więc w modelarstwie też się uda.
meloow Opublikowano 17 Września 2009 Opublikowano 17 Września 2009 ja wykupując OC miałem do dyspozycji czy OC jest na teren polski , UE czy All, naturalnie to był dodatkowy koszt rzędu ok 50PLN.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.