Skocz do zawartości

pakiet lipo 3s - pęknięta blaszka od celi

mjgajewski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpiołem pakiet do regulatora odwrotnie - do + i pakiet zasyczał. Po zmierzeniu napięć miernikiem okazało się że środkowa cela nie kontaktuje (na wyjściu pakietu 0V, a na złaczu balansera skrajne cele pokazywały poprawne napięcie 4,18V). Po zdjęciu koszulki moje przypuszczenia się potwierdziły - urwana blaszka od środkowej celi. Nie wiem jak to teraz połączyć, ponieważ za nic nie mogę tego polutować (cyna się nie trzyma). Poza tym blaszka jest strasznie mała. Da się z tym coś jeszcze zrobić?

Dołączona grafika

Opublikowano

Możesz spróbować bardzo rozgrzać te blaszki i dopiero później do nich dawać cynę.

Ale zbytnie przegrzanie celi może spowodować że lada moment spuchnie i będzie do wyrzucenia.

Szczerze mówiąc marnie to widzę :(

Ostatnio przez to przechodziłem i pakiet 4s 5000mAh skończył zakopany w ziemi bo groził wybuchem od spuchnięcia.

Opublikowano

Te blaszki są aluminiowe więc normalnie nielutowalne. Poszukaj na Alledrogo ruskiego specyfiku do lutowania aluminium. Tani nie jest ale działa!!! Posiadam ten najdroższy o nazwie FTKA (cokolwiek to znaczy :shock: ) i sprawdził się wielokrotnie. Od jakiegoś czasu są takie w buteleczce 5ml za niecałe 20zł. To pewnie to samo.

Opublikowano

zakopany w ziemi bo groził wybuchem od spuchnięcia.

Jak to dokładnie jest z tymi zapłonami. Ostatnio pakiet turnigy 1300 3s 20C (26A) był obciążony w Focusie prądem ok 21A (zmierzyłem dopiero później) i po locie ciepły niczym bułeczka wyciągnięta prosto z pieca, cały miękki i okrąglutki :shock: Szybko położyłem go z dala na asfalcie i czekam na rezultaty i .... nic po 20 minutach. Odciąłem wszystkie kable i nie wiedziałem co z nim zrobić - myślę bomba zegarowa. Znalazłem duży kamień i zacząłem w niego rzucać. Uparta bestia nie dostarczyła żadnych atrakcji w formie sztucznych ogni, wyskoczyły tylko jakieś papierki czarne owinięte białym "papierem toaletowym"... :lol2:

Pakiety zapalają się tylko podczas obciążenia (przeładowanie lub za duże obciążenie)? Sam z siebie jest nie groźny - nie nastąpi samo zapłon?

Spróbuje tego ruskiego specyfiku - może się przyda jeszcze kiedyś...

Opublikowano

Pakiet puchnie zazwyczaj z 2 powodów.

Przeciążony zbyt dużym poborem prądu nagrzewa się i puchnie. Po ostygnięciu powinien wrócić do poprzedniej formy (zbliżonej).

Jeżeli uszkodzisz aluminiową powłokę celi to po jakimś czasie też spuchnie i będzie do niczego.

Może się sam zapalić jak nie wytrzyma już opuchlizna i rozszczelni celę.

Ponoć w kontakcie z wilgocią Lipole mają samozapłon.

Opublikowano

Tez używam tego

http://www.allegro.pl/item1086066376_topnik_do_lutowania_aluminium_cyna_i_lutownica.html

do lutowania aluminium, a ostatnio pojawiło się tańsze

http://www.allegro.pl/item1080883482_lutowanie_aluminium_lutownica_320oc_zobacz_film.html

Ważne jest aby użyć lutownicy z grotem o odpowiedniej pojemności cieplnej w krótkim czasie bo aluminium szybko "trwoni" ciepło i przy zbyt małej powstaje kaszka, a zbyt długie grzanie jest szkodliwe dla pakietu. Dla innych rzeczy zresztą też.

Opublikowano

.... Poza tym blaszka jest strasznie mała. Da się z tym coś jeszcze zrobić?

Musiało wystąpić zwarcie i blaszka się stopiła (są dość delikatne). Wg mnie szkoda zabawy z ogniwem, może puścić po lutowaniu i stracisz model jak zasilanie będzie z BECa regulatora.
Opublikowano

Fakt, takich pakietów lepiej nie używać do zasilania BEC-a. Zawsze istnieje ryzyko, choć czasem prowizorki są najlepsze :wink:

Ale można używać go jako pakiet napędowy z obcym zasilaniem odbiornika lub do testów naziemnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.