leszek_c Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Szukałem w szukajce, ale nie mogłem znaleźć. nie wiem jak zamontować śmigło do silnika. Gdy przyłoże śmigło jest kupe luzu od piasty silnika, czy te kóleczka w czarnej ramce to jakieś adaptery lub coś takiego. Czy te śrubki porzy piaście mają do czegoś służyć, oprócz naciagania gumki na nie? Załączam zdjęcia mama AXN Floater-a Dzięki i pozdrawiam http://www.emigranci.co.uk/axn/CIMG5360_1024x768.JPG http://www.emigranci.co.uk/axn/CIMG5361_1024x768.JPG Paweł: fotki max 800x600
MironRC Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 zy te kóleczka w czarnej ramce to jakieś adaptery lub coś takiego tak to adaptery, włóż jeden z nich do śmigła, potem załóż śmigło i na to tą gumkę czorną :wink:
Gość Anonymous Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Kółeczka w ramkach to adaptery. Dobierasz taki żeby ciasno na wał wchodził i montujesz do śmigła. Śrubki piasty powinieneś dokręcić tak, aby piasta nie przesuwała się po wale silnika. Poza tym - tak, służą do zaczepiania gumki mocującej śmigło.
leszek_c Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Opublikowano 5 Maja 2010 Dziekuje za powyższe odpowiedzi, ale jeszcze jedno. To Kóleczko ma ciasno wchodzin na metalowy wał czy bardziej jakby do czarnej "obudowy" wała bliżej srubek. Założyłem teraz na normalny srebrny metalowy wał, o to zdjęcie. przepraszam za lamerskie pytania, ale to mój pierwszy dzień z samolotem:) http://www.emigranci.co.uk/axn/CIMG5362_1024x768.JPG Paweł: fotki max 800x600
Gość Anonymous Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Śmigło ma ciasno siedzieć na wale silnika (srebrny) więc adapter musisz tak dobrać aby to osiągnąć. A tak przy okazji - jak robisz fotki to zadbaj żeby było na nich coś widać bo te są tak ciemne że ciężko wyczaić o co chodzi.
robraf Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 ta piasta jest po to ze jak samolot dopadnie kreta ( walnie w glebe) to smiglo ma zeskoczyc z piasty i trzymac sie na gumce... wiec ośke trzeba skrócić lub iaste ( prop saver ) zamocowac troche wyżej na osi
MiQ27 Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Jeżeli dobrze widzę, to masz śmigło w złą stronę założone. Napisy chyba powinny być w kierunku dziobu.
MironRC Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Jeżeli dobrze widzę, to masz śmigło w złą stronę założone. Napisy chyba powinny być w kierunku dziobu. ale to pchające śmigło przecież! :wink:
buwi777 Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 ale to pchające śmigło przecież! :wink: Ale powietrze ma lecieć od dzioba do tyłu czy od tyłu do dzioba ??? :crazy: Napisy tam skąd ciągnie powietrze :devil:
MironRC Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 le powietrze ma lecieć od dzioba do tyłu czy od tyłu do dzioba ??? Napisy tam skąd ciągnie powietrze zgadza sie, sorrki! :?
Gość Anonymous Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 robraf - a ja myślałem że przy uderzeniu śmigło ma zerwać gumkę i tym samym przestać się obracać razem z wałem unikając pęknięcia. A swoją drogą - latam Easy Starem, czasami dość agresywnie w stosunku do kretów ale jeszcze nigdy nie udało mi się uwalić śmigła więc prop saver w tym układzie to dla mnie pomyłka. Szczególnie że potrafi powodować przykre w skutkach wibracje. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=27509&highlight=niespodzianka+axn Wydaje mi się że jeżeli model przywali tak że pójdzie śmigło to zniszczenia będą takie że akurat śmigiełko będzie najmniejszym zmartwieniem.
