malinn Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Kilka fot z wypadu. Pozdrówki dla modelarzy z Klifu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 na ostatnich zdjęciach poznaje Acacie III i Stinga kolegów z F3F 8) chętnie wybrałbym się do Was na zawody, ale przejechać całą Polskę to nie tak mało chociaż kolega Bartek może mieć inne zdanie :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Istotnie były: Sting i Akacja oraz 2x Milenium. Modeliki te świszczą jak trzeba. Co do zawodów f3f to uważam , że lepszego miejsca w Polsce nie ma na zawody. Tutaj jak wieje to równo ( nie to co w górach - raz dusi raz nosi). Wiatr jest bardzo stały , model chodzi jak po sznurku i jest bardzo przewidywalny - nie mówię tu o lądowaniu :wink: Odnośnie więc zawodów gdy wieje równo cały dzień - wszyscy niemal uczestnicy mają równe szanse w zawodach i rywalizacja jest bardziej zdrowa, sprawiedliwa. Mieszkam w Bydgoszczy i mam prawie równo w góry i nad morze. Gdy tylko wieje bez wachania wybieram morze - tylko ze względu na stały wiatr i latanie jak po sznurku Nie twierdzę ,że w górch nie jest fajnie, jest po prostu inaczej. Chyba każdy sobie powinien zdać sprawę , że Gyniakom nie uśmiecha się jechać na zawody w góry , a Góralom nad Bałtyk. Każdemu teraz brakuje czasu , a i z kasą ciężko bo wypad kosztuje....i za cenę wypadu nie jednokortnie można mieć następny model :crazy: Dobrze, że mieszkam pośrodku ;D , a nwet bliżej tych fajniejszych górek :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 masz może więcej zdjęć Akacji? jestem ciekawy jak wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krall Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 No to kontynując zdjęcia z Mechelinek wrzucam kilka z sobotniego wypadu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitplane Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Witam W miedzyczasie zebrało się troche filmów z latania w okolicach Trójmiasta. Nie są to wszystkie filmy, ale Ci co nie widzieli , mogą poczuć smak takiego latania Osłonino - koło Gdyni . Kierunki wiatru E Latanie niemal w mieście Brzeźno - dzielnica Gdańska. Malutki klifek, ale fajnie się lata przy wiatrach N Krynica Morska, wcale nie wyżej, ale bardzo miło przy wiatrach N-NNW Mechelinki- rewelacja. Przy silniejszych wiatrach trudno się ląduje z powodu silnych turbulencji na zawietrznej , ale warto wiatry NE z odchyłkami do N i E To troche mało Trójmiejskie miejsce, ale tylko godzinę jazdy. Nowe koło Grudziądza. Mozna latać na drzwiach od stodoły przy wiatrach E Wracamy do 3city Stogi, kolejna dzielnica Gdańska, bardzo miłe miejsce, lądowanie na plaży. Wiatry raczej N do NNW Za Gdynią, miejscowość Mrzezino. Fajna górka na wiatry S z odchyłkami. Lądowanie na szczycie lub zboczu Gniewino- to już okolice Żarnowca. Spory zbiornik. Duże nachylenie stoku i kierunki wiatru niemal prawie wszystkie Niestety lądowania dość trudne , ale jeśli nie robi się zakrętów pod stok ląduje się bezpiecznie Jest na tyle bezpiecznie że mogły odbyć się bez problemów zawody o Puchar Bałtyku (po raz drugi) Myślę, że okolice Trójmiasta można śmiało ogłosić stolicą lotów zboczowych. :-) Nie wiem czy są podobne miejsca gdzie potrafi wiać tak laminarnie, pewnie i w promieniu 40km byłoby tyle miejsc do latania na tak różne kierunki wiatru jak w tym rejonie Oczywiscie przedstawiam tylko częsć miejsc. Pozdrawiam i zapraszam :-) Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Piotr dodaj jeszcze jakieś dokładniejsze namiary np. GPS i bedzie to super mapa. Myśle że w lato odwiedzę 3city, najchetniej widziałbym zbocze do którego mogę dojść od molo sopockiego i było to max 5km plażą bo dalszej wędrówki kobieta nie przeżyje a jeżdzenie SKM z modelem jest troche denerwujące... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitplane Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 ..., najchetniej widziałbym zbocze do którego mogę dojść od molo sopockiego i było to max 5km plażą bo dalszej wędrówki kobieta nie przeżyje a jeżdzenie SKM z modelem jest troche denerwujące... Takie rzeczy to tylko w..... W lecie plaże są zaludnione plażowiczami i 5 km od mola to troche mało aby spokojnie polatać. Bez samochodu to troche będzie cięzko dotrzeć do w/w miejsc. A do tych ktorych mozna dojechac jakims ZKMem sezon letni odpada na latanie własnie ze względu na ludzi. Współrzednych z gpsa nie mam , ale jesli skontaktujesz sie przed przyjazdem z miejscowymi, powiedza co i jak Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Piotrze a powiedz a jak z klifem w Chlapowie? Czy teraz da sie ladowac czy zagrodzone? 