Y/F-22 Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witajcie. Od dłuższego czasu dręczy mnie jedno pytanie.... Nie raz widzę jak podczas budowy niektórzy zamiast zwykłego balsowego kesonu odcinają przód żeberka i przyklejają listwę którą później szlifują ... Tylko jak Wam się udaje uzyskac odpowiedni profil, w końcu krawędź natarcia powinna byc odwzorowana bardzo dokładnie ? I jak szlifujecie takie skrzydło, ja jeszcze nie widziałem tak długich pilników ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Tylko jak Wam się udaje uzyskac odpowiedni profil, w końcu krawędź natarcia powinna byc odwzorowana bardzo dokładnie ? I jak szlifujecie takie skrzydło, ja jeszcze nie widziałem tak długich pilników ? Szlifuje się czymś dłuugim. Np. długą twardą deską z naklejonym papierem ściernym. Wtedy mamy pewność, że natarcie nie wyjdzie krzywe. A kształt skrzydła poniekąd wyznacza nam kierunek szlifowania więc raczej ciężko tu o pomyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Jak potrzeba dokładniejszego odwzorowania to się robi szablony, które się przymierza podczas szlifowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Ja do szlifowania krawędzi natarcia zastosowałem metrowy aluminiowy ceownik, do którego na taśmę dwustronną przykleiłem papier ścierny. Od wewnątrz, dla lepszego uchwytu, wkleiłem dwa drewniane klocki i do nich przykręciłem rękojeść. Podczas szlifowania, dla bezpieczeństwa, przykręciłem do zewnętrznych żeberek wykonane z 4mm twardej sklejki, półżeberka, powiększone o grubość pokrycia kesonu. Wyszło niemalże perfekcyjnie i bez nerwów. Dla pewności okleiłem je jeszcze taśmą pakową, którą dość ciężko przeszlifować. Uznałem, że jaka by nie była, to w końcu nadal tylko sklejka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Mareq, rozumiem że te szablony mocuje się na początku i końcu płata ? Ja innego sposobu opisanego przez Ciebie nie widzę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 ...nie mocuje - przymierza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Y/F-22 Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Albo jeszcze inaczej ! Zrobic szablon żeberka z trudno szlifującego się materiału i przyłożyc do balsowego w skrzydle (z obciętym noskiem), namalowac linię gdzie kończy się żeberko w skrzydle i według tej linii przymocowac do leżącej nieopodal listewki żeberko całe (bez obciętego noska)....i szlifowac a potem dopiero przykleic do skrzydła oszlifowaną listwę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 4 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Albo jeszcze inaczej ! Zrobic szablon żeberka z trudno szlifującego się materiału i przyłożyc do balsowego w skrzydle (z obciętym noskiem), namalowac linię gdzie kończy się żeberko w skrzydle i według tej linii przymocowac do leżącej nieopodal listewki żeberko całe (bez obciętego noska)....i szlifowac a potem dopiero przykleic do skrzydła oszlifowaną listwę.... gmatwasz i wywarzasz otwarte drzwiJan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 nie prościej kupić gotową listwe natarcia? w Końcu aby ręcznie nie szlifować są one dostępne w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 nie prościej kupić gotową listwe natarcia? w Końcu aby ręcznie nie szlifować są one dostępne w sprzedaży. O siet... To jest listwa... o przekroju prostokątnym lub kwadratowym. A czy kolega wie jak wygląda krawędź natarcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr3cik Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 O siet... To jest listwa... o przekroju prostokątnym lub kwadratowym. A czy kolega wie jak wygląda krawędź natarcia? Nie do końca:http://modelarski.com/produkt-Kraw%C4%99d%C5%BA_natarcia_10x14,2505.html http://modelarski.com/produkt-Kraw%C4%99d%C5%BA_natarcia_8x10,2504.html Niemniej trafić w profil taką listwą ... no cóż Ale na pewno łatwiej doszlifować taką listwę niż zaczynać od przekroju prostokątnego (przynajmniej dla mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 O siet... To jest listwa... o przekroju prostokątnym lub kwadratowym. A czy kolega wie jak wygląda krawędź natarcia? Nie do końca:http://modelarski.com/produkt-Kraw%C4%99d%C5%BA_natarcia_10x14,2505.html http://modelarski.com/produkt-Kraw%C4%99d%C5%BA_natarcia_8x10,2504.html Niemniej trafić w profil taką listwą ... no cóż Ale na pewno łatwiej doszlifować taką listwę niż zaczynać od przekroju prostokątnego (przynajmniej dla mnie) Też masz rację. To są gotowe listwy które też trzeba po swojemu doszlifować. Ja robię z takiej o profilu prostokątnym. Docinam z grubsza nożykiem na grubość a później papierek 80tka naklejona na deskę i jazda Wcale długo nie schodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 dobrze sprawdza sie obieraczka do warzyw we wstepnym ksztaltowaniu Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 dobrze sprawdza sie obieraczka do warzyw we wstepnym ksztaltowaniu Jan Potwierdzam. Zawsze tak robie. SZybko i banalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.