Skocz do zawartości

Cut off w regielku DYNAM

czaja18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czytałem w nastiku instrukcje regulatorków Dynam i zaniepokoiła mnie jedna rzecz:

pisze tam:

Regulator ma fabrycznie ustawiony tzw. ,,cut-off" i wyłączy silnik gdy napięcie pakietu spadnie poniżej 5.3V lub osiągnie 2.7V/na ogniwo

Czy to nie za mało?

Zamówiłem nowe lipolki i szkoda by mi było je odrazu zniszczyc.

Opublikowano

Cześć, 2,7 V na ogniwo to taka skrajna wartość. Jedni producenci dopuszczają 2,7 V na ogniwo, inni 2,8 V na ogniwo. Napewno lepiej dla LiPolek gdy ustawisz regler na wyższe napięcie odcięcia (jest tam taka mozliwość) - polatasz 5 sekund krócej, a trwałość lipolek wydłuży się.

Przeczytaj też mój artykuł na temat lipolek, napieć itd... w tym samym dziale a uzyskasz więcej informacji (poniżej link).

http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=955

Pozdrawiam - Tomek

Opublikowano

Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy. Nie podłączaj do regla pakietu już lekko używanego. Pakiet za każdym razem musi być ładowany do końca, w przeciwnym wypadku regiel może wykryć pakiet 3s jako 2s i wtedy zaczyna sie problem.

Sam poziom odcięcia można zmienić kartą JETI za 22zł. Moje doświadczenia w tej materia pokazały ze albo odcięcie ustawiamy na 2,7V/celke i wtedy musimy ustawić odcięcie na HARD ( czyli latamy cały czas na max obrotach a przy napięcie 2,7/cele silnik jest nagle odcinany), albo Cut off na 3,0V/cele i odcięcie jako SLOW DOWN(czyli pod koniec pakeitu kręci coraz wolniejsze obroty )

Fabrycznie masz SLOW DOWN i 2,7V/cele, więc chcąc oszczędzić pakiet jak zaczyna słabnąc motor nie lataj aż do całkowitego odcięcia, lataj 1min krócej ale pewniej :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak jest. Ja mam tę kartę i programuje mi regulator b. fajnie.

Zastanawia mnie pewna rzecz. Otóż karta pozwala wybrać typ pakietu -NiMh czy Li-Po. Motyl mówi o niepodłączaniu pakietu niepełnie naładowanego. Ok, brzmi logicznie i jest, ale ja bym zastanowił się nad taką opcją:

Ustawiamy regulator na pakiety Li-Po. Wtedy np. zakres napięć Lipo 2S to będzie max 8.4V a dla 3S min to będzie 2.7x3 = 8.1V. Oczywiscie nikt nie podłącza całkowicie padniętego pakietu, więc przyjmijmy z 10V na pakiet 3S. Czy wtedy regulator nadal te 10V wykryje jako 3S albo zgłupieje?

Opublikowano

Marcin nie do końca jest tak jak myślisz :D

Regiel bada napiecie pod obciążeniem i te 2,7V na cele jest przy pracującym silniku. podłączenie akku 10V może być wykryte jako 2s, a niestety regiel nei sygnalizuje co wykrył i lepiej nie ryzykować :D

Opublikowano

2.7V to w sumie skrajne normalne napięcie rozładowania dla LiPol, ALE... wszystko zależy od obciążenia. Jak jest duże(my się borykamy z takimi przypadkami ;-) ), to te 2.7V/ogniwo jest ok. Chodzi o to, by bez obciążenia LiPol miał ponad 3V.

Z drugiej strony... rozładowanie małymi prądami do 3.0V może bez problemu zniszczyć nasze ogniwo/pakiet.

Więc... nie ma co się martwić o te 2.7V. O ile używamy zespołu napędowego w normalny sposób ;-)

Dla uspokojenia dodam że w ESA mam taki regielek(chińczyk - TP, ale one wszystkie takie same są) i latam czasem do odcięcia. Nic, zupełnie nic, złego się nie dzieje :-)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

marcel3miasto,

Czesc.Ja tez mam Dynama 25A i chyba mam z nim problemy.Czy kupiles programator Jeti do swoich regulatorow ten , do ktorego link zamiesciles w swoim poscie??Jezeli tak to rozumiem ze ten regulator nadaje sie do programowania Dynamow?Czy jestes z niego zadowolony?Pozdrowiania jacek62.

Opublikowano
marcel3miasto,

Czesc.Ja tez mam Dynama 25A i chyba mam z nim problemy.Czy kupiles programator Jeti do swoich regulatorow ten , do ktorego link zamiesciles w swoim poscie??Jezeli tak to rozumiem ze ten regulator nadaje sie do programowania Dynamow?Czy jestes z niego zadowolony?Pozdrowiania jacek62.

Witaj,

w końcu nie kupiłem tej karty, ale mój regulator zaprogramował mi na lotnisku Marcin (Mars_2000) przy pomocy programatora JETI. Wszystko działa do tej pory bez zarzutu.

Opublikowano

Czesc.Moj regulator nie zachowuje sie zgodnie z instrukcja.Chyba ze instrukcja /oryginalna w jez. ang./ jest skierowana do tych z wiekszym doswiadczeniem.Instrukcja nie wspomina o "spiewaniu" regulatora i dodatkowych dzwiekach w czasie oczekiwania na "bipy" potwierdzajace.I tak po prawdzie to nie wiem na co jest moj regulator zaprogarmowany.Pozdrowienia

Opublikowano
Czesc.Moj regulator nie zachowuje sie zgodnie z instrukcja.Chyba ze instrukcja /oryginalna w jez. ang./ jest skierowana do tych z wiekszym doswiadczeniem.Instrukcja nie wspomina o "spiewaniu" regulatora i dodatkowych dzwiekach w czasie oczekiwania na "bipy" potwierdzajace.I tak po prawdzie to nie wiem na co jest moj regulator zaprogarmowany.Pozdrowienia

Odezwij się na PRIVA. Ja mieszkam w Rumi i ew. możemy się umówić któregoś wieczora, podjedziesz do mnie i pomogę ci zaprogramować regla za pomocą tej karty JETI z ustawieniami dokładnie takimi jakie sobie zażyczysz.

Opublikowano
Jakie macie te regulatory dynam?

Normalne.

Przecież do nich nie potrzeba żadnych kart programowych chyba że macie jakieś dziwadła :)

Zgadza się, nie potrzeba, ale ta karta ułatwia programowanie - robisz to w sekundę zamiast ślęczeć z nadajnikiem i wsłuchiwać się w sekwencje piknięć.

Opublikowano
Zgadza się, nie potrzeba, ale ta karta ułatwia programowanie - robisz to w sekundę zamiast ślęczeć z nadajnikiem i wsłuchiwać się w sekwencje piknięć.

hmmm.... jak kto woli - karty używa się niezwykle rzadko - nie rozumiem też w czym problem z tymi piknięciami :D

Opublikowano

Ja naprzyklad używam jednego regulatora do samolotu i elektroszybowca wiec przy szybowcu musze włączyc hamulec przekładam tylko zworke w karcie podłanczam regiel i już :D

Opublikowano

Mars_2000,

Dzieki za propozycje.Ale zamin przeczytalem Twego posta to juz zamowilem karte Jeti do programowania.Wydatek to niwielki /a przyda sie na przyszlosc/ i moze przez proby programowania regulatora przez nadajnik narobilem sobie "bigosu",tak to bywa na poczatku.Odezwe z wnioskami sie jak popracuje programatorem nad regulatorem .Pozdrowienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.