karambolis8 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam. Od roku produkuje sobie żaglówkę i postanowiłem się trochę pochwalić. Konstrukcja w pełni drewniana. Szkielet z listewek 2x2 i sklejki 2mm, a poszycie ze sklejki 1.5mm To pierwszy model pływający i bałem się, że balsę łatwo przebiję. Projektowałem go na podstawie tego planu. Zmieniłem szerokość tylnej części i skos dzioba. Niestety nie ustrzegłem się błędów w kształcie linii kadłuba. Nie będę mówił jakich, bo nie rzucają się za bardzo w oczy Dlaczego Hitec? Bo w pudle z Laserem 4 miałem ładne naklejki z logo producenta i planuję nimi obkleić gotowy model. Przepraszam, że nie widać fotek. Wrzucam je na własny serwer, a ostatnio problem jest z nim taki, że okresowo zdycha bez mojej winy. Jak aktualnie nie widać, to powinny wrócić w krótkim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Ładnie się zapowiada ale gdzie wymiary ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Miałem napisać. 83cm długości, szerokości nie pamiętam ale chyba około 15cm. Maszt z rurki węglowej 1x100cm. Waży to teraz ok 400g, do tego dojdzie jakiś miecz z blachy i balast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 11 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam Jak rozwiążesz uszczelnienie skrzynki mieczowej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Taśmą klejącą Po prostu do pływania szczeliny będę zaklejał. Chciałem zrobić uszczelki z gumy i przykręcać klapki na śruby, ale to dużo zabawy. Jak taśma nie zda egzaminu, to wrócę do uszczelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam Pierwszy rząd trzecie zdjęcie .Pokrywy luków są do rozwiązania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Jak rozwiążesz uszczelnienie skrzynki mieczowej. Nie wiem czemu wydawało mi się, że pytasz o luki? Pewnie chodzi o te dwa otwory w skrzynce. Służą one oczywiście do zamocowania miecza śrubami. Są powyżej linii wodnej i na razie planuję je uszczelnić podkładkami z gumy. Nie wiem jak będzie z takim rozwiązaniem w praktyce. Jeśli będzie źle, to po dobraniu odpowiedniej długości miecza i balastu, wkleję miecz na stałe. Innych problemów ze szczelnością nie przewiduję. Widzisz jakieś inne błędy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1954 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Witam Ja nie doszukuje się błędów,tylko na zdjęciu wygląda że niewiele ponad poziom.A w przechyle będzie poniżej ,tak mnie się wydaje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 A ja właśnie mam nadzieję, że ktoś mi jeszcze jakieś błędy wytknie, żeby na wodzie nie było niespodzianek. Skrzynce na pewno by nie zaszkodziło, gdyby była wyższa, ale na to już za późno. Dzięki za opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Najlepiej sprawdzają się skrzynki robione na wylot, wtedy pod śrubę płetwy - zazwyczaj jedną - daje się dużą podkładkę i po sprawie. Oczywiście pokład w części skrzynki musi być dostatecznie mocny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Następna będzie lepsza (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam. Niedawno minął rok jak strugam tą łajbę. Model jest już na ukończeniu, zostało mi tylko wykończenie pokładu. Teraz wygląda tak (na zdjęciu nie ma zamontowanego steru i miecza): . Mam jeszcze jeden problem, który przeszkadza mi w wodowaniu. Przy łączeniu skrzynki mieczowej z dnem mam przeciek. Kładłem tkaninę, zalewałem epidianem i dalej cieknie. Co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btg Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam. Niedawno minął rok jak strugam tą łajbę. Model jest już na ukończeniu, zostało mi tylko wykończenie pokładu. Teraz wygląda tak (na zdjęciu nie ma zamontowanego steru i miecza): Obrazek. Mam jeszcze jeden problem, który przeszkadza mi w wodowaniu. Przy łączeniu skrzynki mieczowej z dnem mam przeciek. Kładłem tkaninę, zalewałem epidianem i dalej cieknie. Co z tym zrobić? Zrób zdjęcia okolic skrzynki mieczowej. Z Twojego opisu wynika bowiem, że wszystko powinno być ok... A tak poza konkursem: jak będziesz robił następny maszt, to umieść niżej saling (mniej więcej w połowie wysokości masztu) i postaraj się go wygiąć do góry z obydwu stron, tak aby patrząc od dziobu kąty: pomiędzy salingiem a górną częścią want oraz pomiędzy salingiem a dolną częścią want były sobie równe. pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 postaraj się go wygiąć do góry z obydwu stron, tak aby patrząc od dziobu kąty: pomiędzy salingiem a górną częścią want oraz pomiędzy salingiem a dolną częścią want były sobie równe To jest dobra sugestia. Sailing wydaje być się bardzo wysoko, ale jest w 2/3 wysokości masztu. Przesunąć go się nie da, wygiąć też nie za bardzo. Skoro jesteśmy już w temacie: jak bardzo naciągnąć wanty? Teraz napięte są tak, że można podnieść żaglówkę z balastem za szczyt masztu i jego podstawa w ogóle nie odrywa się od pokładu. Jednak przy naciskaniu want palcem wydają się dosyć luźne. Nijak nie przypomina to napiętej struny A co do przecieku, to szkoda gadać, wszystko jest ok. Po prostu nie zatkałem otworów na śruby w skrzynce mieczowej, a nie zauważyłem, że tamtędy woda cieknie bo zasłaniałem sobie światło plecami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.