robraf Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 nie zerwac gumke tylko gumka ma podtrzynywac smiglo a smiglo podczas lądowania i innych kraks ma spaść z prosavera i byc przez gumke podtrzymywane zobaczyłbyś na kombacie esa... niestety taka piasta z gumką jest w moim silniku nieskuteczna... za duza moc silnika i smiglo staje sie maloefektrywne... dlatego latam narazie na stałej ale tak to prop-saver ratuje smigla no jak sama nazwa wskazuje
leszek_c Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Opublikowano 5 Maja 2010 Śmigło w dobrą stronę, bo inaczej nie włożyłbym go na piastę. Dawał radę Mówię dawał, bo pierwszy lot odbyty, aż okolo 40 sekund i pierwszy kret. Jak to się stało? Otóż, trochę latałęm na zbyt mocnym wietrze. Start był ok, pierwszy raz i ładnie po prostej poleciał, dałem gazu i wzbiłem się wyżej, a że leciał pod wiatr to zaczął mi się wzbijać zbyt wysoko i tu panika! Próbowałem nim zawrócić by za daleko nie odleciał i go przeciągnąłem i nurka w dół. I tu z panikowałem, dodałem gazu zamiast w ogóle ująć i stery od siebie. Wbił się z impetem w ziemię. Skutek, dziób oszkodzony, aż się w prawą stronę wygiął, popękany. Kabina odpadła z taką siłą, że aż wyrwało z przodu ten duperelek co ją trzymał. Bateria się tak wbiła w dziób, że nie mogłem ją wyciągnąć. I z tyłu złamał się na zawiasie statecznik poziomy i zgubił się ten nie wiem jak to się nazywa po angielsku jest to rudder angle. To białe coś co do tego linka od serwa zamocowana do sterowania statecznikiem. To muszę kupić i zrobić nowy zawias. Przód naprawię. Dobrze, że go wcześniej okleiłem taśmą tak na wszelki wypadek, bo by dziobek się rozsypał. Najlepsze jest to, że miałem zamontowaną kamerkę a zapomniałem właczyć nagrywanie. Szkoda taki ładne nagranie by było:) Pozdrawiam, a o to zdjęcia: http://www.emigranci.co.uk/axn/kret/P5053499_1024x768.JPG http://www.emigranci.co.uk/axn/kret/P5053500_1024x768.JPG http://www.emigranci.co.uk/axn/kret/P5053502_1024x768.JPG http://www.emigranci.co.uk/axn/kret/P5053504_1024x768.JPG Paweł: fotki max 800x600
Gość Kuba.K Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 To białe coś co do tego linka od serwa zamocowana do sterowania statecznikiem. To się nazywa : SNAP (są metalowe i plastikowe) Powodzenia w dalszych lotach
marcin133 Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Śmigło w dobrą stronę, bo inaczej nie włożyłbym go na piastę. Śmigło masz źle zamontowane, napisami w kierunku lotu jak już wcześniej koledzy mówili. To nie jest obojętne.
Janosik72 Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 w sumie mozna bylo przepiac dwa kable w silniku i bylaby kaczka ;-) jan
Eski Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 No to zaszalałeś Ale nie martw się żebyś widział jaki mój jest posklejany hehe :-) Lata lepiej jak nówka ( osobiście uważam że najlepiej klei się wszystko UHU, tez miałem oderwaną lotkę wysokości jak Ty ten klej wszystko załatwi. Troszkę długo schnie, ale warto poczekać) A jeśli chodzi o wiatr to niestety ten model go nie lubi. Posklejaj połataj i w górę ;-) Czekam na filmik. (włącz nagrywanie) Eski
Ładziak Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Śmigło w dobrą stronę, bo inaczej nie włożyłbym go na piastę.Uwielbiam takie teksty. Wiesz jak pracuje śmigło? Nie! Nie dmucha! W ogromnym uproszczeniu możesz przyjąć, że wytwarza siłę nośną. Na tej samej zasadzie spróbuj założyć skrzydła w swoim modelu do góry nogami i zobacz jak wtedy poleci...Nie pomyślałeś, że może śmigło się nie nadaje do odwrotnego mocowania i powinieneś zastosować inne, bez pierścienia dopasowującego? Poza tym dajesz zdjęcia niezgodne z regulaminem. Dopuszczalny rozmiar zdjęcia wklejanego bezpośrednio to 800x600. Czy moderatorzy śpią??? lotkę wysokościNie ma czegoś takiego. Albo lotka albo ster wysokości. ( osobiście uważam że najlepiej klei się wszystko UHU, tez miałem oderwaną lotkę wysokości jak Ty ten klej wszystko załatwi. Troszkę długo schnie, ale warto poczekać)Bo nieprawidłowo go używasz. Należy posmarować klejem obie sklejane powierzchnie, odczekać z 5 min. aż klej wyschnie i złożyć ze sobą sklejane elementy mocno dociskając. Łapie natychmiast i nieodwracalnie!
leszek_c Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Opublikowano 6 Maja 2010 Przepraszam za fotki, nastepnym razem będą już w odpowiedniej rozdzielczości. Jeśli chodzi o śmigło to już je obracam. Adapter po prostu razem trzeba skleić. Wiem tępy jestem jeszcze, ale już się szlifuję. Dziękuję za porady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.