marek rokowski Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 jakoś nie mogę spokojnie patrzeć na "malowaną" kabinkę ani przeszkloną, pustą w środku... kiesko na rynku z figurkami pilotów, postanowiłem więc coś udłubać, przy okazji robienia modelu Hellcata: zaczęło się od popiersia: ale apetyt wzrósł w trakcie jedzenia zrobiłęm więc specjalną dzieloną formę i... oto pierwsi mali bracia figurki przeznaczone są do warbirdów o wielkości ESA (ok 90cm rozp.) jutro podam dokładną wagę i wielkość jeśli będą zainteresowani - mogę wykonać kilka takich figurek na zamówienie jeśli temat sięe spodoba - zrobię tez coś dla amatorów I WŚ no i może jakieś wieksze wersje...
f-150 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Ja z chęcią tego do "cyców' i full wersję
marek rokowski Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2010 chacha - wersja do cyców.. dobre! full wersja z nogami - powstanie za czas jakiś -bo mam zagwozdkę czy robić to w jednym kawałku... dość skomplikowana sprawa. na razie powstała więc wersja pośrednia - "dokolanowa" - drążę temat formy z odpowiednim podziałem swoją drogą,tylko czy nogi widacć tak głęboko w kabinie?
Osa Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zawsze można zrobić modela z "zerwanym pancerzem" i pośród ramy będzie można podziwiać "nóżęta"
Geralt Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 ... swoją drogą,tylko czy nogi widacć tak głęboko w kabinie? W locie na pewno nie. Pamiętam jak byłem dzieckiem i oglądałem takie modele zawsze byłem pełen podziwu dla figurek pilotów, ale tylko tych co mieli cało poniżej cyców Podaj Marku gabaryty figurek bo pewnie byłbym zainteresowany co najmniej dwoma.
Łukaszeq Opublikowano 15 Czerwca 2010 Opublikowano 15 Czerwca 2010 A kobiet pilotki ( ? ) też strugasz ? ;]
marek rokowski Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2010 wymiary figurki: waga: 9 gram (!)
marek rokowski Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2010 kurcze... musze kupić jakieś małe pędzelki... tym co miałem, tak na szybko, uzyskałem efekt "zadowalający" jak chodzi o dodatek do modelu z epp (zgryzła mi się farba -stąd i fatalna struktura powierzchni... :/ na razie nie mam czasu na poprawki... Hellcat dostanie pilota w takim stanie jak jest... chyba z grubsza opanowałem technologię odlewania - ale to strasznie żmudna zabawa... :/ zrobiłem też wycenę, jesli ktoś chciałby zasiedlić kabiny w swoich modelach: koszt niepomalowanej figurki 3/4 - 22 PLN popiersie: 12 PLN
dukeroger Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 witam a z czego odlewasz te figurki? mysle o tym zeby byly lekkie
cyrax_ojz Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 witam a z czego odlewasz te figurki? mysle o tym zeby byly lekkie wygląda na spieniony poliuretan
marek rokowski Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2010 lekkie.. 9 gram to chyba niezły wynik? a w wersji popiersie chyba 4czy 5
dukeroger Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 a tak praktycznie to jak uzyc spienionego poliuretanu? jakas pianka montazowa?
marek rokowski Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2010 hehehe eksperymentować! ps. sama pianka nie sprawdza się niestety...
marek rokowski Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2011 dorobiłem starszego większego brata do kolekcji (mneij wiecej doskalowany do ESA 1WŚ) szerokość w barach 6cm, wysokość popiersia też 6cm teraz pora zabrać się za formę do odlewania
Marcus Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 :shock: :shock: Marku, to też modelina? Jak uzyskałeś efekt tego "futerka"? Wygląda rewelacyjnie!
marek rokowski Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Opublikowano 1 Lutego 2011 tak, to modelina;) aby zrobiś "futerko" wystarczy wziąć do ręki coś ostrego , otworzyć okno i poczekać aż zaczniesz dygotać z zimna hehehe można też użyć szczotki o ostrym włosiu lub pędzla
Marcus Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Podejrzewam, że drugi sposób o wiele przyjemniejszy. :twisted: :twisted: Zacny pilot Ci wyszedł, oj zacny... :roll: Pogratulować tylko!
Capriman Opublikowano 22 Stycznia 2012 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Hej a mógł byś napisać więcej o procesie produkcji??? Konkurencją dla ciebie nie bedę nie bój się.
robert12160 Opublikowano 5 Lipca 2012 Opublikowano 5 Lipca 2012 Heh.hi hi . Żadna tajemnica. Odsyłam do ostatniego czerwcowego numeru Rc Przegląd modelarski 2012r. Proces odlewu i powielania został tam opisany przezemnie jako temat numeru. ....dla całości odsyłam do numeru.
robertus Opublikowano 5 Lipca 2012 Opublikowano 5 Lipca 2012 Żadna tajemnica, na forach modelarskich są opisy różnych technik. Np Największą trudnością jest zrobić oryginał, bo nie każdy ma artystyczne zacięcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.