JarekF Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Wszystkich, którzy "ślinią" się do modelarskich silników odrzutowych przestrzegam przed tego typu aukcjami: http://www.allegro.pl/item1016283194_modelarski_silnik_turbinowy_zbuduj_sam_t_kamps.html W aukcji kupujesz publikację z opisem i zdjęciami modelarskiej turbiny odrzutowej, oraz z opisem jak to działa. Czasami sprzedawca zachęca do kupna proponując dołączenie oprogramowania do maszyn w celu wykonania poszczególnych części. I tu niespodzianka, gdyż maszyny te (bardzo precyzyjne) są dla przeciętnego śmiertelnika niedostępne. Materiały do budowy tego typu silników są specjalnej jakości i specjalnie obrabiane. Krótko mówiąc w warunkach domowych "Zrób to sam" wykonanie takiej turbiny jest niemożliwe. A kupić książeczkę tylko po to, żeby poszeżyć swoją wiedzę za ponad 2 stówy to lekka przesada.
f-150 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Czyli krótko mówiąc "Jak domową metodą zbudować bombę atomową" ;D
Y/F-22 Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 http://www.allegro.pl/item1016834022_modelarski_silnik_odrzutowy_zbuduj_sam_mcbrown.html
list Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 A kupić książeczkę tylko po to, żeby poszeżyć swoją wiedzę za ponad 2 stówy to lekka przesada To ciekawe......To może nauka jest przesadą?? Zdobywać wiedzę zawsze warto!!A to że "poszerzanie wiedzy" kosztuje to wiedzą chyba wszyscy. Spędziłem 5 lat na studiach wydając na to nieco więcej niż "2 stówy" i jakoś nie uważam abym przesadził !! Aaaaa!!! Dodam że na mojej politechnice na wydziale lotniczym jeden z pracowników naukowych zajmuje się problematyką mikrosilników turbinowych mając w tej dziedzinie spore osiągnięcia. O dziwo posiada ową publikacje w swojej bibliotece bardzo ja sobie chwaląc. Ta książeczka to dobre kompendium wiedzy na temat mikroturbin. Ja również ją posiadam i uważam że jest warta swojej ceny!! Dyplomanci piszący prace z zakresu małych napędów turbinowych wprost zabijają się żeby ja zdobyć. Proponuje przeniesienie tematu do działu "Ciekawe oferty" :wink:
Leda_g Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 https://shop.traplet.com/product.aspx?c=183 http://cgi.ebay.pl/Model-Jet-Engines-3rd-Edition-by-Thomas-Kamps_W0QQitemZ230396905107QQcmdZViewItemQQptZUK_ToysGames_RadioControlled_JN?hash=item35a4b9c693
Gość Anonymous Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Proponuje przeniesienie tematu do działu "Ciekawe oferty"Patrząc na to co napisał Mirek, pozostawiłbym tą ofertę dokładnie w tym miejscu, w którym się znajduje
JarekF Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Opublikowano 8 Maja 2010 A kupić książeczkę tylko po to, żeby poszeżyć swoją wiedzę za ponad 2 stówy to lekka przesada To ciekawe......To może nauka jest przesadą?? Zdobywać wiedzę zawsze warto!!A to że "poszerzanie wiedzy" kosztuje to wiedzą chyba wszyscy. Spędziłem 5 lat na studiach wydając na to nieco więcej niż "2 stówy" i jakoś nie uważam abym przesadził !! Aaaaa!!! Dodam że na mojej politechnice na wydziale lotniczym jeden z pracowników naukowych zajmuje się problematyką mikrosilników turbinowych mając w tej dziedzinie spore osiągnięcia. O dziwo posiada ową publikacje w swojej bibliotece bardzo ja sobie chwaląc. Ta książeczka to dobre kompendium wiedzy na temat mikroturbin. Ja również ją posiadam i uważam że jest warta swojej ceny!! Dyplomanci piszący prace z zakresu małych napędów turbinowych wprost zabijają się żeby ja zdobyć. Proponuje przeniesienie tematu do działu "Ciekawe oferty" :wink: Wszystko co napisałeś również ma swój sens. Ja pisząc powyższe ostrzegam osoby, które liczą, że przy pomocy takiej publikacji same zbudują sobie turbinkę. W końcu ten co sprzedaje liczy na to. Taka książeczka to tylko teoria. A praktyka to inny biegun jakże bardzo odległy i kosztowny.
list Opublikowano 8 Maja 2010 Opublikowano 8 Maja 2010 Ja pisząc powyższe ostrzegam osoby, które liczą, że przy pomocy takiej publikacji same zbudują sobie turbinkę. W końcu ten co sprzedaje liczy na to. Taka książeczka to tylko teoria. A praktyka to inny biegun jakże bardzo odległy i kosztowny. Zgadzam się w 100 procentach. Pozdrawiam ! Tomek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.