20 czerwca bede w karwi przez 2 tyg i bede mial kilka modeli. A moze znasz inne miejsca w tej okolicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Byłem w Chłapowie tydzień temu. Jest płot 3m za krawędzią klifu i to na całej długości klifu. Co za mendy go postawiły :evil: Latać można ale lądować na klifie lepiej (na stromiźnie) lub na plaży. Zawsze można latać z plaży tyłem do wody ;-) Podobno lepsze miejsce do lądowania jest jakieś 200m na lewo od tego klifu gdzie zwyczajowo lataliśmy. Lata się teraz tam gdzie jest restauracja-bar zrobiony w samolocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Macku ( malin) Na 1 fotce na stronie 5 jest taki model pierwszy z gory ze statecznikiem w ukladzie T . Co to za wymiatacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 To model - Milenium 2m - całolaminat. Szczerzę mówiąc najbardziej mi się wtedy podobał na klifie bo nie lubię modelów z ogonami V ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 A jaki producent bo cos ciezko mi rafic. Przyznam ze kadlubik ma piekna linie wlasnie przez ten pionowy i uklad T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelpiotrek Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Rapier proszę bardzo http://www.wistmodel.com.pl/ kolega lata millenium ale z V na ogonie piękny i szybki model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarc Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Rapier proszę bardzo http://www.wistmodel.com.pl/ kolega lata millenium ale z V na ogonie piękny i szybki model Co do adresu.. radzę wejsc na ten : http://www.wistmodel.com.pl/html.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitplane Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Witam Kontynuując wątek polecam pod rozwagę miejscowość Białogóra i Dębki. Białogóra fajny wysoki na ok 8m klifek i Dębki (przy ujściu Piaśnicy), wydma na ok 5-6m. W Dębkach dodatkową atrakcją jest lądowanie z nad ujścia rzeki (przy odpowiedniej odchyłce) dołączam filmik W Białogórze trafiliśmy na niemal ciszę, ale już w Dębkach wiało solidnie. Oczywiście miejsce kompletnie odpada w sezonie wakacyjnym Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Wczoraj zrobiliśmy sobię Wigilię DNIA DZIECKA na klifie w Mechelinkach. Zabraliśmy dziewczyny i o 10.30 zameldowaliśmy się na Kifie. Kierownik Klifu przyjechał zaraz po nas i zaczęła się zabawa. Potem dojechała cała brać modelarska z modelami różnej maści. Każdy poleciał... Momentami naliczyłem 6 modeli w powietrzu i żaden się nie zderzył. Było kilka wycieczek w las i na dół ale było fajnie. Poznałem kilka nowych osób i się pogadało. Pogoda była dobra. Pierw odkręcił na zachód ale po 14 było już super. Ja wskrzesiłem stare zuni i latałem coliberkiem 1m , a Kolega Maciej N. katował bobola 1m i Elfa Jak zwykle pozdrowionka na wszystkich Lataczy, Znajomych i Tych co dopiero zaczynają przygodę z lataniem Na Klifie jak zwykle pojawił też się problem parkowania aut... Nie wszyscy Ci co przybyli na klif i na łąkę (modelarskie lądowisko) zdawali sobie sprawę z zagrożenia jakie może stworzyć ponad 3 metrowy model ważący 3 kg rozpędzony do 150km/h (czasem pada elektronika,czesem pilot się myli i model spada ), który uderza dziobem w przeszkodę - człowieka, samochód,... Mówiąc takim ludziom, żeby prze parkowali auta robimy to nie na złość tylko dla bezpieczeństwa ogółu. Pilot lądując i mając na środku lądowiska auto bardziej się jeszcze stresuje i może popełnić błędy. Nikt z nas też nie chce nikomu nic zniszczyć (ani aut ani sobie modeli) to jasne. Najbezpieczniej jest więc parkować auta przy lesie i przy krzakach na dole łąki. Modelarze to wiedzą, a Ci co nie wiedzą, to się dowiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Choć pisałem w dziale Imprezy modelarskie o niedzialnym lataniu to wkleje film i tu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Kontynuując wątek polecam pod rozwagę miejscowość Białogóra i Dębki. Piotrze, mozesz dokladnie okreslic te miejsca w ktorych lataliscie ( wspolzedne albo zaznaczyc gdzies na mapie ) Za 2 tygodnie zbieram sie do Karwi i napewno odwiedze rejony Chlapowa ale fajnie miec wiecej opcjii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitplane Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 hmmm, za 2 tygodnie... obawiam się ze bedzie już sporo plażowiczów, chyba ze bedzie wyjątkowo zimno, wietrznie i pochmurno. W Białogórze wejście nr 33. Z buta do wejscia 33 ok 1km chodnikiem. Nie mozna podjechac samochodem. A w Dębkach tuż przy ujściu Piaśnicy, po jej prawej stronie patrząc na N. Ani w Dębkach ani Białogórze nie ma mowy o lądowaniu " u góry" pozostaje tylko plaża wiec sezon wakacyjny jest troche kiepskim momentem na latanie w tamtych miejscach. Pozdrawiam edit/ jestem pewny ze miejscowi szybko wskażą którędy do wejscia 33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.